Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Älä kuuntele!

Odysseus ja seireenit, kuva vanhasta ruukusta
Odysseus ja seireenit, kuva vanhasta ruukusta Kuva: British Museum [Public domain], via Wikimedia Commons seireenit

Seireenit ovat puoliksi naisia, puoliksi lintuja. Ne ovat hengenvaarallisia.

Seireenit ovat kreikkalaisen mytologian hahmoja, joilla on naisen pää ja hiukset ja puolet naisen vartalosta, mutta lisäksi pitkät lintumaiset jalat ja kotkan siivet. Seireenien jaloissa ja siivissä on terävät kynnet kuin lepakoilla. Ja seireenit laulavat. Niiden laulua ei voi vastustaa.

Seireenit elävät merellä. He houkuttelevat maagisella laulullaan laivoilla matkustavia merenkävijöitä luokseen ja repivät heidät kappaleiksi.

Näin kertoo antiikin Kreikan ajan kirjailija ja runoilija Homeros eepoksessaan Odysseus. Tarina kertoo kuningas ja sotapäällikkö Odysseuksen matkasta kotiin, kymmenen vuotta kestäneestä Troijan sodasta. Myös kotimatka kesti kymmenen vuotta, ja tuon mutkikkaan matkan aikana tapahtui paljon ja monenlaista. Oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Puhutaan myös Odysseuksen seikkailuista ja harharetkistä. Odysseus kohtaa matkallaan monenmoisia vastoinkäymisiä, outoja kansoja ja vaarallisia hirviöitä. Hän ennen pitkää esimerkiksi menettää laivansa ja koko miehistönsä.

Odysseuksen ensimmäinen koettelemus ovat seireenit. Odysseus haluaa kuulla seireenien legendaarista laulua, mutta ongelmana on tuon laulun vastaansanomaton viettelevyys ja sitä seuraava onneton kohtalo. Joka tuon laulun kuulee, joutuu pian petomaisten ja teräväkyntisten seireenien repimäksi.

Niinpä seikkailijamme tukkii laivansa miehistön korvat mehiläisvahalla, jotta merimiehet eivät kuulisi laulua. Hän antaa sitoa itsensä laivan mastoon, koska haluaa kaikesta huolimatta kuulla seireenien laulua. Ja niin selvitään koettelemuksesta. Selvitään varmalta tuholta.

Antiikin aikaiset tarinat kuvaavat runoilija Homeroksen kiertelevänä, sokeana laulajana. Myöhemmin on alettu epäillä hänen henkilöllisyyttään, sitä oliko hän ylipäätään olemassa, oliko Homeros historiallinen henkilö vai jotakin muuta.

Joka tapauksessa hänen nimellään kerrotut tarinat ovat olemassa, ja ne vaikuttivat jo omana aikanaan merkittävästi antiikin Kreikan kulttuuriin. Itse asiassa Homeroksen tarinoilla on ollut valtaisa vaikutus koko länsimaiseen kulttuuriin, kirjallisuuteen ja ajatusmaailmaan. Tarinat Odysseuksen seikkailuista ovat oikeastaan kaikkien seikkailu- ja fantasiakertomusten taustalla.

Vuonna 2018 Taiteen syntymäpäivää vietettiin Euroopan Yleisradioliiton EBU:n Ars Acustica -ryhmässä jälleen perinteisin menoin. Radiofonista taidetta lähetettiin kahden satelliitin välityksellä ympäri Eurooppaa tauotta neljän tunnin ajan.

Bukarestissa Romaniassa teoksen teemana oli Odysseuksen uskomaton matka ja seireenien laulu. Laulu, jota sankarimme kuunteli kaiken uhalla.

Laulajatar Anamaria Pravicencu johtaa ryhmää nimeltä Her Voice. Ryhmän tai projektin päämääränä on omistautua naisäänen tutkimiseen. Naisen ääneen äänitaiteessa. Naisen ääneen taiteen maailmassa. Her Voice -projektin esitys on nimeltään Song of the Sirens, Seireenien laulu.

Wienissä mentiin puolestaan hyvin sähköisesti ja elektronisesti. Bukarestin esityksessä oltiin symbolisesti merellä, Wienissä oltiin myös tekemisissä veden kanssa, mutta ehkä hieman - sanoisinko - tieteellisemmin.

Wechselstrom eli vaihtovirta on kahden wieniläistaiteilijan, Christoph Theilerin ja Renate Pittroffin yhteenliittymä. Teoksessaan nimeltä Liquidation äänisignaalit on johdettu veteen, jonka kautta ne tulevat kuuluviin. Ehkä siitä johtuu teoksen outo, sanalla sanoen vedenalainen tunnelma.

Naapurimaassa Saksassa lähetys tuli - ei enempää eikä vähempää kuin - Weimarin kaupungista.

Weimar ei ainoastaan ollut legendaarisen Bauhaus-liikkeen keskus, vaan kuuluisia weimarilaisia ovat myös esimerkiksi Johann Sebastian Bach, Friedrich Schiller, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Nietzsche ja Franz Listz. Että sellainen pikkukaupunki. Ja kuinka ollakaan, Taiteen syntymäpäivän 2018 lähetys tuli Weimarin Bauhaus-yliopistosta, kokeellisen radioilmaisun osastolta. Kuten kahdessa edellisessä esityksessä, veden parissa tässäkin liikutaan. Tämä on nimeltään A Fabulative Archipelago eli noin vapaasti käännettynä vaikkapa satujen saaristo tai tarinoiden saaristo.

AVARUUSROMUA 15.4.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ANAMARIA PRAVICENCU/HER VOICE: Song of the Sirens (Live from Bratislava, EBU Art's Birthday 2018)
WECHSELSTROM: Liquidation (Live from Vienna, EBU Art's Birthday 2018)
BAUHAUS-UNIVERSITÄT WEIMAR CHAIR FOR EXPERIMENTAL RADIO (LAURA DANG, JASON LANGHEIM, GRIT LIEDER, DOREEN SMOLENSKY & MARKUS WESTPHAL) & ISLAND SONGS with MARTIN HIRSCH: A Fabulative Archipelago (Live from Weimar, EBU Art's Birthday 2018)

 • Kirsikka, Itis, Lohi ja Ruuti – joko alkoi tehdä mieli ostoksille?

  Mitä kauppakeskuksen nimellä markkinoidaan?

  Uuden kauppakeskuksen rakentamisen täytyy olla valtava investointi. Luulisi, että on piste i:n päälle valita paras mahdollinen nimi liikekeskittymälle. Välillä tuntuu, että markkinoinnin viimeistelyyn ei jakseta panostaa, ja nimiasia kuitataan kevyesti tajuamatta, että nimi komeilee jokaisen ilmoituksen alussa hamaan tulevaisuuteen.

 • Avaruusromua: Älä kuuntele!

  Seireenien laulua ja muuta ihmeellistä.

  Seireenit ovat puoliksi naisia, puoliksi lintuja. Niillä on naisen ylävartalo, pitkät lintumaiset jalat ja kotkan siivet. Niiden jaloissa ja siivissä on terävät kynnet kuin lepakoilla. Ne laulavat, eikä niiden laulua voi vastustaa. Ne ovat hengenvaarallisia. Seireenit elävät merellä. Ne houkuttelevat maagisella laulullaan merenkävijöitä luokseen ja repivät heidät kappaleiksi. Avaruusromussa seireenien laulua ja muuta ihmeellistä EBU:n Taiteen syntymäpäivän 2018 satelliittilähetyksestä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mennään yksille Kielibaariin

  Kielibaarissa voit virittää keskustelua kielen muuttumisesta

  Monet saavat inhon väristyksiä muistellessaan kouluvuosien äidinkielen opetusta. Toisista kehittyy kärkkäitä kielipoliiseja, jotka jakavat huomautuksia muiden tekemistä kielioppivirheistä. Kielibaarin henkilökunta haluaa edistää suomen kielen osaamista hyväntuulisesti ja ketään pois sulkematta. Vapaa toimittaja ja opettaja Sari T.

 • Raivostuttava ja rakas merisää

  Mielipiteitä radion merisäätiedotteista

  - Totta kai!, vastasi moni Aristoteleen kantapään facebook-ryhmän jäsen, kun kysyin kuuntelevatko he radion merisäätiedotteita. Kiitos kiinnostavista kommenteista! Olennainen osa lapsuuden äänimaisemaa, nostalgiatrippi, turvallinen, hypnoottinen, runollinen, klassikko. Muun muassa näillä sanoilla he luonnehtivat ohjelmaa. Valtaosa piti tiedotteiden lukemista positiivisena asiana.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Kalastuksen yö Kolpissa – piilossa Pohjanmaan kesätapahtumien parvessa

  Valoissa kesäyössä kolppilaiset menevät narraamaan kalaa.

  Kesän ellei vuoden kohokohta monelle kolppilaiselle on Kalastuksen yö, joka on järjestetty vuosittain jo kohta parin vuosikymmenen ajan. Kalastuksen lisäksi tapahtumassa saattaa kokea sumopainia, maailmanennätysyrityksiä ja palavia autoja.

 • Kirsikka, Itis, Lohi ja Ruuti – joko alkoi tehdä mieli ostoksille?

  Mitä kauppakeskuksen nimellä markkinoidaan?

  Uuden kauppakeskuksen rakentamisen täytyy olla valtava investointi. Luulisi, että on piste i:n päälle valita paras mahdollinen nimi liikekeskittymälle. Välillä tuntuu, että markkinoinnin viimeistelyyn ei jakseta panostaa, ja nimiasia kuitataan kevyesti tajuamatta, että nimi komeilee jokaisen ilmoituksen alussa hamaan tulevaisuuteen.

 • Li Andersson: "Eihän kukaan hanki kestävyysvajeen takia lapsia"

  Onko pakko tehdä lisää vauvoja?

  Hedelmällisyys ja lisääntyminen aiheuttavat keskustelua valtiovarainministeriöstä lähtien. KulttuuriCocktail selvitti, minkälaista kuvaa hedelmällisyydestä ja lisääntymisestä luodaan mediassa, kulttuurissa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

 • Avaruusromua: Älä kuuntele!

  Seireenien laulua ja muuta ihmeellistä.

  Seireenit ovat puoliksi naisia, puoliksi lintuja. Niillä on naisen ylävartalo, pitkät lintumaiset jalat ja kotkan siivet. Niiden jaloissa ja siivissä on terävät kynnet kuin lepakoilla. Ne laulavat, eikä niiden laulua voi vastustaa. Ne ovat hengenvaarallisia. Seireenit elävät merellä. Ne houkuttelevat maagisella laulullaan merenkävijöitä luokseen ja repivät heidät kappaleiksi. Avaruusromussa seireenien laulua ja muuta ihmeellistä EBU:n Taiteen syntymäpäivän 2018 satelliittilähetyksestä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Buddy Holly: Rave On!

  Rock alkoi Elviksestä, mutta popin aloitti Buddy Holly.

  Rock'n’roll alkoi Elviksestä, mutta popmusiikin aloitti Buddy Holly & The Crickets. Uusi dokumenttielokuva kertoo vain 22-vuotiaana kuolleen artistin tarinan.

 • Rakkaudesta kotimaanmatkailuun

  Kotimaan matkailua Teemalla

  Teemalla on maaliskuussa aloittanut uusi kaksikielinen ohjelmasarja Egenland, joka kulkee ympäri Suomen kulttuurikohteesta toiseen yleisöltä saatujen vinkkien pohjalta. Myös Teeman Elävä arkisto on tien päällä kotimaassa - ja lisäksi aikamatkalla, joka ulottuu 1940-luvulta 80-luvulle. Matkailuohjelmia Teemalla: Torstaina 12.4. klo 22.40, perjantaina 13.4. klo 15 ja maanantaina 16.4.

 • Teemalauantai tanssii! Askelmerkit tanssin keväälle antaa kaksi upeaa elokuvaa, German Kralin Viimeinen tango ja Ettore Scolan Tanssit

  Tanssia, elokuvaa ja historiaa Teemalla 14.4. klo 21.15

  Teemalauantai avaa tanssin kevään kahden suurenmoisen tanssielokuvan illalla. German Kralin ohjaama Viimeinen tango kertoo argentiinalaisen tangon legendoista Juan Carlos Copesista ja Maria Nievesistä, heidän pitkästä yhteisestä urastaan, myrkyisästä rakkaudesta, erosta sekä viimeisestä yhteisestä tangosta. Le bal eli Tanssit on Ettore Scolan elokuva, jossa Ranskan lähihistoria käydään läpi tanssisalissa. Musiikki, kostyymit ja aikakaudet vaihtuvat – mutta tanssijat pysyvät samoina.

 • Suomen pisin silta vie Södra Vallgrundin kylään – modernia saaristolaiselämää Merenkurkun maailmanperintökohteessa

  Saaristolaiskylä on elävä aktiivisten asukkaiden ansiosta.

  Nykyisin täällä ei enää hiivitä jäällä hylkeitä pyytämässä tai muuteta kesäksi kalastusmajaan, mutta sadan vuoden takaisen saaristolaiselämän muistot ovat läsnä Södra Vallgrundin kylässä Raippaluodon saaressa. Talkoohenki elää vahvana nuorekkaassa 360 asukkaan kylässä, jossa siivotaan, juhlitaan ja saadaan moni homma hoitumaan yhdessä.

 • Kitaravirtuoosi Ritchie Blackmore kokosi Rainbow´n vielä kerran – taituri tunnetaan demonisena hurjapäänä, tyrannina ja naistenmiehenä

  Teemu Viinikainen arvioi Blackmoren soittoa

  Rockin suurimpiin kitarasankareihin lukeutuva Ritchie Blackmore saapuu Suomeen konsertoimaan uudelleen kootun Rainbow-yhtyeensä kanssa. Tämä on mies joka kehitti Smoke on the Waterin riffin. Blackmorea 1970-luvulta asti ihaillut KulttuuriCocktailin toimittaja Olli Kangassalo ja jazzkitaristiemme kärkeen kuuluva Teemu Viinikainen, myös Blackmore-fani, kurkistavat kitarasankarin myytin taakse.

 • Teema tanssii keväällä 2018

  Tanssia ja tanssiaiheisia elokuvia 14.4.–20.5.2018

  Teema tanssii! Tanssia ja tanssiaiheisia elokuvia nähdään 14.4.–20.5.2018.

 • Mennään yksille Kielibaariin

  Kielibaarissa voit virittää keskustelua kielen muuttumisesta

  Monet saavat inhon väristyksiä muistellessaan kouluvuosien äidinkielen opetusta. Toisista kehittyy kärkkäitä kielipoliiseja, jotka jakavat huomautuksia muiden tekemistä kielioppivirheistä. Kielibaarin henkilökunta haluaa edistää suomen kielen osaamista hyväntuulisesti ja ketään pois sulkematta. Vapaa toimittaja ja opettaja Sari T.