Hyppää pääsisältöön

Kitaristi Marzi Nyman loihti suorassa lähetyksessä koulusoittimilla hämmentävän esityksen ja kertoi soittonsa salat

Marzi Nyman Puoli seitsemän studiossa
Marzi Nyman suosii kitarana Stratocasteria, mutta musiikkiesitys syntyy mitä ihmeellisimmillä kilkuttimilla. Marzi Nyman Puoli seitsemän studiossa Kuva: Antti Karhumäki, YLE Marzi Nyman

Kitaristi Marzi Nyman on tunnettu huikeasta monipuolisuudestaan ja humoristisuudestaan. Puoli seitsemässä perehdyttiin myös kahden kitaraklassikon, Fender Stratocasterin ja Gibson Les Paulin tyylipiirteisiin Agenstin kitaristin Esa Pulliaisen johdolla.

Koulusoittimet tuovat mieleen muistikuvan kakofoniasta, missä parikymmentä lasta yrittää pysyä samassa sävelmässä samaan aikaan, heikoin tuloksin. Asetelmaa ei helpottanut, että puolet ryhmästä soitti nokkahuilua, joka on hyvin herkkä soitin. Pienikin sormen virheasento sai aikaan huvittavan vinkauksen.

Kun Marzi Nyman ryhtyi Puoli seitsemän koulumusiikkihaasteen, hän tarttui ensimmäiseksi juuri nokkahuiluun. Nyman äänittää soittonsa luupiksi, joka jää soimaan taustalle. Sen päälle hän äänittää bongorummut, shakerin, ukulelen ja afrikkalaisen sormipianon. Lopuksi Nyman tarttuu vielä kämmenen kokoiseen minisyntetetisaattoriin.

− Tämä on pienoissyntetisaattori, jolla tuodaan tämä juureva rytmi tukevasti nykyaikaan, Nyman hymyilee.

Katso huvittava pätkä alla olevasta klipistä.
Juttu jatkuu klipin jälkeen.

Fender Stratocaster vai Gibson Les Paul − siinä on kitaramaailman ikuinen kiistanaihe. Nymanin mukaan molemmat on relevantteja kitaroita ja monilla hänen kollegoillaan on käytössä molemmat mallit. Nyman itse käyttää mielummin kuitenkin Stratocasteria.

− Mulle se edustaa ilmaisuvoimaisempaa soitinta. Sellaiset soittajat kuin Jimi Hendrix ja Raoul Björkenheim, jotka ovat mulle tärkeimmät, ovat soittaneet juuri Stratocasterilla.

Katso alla olevasta klipistä, mitä Agentsin kitaristi Esa Pulliainen kertoo kahden klassikkomallin tyylipiirteistä.
Juttu jatkuu klipin jälkeen.

Marzi Nymanille kitaran ulkonäkökään ei ole toisarvoinen asia.

− Olen aina ollut sitä mieltä, että kitaran pitää näyttää tosi hyvältä.

Marzille kitara on soitinten kuningas

Nyman aloitti musisoinnin pianolla, mutta kitara on rakkain soitin.

− Minusta se sävyjen ja dynamiikan kirjo on niin ylivoimainen. Olen tehnyt aika paljon musiikkia sinfonia- ja kamariorkestereiden sekä jousikvartettien kanssa. Kun orkesterin ja sähkökitaran sävykirjo kohtaa, niin siinä on valtava määrä vaihtoehtoja. Nyman analysoi.

− Kyllä nämä on mulle aika työkaluja, enkä niitä mitenkään silkkihansikkain kohtele.

Katso alla olevasta klipistä, miten Marzi Nyman käyttää kitaraefektejään.
Juttu jatkuu klipin jälkeen.

Soittajien yhteys heijastuu yleisöön

Nymanille on hyvin tärkeää soittajien välinen dynamiikka, sillä se heijastuu suhteeseen myös yleisön kanssa.

− Parhaimmillaan, kun on oikein hyvä yhteys toisten soittajien kanssa, niin bändin ja yleisön yhteys menee niin pitkälle, että esiintyminen karisee siitä pois ja yhdessä juhlitaan musiikin juhlaa, ikään kuin jonkinlaisen nuotion ympärillä, Nyman kertoo.

− Se on minulle ollut kaunein kokemus, kun tavallaan lava ja yleisö katoaa ja ollaan kaikki yhtä.

Soitto lähtee sormista

Tehdessäni aikoinaan yllä olevaa kitarajuttua Esa Pulliaisesta, en voinut vastustaa kiusausta saada testata kitaralegendan soitinta ja valmiiksi asetettuja vahvistimen säätöjä. Sain saman tien huomata, että soittoni ei kuulostanut yhtään Pulliaiselta. Voi mikä pettymys.

Marzi Nymanin mielestä soundi syntyy lopulta kuitenkin aina soittajan sormista. Hän kertoo samaan asiaan liittyvän vanha tarinan.

Sekä Queenin kitaristi Bryan Maylla että heavysankari Yngwie Malsmsteenilla on täysin tunnistettava soundi ja soittotyyli. Tarinan mukaan he olivat tavanneet kitaramessuilla, missä Malmsteen oli päässyt kokeilemaan Mayn kitaraa ja vahvistimia. Paikalla olleet olivat saaneet nopeasti huomata, että Mayn poikkeuksellisesta kitarasta ja laitteistosta huolimatta Malmsteenin soitto kuulosti vain − Malmsteenilta.

− Ja mitä parempi soittaja, sitä selkeämpi se oma ääni on, Nyman kertoo.

Katso koko lähetys alla olevasta linkistä

LISÄÄ AIHEESTA
Anssi Kela testaa maailman kuumimmat kitarat
Anssi Kela testaa maailman kuumimmat kitarat - extramateriaalia

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän