Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Älä kuuntele!

Odysseus ja seireenit, kuva vanhasta ruukusta
Odysseus ja seireenit, kuva vanhasta ruukusta Kuva: British Museum [Public domain], via Wikimedia Commons seireenit

Seireenit ovat puoliksi naisia, puoliksi lintuja. Ne ovat hengenvaarallisia.

Seireenit ovat kreikkalaisen mytologian hahmoja, joilla on naisen pää ja hiukset ja puolet naisen vartalosta, mutta lisäksi pitkät lintumaiset jalat ja kotkan siivet. Seireenien jaloissa ja siivissä on terävät kynnet kuin lepakoilla. Ja seireenit laulavat. Niiden laulua ei voi vastustaa.

Seireenit elävät merellä. He houkuttelevat maagisella laulullaan laivoilla matkustavia merenkävijöitä luokseen ja repivät heidät kappaleiksi.

Näin kertoo antiikin Kreikan ajan kirjailija ja runoilija Homeros eepoksessaan Odysseus. Tarina kertoo kuningas ja sotapäällikkö Odysseuksen matkasta kotiin, kymmenen vuotta kestäneestä Troijan sodasta. Myös kotimatka kesti kymmenen vuotta, ja tuon mutkikkaan matkan aikana tapahtui paljon ja monenlaista. Oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Puhutaan myös Odysseuksen seikkailuista ja harharetkistä. Odysseus kohtaa matkallaan monenmoisia vastoinkäymisiä, outoja kansoja ja vaarallisia hirviöitä. Hän ennen pitkää esimerkiksi menettää laivansa ja koko miehistönsä.

Odysseuksen ensimmäinen koettelemus ovat seireenit. Odysseus haluaa kuulla seireenien legendaarista laulua, mutta ongelmana on tuon laulun vastaansanomaton viettelevyys ja sitä seuraava onneton kohtalo. Joka tuon laulun kuulee, joutuu pian petomaisten ja teräväkyntisten seireenien repimäksi.

Niinpä seikkailijamme tukkii laivansa miehistön korvat mehiläisvahalla, jotta merimiehet eivät kuulisi laulua. Hän antaa sitoa itsensä laivan mastoon, koska haluaa kaikesta huolimatta kuulla seireenien laulua. Ja niin selvitään koettelemuksesta. Selvitään varmalta tuholta.

Antiikin aikaiset tarinat kuvaavat runoilija Homeroksen kiertelevänä, sokeana laulajana. Myöhemmin on alettu epäillä hänen henkilöllisyyttään, sitä oliko hän ylipäätään olemassa, oliko Homeros historiallinen henkilö vai jotakin muuta.

Joka tapauksessa hänen nimellään kerrotut tarinat ovat olemassa, ja ne vaikuttivat jo omana aikanaan merkittävästi antiikin Kreikan kulttuuriin. Itse asiassa Homeroksen tarinoilla on ollut valtaisa vaikutus koko länsimaiseen kulttuuriin, kirjallisuuteen ja ajatusmaailmaan. Tarinat Odysseuksen seikkailuista ovat oikeastaan kaikkien seikkailu- ja fantasiakertomusten taustalla.

Vuonna 2018 Taiteen syntymäpäivää vietettiin Euroopan Yleisradioliiton EBU:n Ars Acustica -ryhmässä jälleen perinteisin menoin. Radiofonista taidetta lähetettiin kahden satelliitin välityksellä ympäri Eurooppaa tauotta neljän tunnin ajan.

Bukarestissa Romaniassa teoksen teemana oli Odysseuksen uskomaton matka ja seireenien laulu. Laulu, jota sankarimme kuunteli kaiken uhalla.

Laulajatar Anamaria Pravicencu johtaa ryhmää nimeltä Her Voice. Ryhmän tai projektin päämääränä on omistautua naisäänen tutkimiseen. Naisen ääneen äänitaiteessa. Naisen ääneen taiteen maailmassa. Her Voice -projektin esitys on nimeltään Song of the Sirens, Seireenien laulu.

Wienissä mentiin puolestaan hyvin sähköisesti ja elektronisesti. Bukarestin esityksessä oltiin symbolisesti merellä, Wienissä oltiin myös tekemisissä veden kanssa, mutta ehkä hieman - sanoisinko - tieteellisemmin.

Wechselstrom eli vaihtovirta on kahden wieniläistaiteilijan, Christoph Theilerin ja Renate Pittroffin yhteenliittymä. Teoksessaan nimeltä Liquidation äänisignaalit on johdettu veteen, jonka kautta ne tulevat kuuluviin. Ehkä siitä johtuu teoksen outo, sanalla sanoen vedenalainen tunnelma.

Naapurimaassa Saksassa lähetys tuli - ei enempää eikä vähempää kuin - Weimarin kaupungista.

Weimar ei ainoastaan ollut legendaarisen Bauhaus-liikkeen keskus, vaan kuuluisia weimarilaisia ovat myös esimerkiksi Johann Sebastian Bach, Friedrich Schiller, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Nietzsche ja Franz Listz. Että sellainen pikkukaupunki. Ja kuinka ollakaan, Taiteen syntymäpäivän 2018 lähetys tuli Weimarin Bauhaus-yliopistosta, kokeellisen radioilmaisun osastolta. Kuten kahdessa edellisessä esityksessä, veden parissa tässäkin liikutaan. Tämä on nimeltään A Fabulative Archipelago eli noin vapaasti käännettynä vaikkapa satujen saaristo tai tarinoiden saaristo.

AVARUUSROMUA 15.4.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ANAMARIA PRAVICENCU/HER VOICE: Song of the Sirens (Live from Bratislava, EBU Art's Birthday 2018)
WECHSELSTROM: Liquidation (Live from Vienna, EBU Art's Birthday 2018)
BAUHAUS-UNIVERSITÄT WEIMAR CHAIR FOR EXPERIMENTAL RADIO (LAURA DANG, JASON LANGHEIM, GRIT LIEDER, DOREEN SMOLENSKY & MARKUS WESTPHAL) & ISLAND SONGS with MARTIN HIRSCH: A Fabulative Archipelago (Live from Weimar, EBU Art's Birthday 2018)

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Egenland palkittiin vuoden 2018 matkailutekona

  Ohjelma täynnä suomalaista sisua ja jääräpäistä intohimoa.

  Matkailutoimittajien Kilta on valinnut Egenlandin vuoden 2018 matkailuteoksi. Kilta kiittää Egenlandia siitä, että ohjelma on tehnyt tuntemattomia matkailuhelmiä ja niiden taustavaikuttajia tutuksi, sekä innostanut kotimaan matkailijaa kokemaan jotain odottamatonta.

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Green Book -elokuvan tähti Mahershala Ali: "Rasismi elää edelleen voimakkaana"

  Elokuvat voivat avata oven keskustelulle.

  Näyttelijä Mahershala Ali on ensimmäinen muslimi, joka on palkittu Oscar-patsaalla. Hänen voittokulkunsa jatkuu lahjakkaana pianistina Green Book -elokuvassa. Tuoreimmat voitot ovat tulleet Critics Choice ja Golden Globe -gaaloista. Hän loistaa myös The True Detective -sarjan kolmannella kaudella. Molempien töiden ytimessä on rasismi, jonka kohteeksi Ali myöntää joutuvansa edelleen.

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Teema tanssii talvella 2019

  Teeman jokavuotinen tanssifestivaali 20.1.–17.2.

  Teema tanssii taas! Tanssia ruudussa sunnuntai-iltapäivisin 20.1.–17.2.

 • Semanttinen häly lisääntyy – huomasin etten ymmärrä emojeita ympärilläni

  Onko matka hieroglyfeistä emojeihin sittenkään niin pitkä?

  Vanhimmat tunnetut kirjoitukset ovat noin 7000 vuoden takaa. Sumerilaiset keksivät tuntemamme kirjoitustaidon viitisen tuhatta vuotta sitten, ja siitä katsotaan alkaneeksi kulttuurin kirjallinen kehitys. Siitä alkoivat tarinat. Tiedon määrä kasvaa nopeammin kuin milloinkaan aikaisemmin. Olemme tilanteessa, jossa tietoa kertyy niin paljon, että sen louhimiseen tarvitaan tekoälyä.

 • Tästä ateljeesta tulivat tuhannet koululuokkien täytetyt lokit ja oravat – Sakari Häggin lapsuudessa kemikaalit höyrysivät ja hirvenkalloja keitettiin pihalla

  Häggin eläintäyttämön museo kertoo preparaattorin työstä.

  Arvoisasti toivotamme Teidät tervetulleeksi Häggin eläintäyttämön museoon Asikkalaan. Tahtonette kanssamme ihastella tätä Suomen vanhimman eläintäyttämön historiaa ja tutustua yritykseen, joka on monen koulun hyllyyn ja vitriiniin aikoinaan ketut, harakat ja jänikset toimittanut.