Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Tokasikajuttu – räväkkä elokuva Pertti Kurikan Nimipäivät -bändin viimeisistä vuosista

Dokumenttielokuva Tokasikajuttu näyttää Pertti Kurikan Nimipäivien nousu- ja laskukiidot yhtyeen kolmen viimeisen vuoden ajalta.
Pertti (vas.), Sami, Kari ja Toni eivät peittele tunteitaan. Dokumenttielokuva Tokasikajuttu näyttää Pertti Kurikan Nimipäivien nousu- ja laskukiidot yhtyeen kolmen viimeisen vuoden ajalta. Yle TV1,Tokasikajuttu

TV1 sunnuntaina 19.8.2018 klo 11.05 - 12.45
Katsottavissa Areenassa

Joulukuussa 2016 Suomen musiikkihistoriassa päättyi yksi luku, kun maan merkittävimpiin punk-bändeihin kuuluva Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti uransa huipulla.

Dokumenttielokuva Tokasikajuttu näyttää bändin nousu- ja laskukiidot yhtyeen kolmen viimeisen vuoden ajalta.

Punkilla Euroviisuihin

Pertti Kurikan nimipäivät perustettiin vuonna 2009, mutta yhtye tuli koko kansan suosioon viimeistään 2012 Kovasikajuttu-dokumentin myötä. Siitä lähtien tämä ilmiömäinen kvartetti jatkoi valloitusta Suomessa ja ulkomailla.

Bändi ehti keikkailla uransa aikana yhteensä 16 eri maassa ja esiintymisiä oli lähes 300. Lisäksi vuonna 2015 yhtye rokkasi tiensä Euroviisuihin Suomen edustajana kappaleella Aina mun pitää.

Pertti tekee päätöksen

Tiiviin keikkailun ja menestyksen tuomat paineet tuntuvat bändin sisällä.

Yhtyeen laulaja Kari Aalto kipuilee julkisuuden mukana tulleiden houkutusten ja velvollisuuksien kanssa. Basisti Sami Helle laajentaa reviiriään politiikan ja uskonnon parissa. Rumpali Toni Välitalon ja bändin kitarateknikko Niila Suorannan rakkaus samaa naista kohtaan synnyttää voimakkaita ristiriitoja.

Lopulta kitaristi Pertti Kurikka sai tarpeekseen ja päättää jäädä eläkkeelle, kun hän täyttää 60 vuotta.

Draamaa, kyyneliä, naurua

Tokasikajuttu-dokumenttielokuvassa seurataan historiallisen yhtyeen viimeisiä yhteisiä vuosia. Vuosiin mahtuu draamaa, kyyneliä ja naurua.

Elokuva on itsenäinen jatko-osa vuonna 2012 saman tekijätiimin klassikoksi nousseelle Kovasikajuttu-elokuvalle.

Ohjaus: Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi. Tuotanto: Mouka Filmi Oy, Suomi, 2017. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran huhtikuussa 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.