Hyppää pääsisältöön

Juha Tapio: “Itseään ei saa ripustaa hurraahuutoihin”

Juha Tapio istuu sohvalla ja soittaa kitaraa.
Juha Tapio istuu sohvalla ja soittaa kitaraa. Kuva: Kaiku Entertainment / Antti Jussi Savolainen Juha Tapio,musiikki

Kun onkin keikkareissun sijaan kotona tekemässä kappaleita, joutuu itsetutkiskelun syövereihin, sanoo laulaja Juha Tapio. Hän on käynyt itsensä kanssa läpi omasta mielestään naurettaviakin keskusteluja.

Juha Tapio on juuri herännyt päiväunilta, kun Radio Suomen juontaja Olga Ketonen saapuu haastattelemaan häntä Savoy-teatterin takahuoneeseen. Keittiön kaappien yläpuolella on näyttö, josta voi seurata lavan rakentamista ja soundcheckiä.

Lavalla joku näyttää kameroille valkoista kangasta, koska Juha Tapiolla on keikalla yllään valkoinen paita.

Kuinka tällaisesta elämästä vaihdetaan takaisin perheenisän rooliin, jossa tärkeitä kysymyksiä ovat ne, kuka vie roskat ja mitä kirjoitetaan kauppalistaan? Juha Tapio ei käytä sanaa rooli, vaan puhuu “monista taajuuksista”.

- Molemmat ovat koko ajan samoissa nahoissa, toista ei tarvitse laittaa off-asentoon, kun toinen on päällä. Jos koko aika menisi näiden keikka-asioiden miettimiseen, tämä olisi puuduttavaa.

Taajuuksien vaihto ei Juha Tapion mielestä tapahdu kuitenkaan päivittäisellä tasolla.

Olenko minä olemassa, jos mulle ei kukaan taputa?

- Tunnistan tuon roolinvaihtoajatuksen enemmän siinä, kun on tietoisesti muutaman kerran vetänyt henkeä, että okei, tänä vuonna keskitytäänkin levyntekoon, ja olenkin kotona kirjoittamassa enkä tien päällä. Niissä hetkissä joutuu itsetutkiskelun syövereihin.

Perjantaina julkaistu levy on Juha Tapion yhdestoista. Siinä ajassa ehtii jo käydä sekä oman persoonansa että muusikkoutensa kanssa paljon läpi.

- Olen oppinut varomaan vuosien varrella sitä, ettei ripusta itseään hurraahuutoihin eikä aplodeihin. Jos sen tekee, laskeutuminen on vähän niin kuin, että jos puu kaatuu metsässä, kaatuuko se, jos kukaan ei sitä todista? Olenko minä olemassa, jos mulle ei kukaan taputa? Sellainen keskustelu, niin naurettavalta kuin se kuulostaakin, on pitänyt itsensä kanssa käydä.

Kuinka Juha Tapio suhtautuu julkisuuteen ja avoimuuteen? Viime viikolla uutisoitiin siitä, kuinka laulaja Terhi Kokkonen lähetettiin kotiin kesken Vain Elämää -tv-sarjan kuvausten tuotantoyhtiön päätöksestä. Juha Tapio taas on ollut sarjassa mukana kahdesti. Miten hän seuraa aiheesta käytävää keskustelua? Kuuntele haastattelu yltä.

Juha Tapion haastattelu kuultiin Radio Suomen Illassa. Toimittajana oli Olga Ketonen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi