Hyppää pääsisältöön

Vieläkö muistat makkarakupit? Facebookin huippusuositussa Kotiruokaryhmässä tavallinen arkiruoka kerää tykkäykset

Makkarakupit
Makkarakupit Puoli seitsemän

Arkinen ruuanlaitto on usein ikävää pakkopullaa ja aina on ideat loppu. Tähän tuskaan tuhannet suomalaiset hakevat apua Facebookin Kotiruokaryhmästä. Niin myös Anneli Leino, jonka tärkein yleisö on tosin kotona.

Kuusankoskelainen Anneli Leino on taitava kotikokki. Hän kokkaa joka päivä kotonaan Kuusankoskella itselleen ja miehelleen.

Yleensä listalla on tavallista, perinteistä kotiruokaa.

– Lihapullia, makkarakastiketta, kaalilaatikkoa tai jauhelihakeittoa. Sellaista perusruokaa ilman krumeluureja. Leivon myös usein tavallista kotipullaa, koska isäntä tykkää siitä.

Tänään tekeillä on todellista retroruokaa: herneillä ja munakokkelilla täytettyjä makkarakuppeja. Mutta ennen kuin ruokailijat pääsevät makkarakuppien kimppuun, Leino ottaa annoksesta kuvan ja lähettää sen Facebookin Kotiruokaryhmään.

Sieltä hän löytänyt yhteisön, johon voi jakaa kuvia sekä antaa ja saada mukavaa palautetta.

Nainen laittaa ruokaa
Anneli Leino on ruuanlaittajien virtuaalimummo. Nainen laittaa ruokaa Puoli seitsemän

Kuvien ei tarvitse olla ruokablogien tapaan viimeisen päälle stailattuja. Kuva tuiki tavallisesta arjen kiireessä valmistetusta annoksesta kelpaa, vaikka toki joukossa näkyy välillä myös vaativampia annoksia ja upeita voileipäkakkuluomuksia.

Annoksien laatua tärkeämpää on silti se, että ryhmässä vallitsee hyvä tsemppihenki ja tykkäyksiä kertyy: tarkemmin sanottuna noin 600 000 kappaletta kuukaudessa. Siksi aloittelijankaan ei tarvitse potea rimakauhua kuvan lähettämiseen.

Anneli Leinokin on saanut paljon mukavaa kommentointia ruuistaan. Erityisesti nuoremmat ruuanlaittajat tykkäävät Leinon tavasta tehdä suomalaista perusruokaa.

– Joku on joskus kysynyt, voisinko adoptoida hänet, jotta hän pääsisi meidän ruokavahvuuteemme ja sain juuri kuulla olevani jonkun virtuaalimummo! Siitä tulee kauhean hyvä mieli ja se myös kannustaa ottamaan uusia kuvia.

Joku on joskus kysynyt, voisinko adoptoida hänet, jotta hän pääsisi meidän ruokavahvuuteemme.

Kotiruokaryhmä on vilkas yhteisö: yli 114 000 jäsentä julkaisevat kuukaudessa noin 7000 kuvaa.

Niin kuin sosiaalisessa mediassa aina, myös Kotiruokaryhmässä esiintyy toisinaan ikävää palautetta. Leinoakin on joissain kommenteissa vihjailtu ylimieliseksi.

– On kysytty, luulenko olevani jokin jumala, ja että kyllähän niitä tykkäyksiä saa, jos itseään tuputtaa. Onneksi huonosti käyttäytyvät ihmiset poistetaan aika äkkiä ryhmästä.

Huumori on toimiva keino selättää haukkuminen ja kateelliset kommentit. Eräs ryhmäläinen kirjoitti Leinon kuvan alle, että "vaikka laittaisit lautaselle muovipusseja niin varmasti saisit tykkäyksiä".

– Minä sitten tein työtä käskettyä! Asettelin muovipussit lautaselle kauniisti ja näppäsin kuvan ryhmään. No, tykkäyksiä on tähän mennessä kertynyt jo 7900 kappaletta. Että tulihan niitä, Leino nauraa.

Kotiruokia
Kotiruokia Kuva: Anneli Leino, Anne Tammelin, Mirja Lindeman ja Anniina Taskila Puoli seitsemän

Joskus Kotiryhmässä leviää ruokavillityksiä, joita kaikki kokeilevat vuorollaan. Tällaisia ovat olleet broileria sisältävä Igorin pata ja Anneli Leinon nikkarin vuoka.

Eräs erikoisimmista ruokavillityksistä ryhmässä on kärsäkastike, joka osuu erityisesti lasten huumorintajuun. Kärsäkastike on makkarakastiketta, jossa lenkkimakkaran siivut on rei’itetty mehupillillä muistuttamaan porsaan kärsää.

Olemme Timon kanssa sellaista ikäpolvea, joka on tottunut syömään kaikkea.

Facebook-yhteisön tsemppaus lämmittää mieltä, mutta Anneli Leinon tärkein yleisö on kotona: oma mies Timo Leino, jonka omaishoitaja hän on ollut neljä vuotta. Miehelleen Leino laittaa mielellään tämän lempiruokia.

– Yksi sellainen on peruna-jauhelihaviipalelaatikko, mutta kyllä hän pääsääntöisesti pitää kaikista laittamistani ruuista. Olemme Timon kanssa sellaista ikäpolvea, joka on tottunut syömään kaikkea.

Timo Leino sai aivoinfarktin vuonna 2014 ja sairauden takia hänen ruokahalunsa on huono. Anneli Leino pyrkiikin asettelemaan ruuan mahdollisimman houkuttelevasti lautaselle, jotta se innostaisi syömään paremmin.

Ruoka on sellainen rakkaudenosoitus.

Tämä on huomattu myös Kotiruokaryhmässä, jossa Anneli on saanut kiitosta kauniista annoksistaan. Tavallinen lihapulla-annoskin on ihan toisen näköistä jos siihen laittaa mukaan nättiä salaattia sen sijaan, että vain lätkäisee pullat muusin päälle.

– Uskon, että Timokin arvostaa sitä, että laitan sellaista ruokaa, josta hän pitää. Toista haluaa hemmotella ruualla, kun elämäntilanteen takia ei oikein muuten voi. Ruoka on sellainen rakkaudenosoitus.”

Makkarakupit (kahdelle)

4 kpl noin sentin paksuista viipaletta berliininmakkaraa
2 dl pakasteherneitä
4 munaa
öljyä tai margariinia
1,5 dl ruokakermaa

Sekoita munien rakenne rikki ja lisää ruokakerma, suola ja pippuri. Keitä vesihauteessa tai kattilassa miedolla lämmöllä. Jos et käytä vesihaudetta, lisää ensin kattilaan hieman öljyä tai margariinia. Sekoittele pohjaa pitkin, kunnes munakokkeli hyytyy.

Paista makkarasiivuja kuumalla pannulla, kunnes ne nousevat kupille ja reuna ruskistuu. Käännä ja paista toiselta puolelta. Lämmitä herneet. Täytä makkarakupit herneillä ja munakokkelilla. Tarjoile perunamuusin kanssa.


Kirjoittaja: Kati Biström

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän