Hyppää pääsisältöön

Juha Tapio: “Itseään ei saa ripustaa hurraahuutoihin”

Juha Tapio istuu sohvalla ja soittaa kitaraa.
Juha Tapio istuu sohvalla ja soittaa kitaraa. Kuva: Kaiku Entertainment / Antti Jussi Savolainen Juha Tapio,musiikki

Kun onkin keikkareissun sijaan kotona tekemässä kappaleita, joutuu itsetutkiskelun syövereihin, sanoo laulaja Juha Tapio. Hän on käynyt itsensä kanssa läpi omasta mielestään naurettaviakin keskusteluja.

Juha Tapio on juuri herännyt päiväunilta, kun Radio Suomen juontaja Olga Ketonen saapuu haastattelemaan häntä Savoy-teatterin takahuoneeseen. Keittiön kaappien yläpuolella on näyttö, josta voi seurata lavan rakentamista ja soundcheckiä.

Lavalla joku näyttää kameroille valkoista kangasta, koska Juha Tapiolla on keikalla yllään valkoinen paita.

Kuinka tällaisesta elämästä vaihdetaan takaisin perheenisän rooliin, jossa tärkeitä kysymyksiä ovat ne, kuka vie roskat ja mitä kirjoitetaan kauppalistaan? Juha Tapio ei käytä sanaa rooli, vaan puhuu “monista taajuuksista”.

- Molemmat ovat koko ajan samoissa nahoissa, toista ei tarvitse laittaa off-asentoon, kun toinen on päällä. Jos koko aika menisi näiden keikka-asioiden miettimiseen, tämä olisi puuduttavaa.

Taajuuksien vaihto ei Juha Tapion mielestä tapahdu kuitenkaan päivittäisellä tasolla.

Olenko minä olemassa, jos mulle ei kukaan taputa?

- Tunnistan tuon roolinvaihtoajatuksen enemmän siinä, kun on tietoisesti muutaman kerran vetänyt henkeä, että okei, tänä vuonna keskitytäänkin levyntekoon, ja olenkin kotona kirjoittamassa enkä tien päällä. Niissä hetkissä joutuu itsetutkiskelun syövereihin.

Perjantaina julkaistu levy on Juha Tapion yhdestoista. Siinä ajassa ehtii jo käydä sekä oman persoonansa että muusikkoutensa kanssa paljon läpi.

- Olen oppinut varomaan vuosien varrella sitä, ettei ripusta itseään hurraahuutoihin eikä aplodeihin. Jos sen tekee, laskeutuminen on vähän niin kuin, että jos puu kaatuu metsässä, kaatuuko se, jos kukaan ei sitä todista? Olenko minä olemassa, jos mulle ei kukaan taputa? Sellainen keskustelu, niin naurettavalta kuin se kuulostaakin, on pitänyt itsensä kanssa käydä.

Kuinka Juha Tapio suhtautuu julkisuuteen ja avoimuuteen? Viime viikolla uutisoitiin siitä, kuinka laulaja Terhi Kokkonen lähetettiin kotiin kesken Vain Elämää -tv-sarjan kuvausten tuotantoyhtiön päätöksestä. Juha Tapio taas on ollut sarjassa mukana kahdesti. Miten hän seuraa aiheesta käytävää keskustelua? Kuuntele haastattelu yltä.

Juha Tapion haastattelu kuultiin Radio Suomen Illassa. Toimittajana oli Olga Ketonen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.