Hyppää pääsisältöön

Euroviisut Ylen kanavilla - Saara Aalto mukana finaalissa lauantaina 12.5.

Saara Aalto Euroviisulavalla.
Saara Aalto Euroviisulavalla. Kuva: Yle Saara Aalto,Euroviisut 2018,Monsters

Euroviisut kisataan 8.–12.5. Lissabonissa.

Saara Aalto edustaa Suomea kappaleella Monsters. Lissabonissa nähtävän esityksen lavashow on uudistettu täysin – eli esitystä ei nähdä sellaisena kuin se oli maaliskuussa UMK18: Saara Aalto -ohjelmassa.

Yle.fi/euroviisut-sivusto ja viisujen somekanavat Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa seuraavat Saara Aallon matkaa Lissabonissa 30.4. alkaen ja raportoivat viisukuulumisia paikan päältä. Mukana raportoimassa on kommentaattori Mikko Silvennoinen. Seuraa viisutunnelmia tunnisteilla #euroviisut ja #eurovision

Viisuetkot virittävät tunnelmaan jo vappuviikon torstaina

Viisufaneja hemmotellaan torstai-iltana 3.5. klo 20 alkavalla Viisuetkot-verkkolähetyksellä. Mikko Silvennoisen vieraina kappaleita ruotivat Tämän kylän homopoika -blogista tuttu Eino Nurmisto sekä Suomen kiistämätön diskokuningatar Eini. Areenastriimiä voit seurata Yle.fi/euroviisut-sivustolla sekä Yle Euroviisut -Facebook-sivulla.

Myös katsojat voivat osallistua kappaleiden kommentointiin sekä ennen lähetystä että sen aikana. Kappaleita voi kuunnella etukäteen esimerkiksi tältä soittolistalta.

Mielipiteitään ja näkemyksiään voi kertoa etukäteen Facebookissa tai Instagramissa.

Supertiistai 8.5.: Saaran tulikoe & uutuusdokkarin ensiesitys! Lauantaina finaali!

Euroviisujen suorat lähetykset nähdään tiistaina 8.5., torstaina 10.5. ja lauantaina 12.5. klo 22. Suomen kannalta jännittävin ilta on tiistaina, jolloin Saara kilpailee finaalipaikasta ensimmäisessä semifinaalissa. Ennen suoran lähetyksen alkua virittäydytään tunnelmaan Saaran viisutaivalta marraskuusta asti seuranneella uutuusdokumentilla. Toinen semifinaali käydään helatorstaina 10.5. klo 22.

Viisuviikko huipentuu finaaliin lauantaina 12.5., jossa esiintyvät semifinaaleista jatkoon päässeet 20 maata, isäntämaa Portugal sekä viisi isoa rahoittajamaata Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Iso-Britannia. Finaalilähetyksen suora Euroviisustudio alkaa Yle TV2:ssa jo 21.

Suomen tuomaristossa vankkaa musiikkiosaamista

Euroviisuissa kunkin maan pisteet muodostuvat katsojien antamista äänistä ja viisihenkisten kansallisten tuomaristojen antamista pisteistä. Suomen tuomaristossa istuvat tänä vuonna muusikko ja musiikin tohtori Aija Puurtinen, tuottaja-säveltäjä Matias Keskiruokanen, laulaja-lauluntekijä Petri Laaksonen, radiotoimittaja Laura Vähähyyppä sekä laulaja-lauluntekijä Vilma Alina.

Saara Aalto – Viisut, viimeinkin tiistaina 8.5. Yle TV2 klo 21.30

Saara Aalto on hakenut Suomen euroviisuedustajaksi ensimmäisen kerran 16-vuotiaana. Tänä vuonna unelma viisuista toteutuu vihdoinkin, kun euroviisuedustajaksi kutsuttu Aalto nousee viisulavalle Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa. Viisut, vihdoinkin -dokumentti seuraa Saaran puoli vuotta kestänyttä viisumatkaa viime marraskuun UMK-lehdistötilaisuudesta Lissaboniin saakka.

Dokumentissa nähdään kuinka Saaran kolme UMK-biisiä muuttuvat lukuisten työvaiheiden ja treenien kautta loisteliaan UMK18-show’n esityksiksi. Mitä tapahtuu eri vaiheiden taustalla, studiossa, lavasteissa ja lavasteiden takana? Miten Saara itse kokee pitkän ja työteliään prosessin sekä viisuedustajuuden. Miltä tuntuu kun unelma vihdoin toteutuu ja Saara pääsee kokemaan viisukuplan? Dokumentin on ohjannut Harri Hakanen.

Saara Aalto - viisut, viimeinkin -ohjelmaa ennen esitetään uusintana Docstop: Saara Aalto Yle TV2 klo 21.

Eurovision Song Contest 2018: Semifinaali 1 tiistaina 8.5. Yle TV2 klo 22

Suomen edustaja Saara Aalto kilpailee lauantain finaalipaikasta numerolla 15. Monsters-kappaleen täysin uudistunut show nähdään nyt ensimmäistä kertaa televisiossa! Suomen lisäksi 1. semifinaalissa esiintyvät: Azerbaidzan, Islanti, Albania, Belgia, Tsekki, Liettua, Israel, Valko-Venäjä, Viro, Bulgaria, Makedonia, Kroatia, Itävalta, Kreikka, Armenia, Sveitsi, Irlanti ja Kypros. Kommentaattorina Lissabonissa toimii Mikko Silvennoinen. Ruotsinkielisestä selostuksesta vastaavat Johan Lindroos ja Eva Frantz. Äänestyslinjat aukeavat suoran lähetyksen aikana, kun kaikki 19 kilpailijaa ovat esiintyneet. Suomalaiset eivät voi äänestää omaa kilpailuesitystään. Yleisöäänien ja kansainvälisten asiantuntijaraatien antamien pisteiden perusteella 10 maata pääsee semifinaaleista finaaliin.

Eurovision Song Contest 2018: Semifinaali 2 torstaina 10.5. Yle TV2 klo 22

Viimeiset finaalipaikat ratkeavat suorassa lähetyksessä. 18 maasta 10 selviytyy finaaliin. 2. semifinaalissa esiintyvät: Norja, Romania, Serbia, San Marino, Tanska, Venäjä, Moldova, Hollanti, Australia, Georgia, Puola, Malta, Unkari, Latvia, Ruotsi, Montenegro, Slovenia ja Ukraina. Suomesta ei voi osallistua äänestykseen.

Euroviisustudio lauantaina 12.5. Yle TV2 klo 21

Ennen Euroviisujen huipennusta Krista Siegfrids vieraineen fiilistelee studiossa finaalin mielenkiintoisimpia esiintyjiä ja analysoi illan antia.

Eurovision Song Contest 2018: Finaali lauantaina 12.5. Yle TV2 klo 22

Vuoden suurin musiikkishow suorana lähetyksenä Lissabonista, show’n juontavat Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah ja Catarina Furtado. Kommentaattorina Lissabonissa toimii Mikko Silvennoinen. Ruotsinkielisestä selostuksesta vastaavat Johan Lindroos ja Eva Frantz. Äänestyslinjat aukeavat suoran lähetyksen aikana, kun kaikki 26 finalistia ovat esiintyneet.

Eurovision Song Contest 2018: Semifinaalit ja finaali kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio Suomessa ja Yle X3M:llä.

Euroviisaat Yle Femillä sunnuntaisin klo 19.50

Euroviisaat valmistautuvat viitenä sunnuntaina (8.4.-6.5.) Eurovision laulukilpailuun. Ohjelman juontajat Eva Frantz ja Johan Lindroos käyvät läpi kaikki 43 kappaletta ja arvioivat niitä vaihtuvien vieraiden, mm. Linda Lampeniuksen, Jennie Storbackan ja Axel Ehnströmin kanssa. Katso kaikki jaksot Yle Areenasta.

Muista myös! Vapun retroviisut Yle Teemalla 1.5. klo 14

Jo perinteeksi muodostunut Yle Teeman vapun retroviisupaketti tarjoilee tänä vuonna 1980-luvun viisukarsintojen antia. Viisut 80 -ohjelma esittelee Suomen Euroviisu- ja Interviisulaulukilpailuehdokkaat vuodelta 1980. Lisäksi Elävässä arkistossa on kattava paketti viime vuosikymmenien kotimaisia viisuehdokkaita.