Forssan seudulla puuhattiin viime vuonna terveydenhuollon isoa ulkoistusta, jonka tarkoitus oli suojata palveluja valtion keskittämispolitiikalta. On kuitenkin hankala arvioida, olisiko myttyyn mennyt ulkoistus auttanut Forssan palvelujen säilymistä oikeasti. Myös Meri-Lapin ulkoistushankkeeseen liittyy vielä isoja kysymysmerkkejä siitä, kuinka hyvin se voi toteutuessaan säilyttää kaikki sairaalan nykyiset palvelut.
Pari vuotta sitten Forssan seudulla havahduttiin, kun uudet lakipykälät uhkasivat kaventaa Forssan sairaalan toimintoja.
Apua haettiin valitsemalla terveydenhuollon ulkoistuskumppaniksi Pihlajalinna, joka lupasi oikeat lääkkeet uhkien torjuntaan. Kyseessä on ”innovatiivinen ratkaisu”, selviää Forssan kaupungin pöytäkirjoista.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän johto kuitenkin vaikenee sen yksityiskohdista liikesalaisuuteen vedoten.
Ihan helposti eivät päässeet Forssan kunnallispoliitikotkaan jyvälle ”innovatiivisen ratkaisun” kovimmasta ytimestä. Ulkoistuskumppaniksi valitun Pihlajalinna-ryhmän tietyt asiakirjat olivat tiukasti lukkojen takana kaupungintalolla. Valtuutettu sai sentään lukea niitä paikan päällä.
Kuntalaiset vakuutuspotilaina?
Sain raotettua salaisuuden verhoa keskustelemalla lukuisten kuntapäättäjien kanssa. Heidän mukaansa palvelujen turvaaminen perustui siihen, että Forssan seudun asukkaista olisi tehty Pihlajalinnan taustalla olevan vakuutusyhtiön vakuutusasiakkaita ulkoistuksen myötä.
Ajatus oli, että terveydenhuoltolain ja muiden säädösten määräykset palvelujen karsimisesta eivät olisi koskeneet Forssan sairaalaa enää sitten, kun potilaat olisivat olleet muodollisesti yksityissairaalan vakuutusasiakkaita. Terveydenhuoltolaki kun ei koske yksityissairaalaa.
Kuulostaako erikoiselta? Sitä se on, sillä en löytänyt mistään ennakkotapausta vastaavasta. Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen toteaa, että ulkoistusdiilin laillisuus olisi ratkottu viime kädessä hallinto-oikeudessa. Eli ministeriön mielestä satavarmaa suojaa ei ollut tarjolla.
”Kyllä siinä mennään aika paljon lainsäädännön harmaalle alueelle. Joudutaan kysymään ehkä kuntalain puolella, onko kunnan velvollisuus vakuuttaa potilaat tällä tavalla”, sanoo Keistinen.
Ulkoistusta vastustanut Forssan kaupunginvaltuutettu Mika Penttilä (kok.) toteaa, että salaisia papereita lukemallakin ”vakuutusdiilin” toteuttamisesta jäi olennaisia yksityiskohtia hämärän peittoon. Kuntapäättäjien pitää kuitenkin tehdä päätöksiä. Forssan kaupunginvaltuutetut hautasivat hankkeen viime syksynä.
Kaikki heistä eivät käyneet lukemassa asiakirjoja, kielivät jotkut valtuutetut.
Pihlajalinnan mukaan sopimuksessa olisi ollut vakuutuksen kaltaisia piirteitä, mutta asukkaiden muuttuminen ”vakuutuspotilaiksi” on yhtiön mielestä pitkälle menevä johtopäätös papereista.
Meri-Lapissakin halutaan pelastaa palveluja
Suomalaisen terveydenhuollon hallintomallia ja sääntelyä pidetään mutkikkaana. Ei käy kateeksi kuntapoliitikkoa, joka haluaa tuntea aihepiirin perin pohjin ennen äänestysnapin painamista.
Ristiriitaiset viestit eivät helpota päätösten tekoa. Meri-Lapissa paikallinen sote-väki on kokenut uhaksi uudet säädökset, jotka keskittävät mm. leikkaustoimintaa ja synnytyksiä.
Seudun oma sairaala, Länsi-Pohjan keskussairaala ei yllä esimerkiksi synnytyksissä määriin, jotka oikeuttavat toiminnan jatkon ilman poikkeuslupaa. Kaikkien leikkaustenkaan minimimäärät eivät täyty.
Viime marraskuussa (vielä kun allekirjoitukset puuttuivat kuuluisasta ulkoistussopimuksesta) Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Pertti Sakaranaho vihjasi Lapin Kansassa, että määrällisiä keskittämisvaatimuksia ei välttämättä sovelleta ulkoistettuun julkiseen palveluun.
Sosiaali- ja terveysministeriöstä saa ainakin tänä päivänä täysin päinvastaisen vastauksen: määrävaatimusten pitää täyttyä ulkoistetussakin sairaalassa. On tietenkin mahdollista, että tuoreiden pykälien tulkinnasta oli vielä viime syksynä epäselvyyttä.

Suojatakseen palvelujaan Meri-Lappi teki viime vuonna 15 vuoden ulkoistussopimuksen, joka on noin miljardin arvoinen. Päätöksistä alkanut valitusprosessi on vielä kesken.
Länsi-Pohjan sote-projektin johtoryhmän puheenjohtaja Timo Nousiainen toteaa nyt, ettei ulkoistus sementoi palveluja sataprosenttisella varmuudella – mutta lopputulos tulee hänen mielestään olemaan parempi siihen verrattuna, ettei olisi ulkoistettu.
Nousiaisen mukaan Mehiläisen kautta voidaan saada lähete- ja vakuutuspotilaita lisäämään volyymiä. Täyttä varmuutta tällaisesta järjestelystä ei sopimuksessa eikä missään muussakaan paperissa luvata. Mehiläinen puolestaan ei antanut MOT:lle haastattelua.
Lisää ohjelmasta
- Veikkauksen vedonlyöntiuudistus: Uusi peliominaisuus herätti valvojassa huolen pelaajien oikeusturvasta, sopimuskumppania kiristetty
- Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan
- Vanhusten turvallisuus vaarantunut, työvuorolistoilla kikkailtu – Esperi Caren lippulaiva on saanut jatkaa, vaikka ongelmia on ollut kymmenen vuotta