Hyppää pääsisältöön

Li Andersson: "Eihän kukaan hanki kestävyysvajeen takia lapsia"

Jarkko Mäkelä, Tytti Rantanen ja Li Andersson hedelmät kädessä.
Jarkko Mäkelä, Tytti Rantanen ja Li Andersson hedelmät kädessä. Kuva: Heidi Gabrielsson Li Andersson,hedelmällisyys,hedelmät

Hedelmällisyys ja lisääntyminen aiheuttavat keskustelua valtiovarainministeriöstä lähtien. KulttuuriCocktail selvitti, minkälaista kuvaa hedelmällisyydestä ja lisääntymisestä luodaan mediassa, kulttuurissa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa. Iida Rauhalammin vieraina kansanedustaja Li Andersson, kertomuksentutkija Tytti Rantanen sekä perheestä haaveileva yrittäjä-muusikko Jarkko Mäkelä.

Keskustelussa pohdittiin sitä, kehen lisääntymispaine kohdistuu, ja mitkä ovat todelliset syyt syntyvyyden laskuun. Kansanedustaja Li Andersson ihmetteli viime viikkoina esitettyä yhteyttä miesten syrjäytymisen ja syntyvyyden laskun välillä. Hänen mukaansa syntyvyyden laskuun vaikuttavat todella monet yhteiskunnalliset kehityskulut ja trendit.

Kertomuksentutkija Tytti Rantanen pohti, että miesten kohdalla vedetään helpommin yhteyksiä yhteiskuntaan, kun taas naisiin liitetään asioista "fiilispohjalta". Rantanen sanoo myös, että kuvaukset hedelmällisyydestä ja lisääntymisestä ovat kulttuurissamme edelleen melko perinteisiä. Isyydestä haaveileva Jarkko Mäkelä sanoo, ettei häneen miehenä aseteta läheskään yhtä paljon paineita ja odotuksia kuin saman ikäisiin lapsettomiin naisiin.

Kaikki keskustelijat olivat samaa mieltä siitä, ettei huoli kansantaloudesta riitä syyksi lisääntymiseen.

– Meidän tehtävänä on luoda yhteiskunta, joka takaa mahdollisimman paljon hyvinvointia mahdollisimman monelle ihmisille, sanoo Li Andersson.

Lataa koko keskustelu podcastina tai kuuntele Yle Areenasta.