Hyppää pääsisältöön

Meteorologi Anne Borgström: Ratsastus on täyttä mindfullnessia

Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo hevosharrastuksestaan.
Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo hevosharrastuksestaan. Anne Borgström,Tv-meteorologi

Ylen meteorologina työskentelevä Anne Borgstöm on ollut hevosharrastaja pienestä pitäen. Ensimmäisen kerran Anne kiipesi hevosen selkään 7-8 -vuotiaana, ja siitä vuoden kuluttua ratsastusleirillä hepat veivät mennessään.

"Vanhemmat näkivät, että se on hyvä harrastus tytölle", toteaa Borgström. Teini-iässä hevosharrastus jäi tauolle, mutta aikuisena se on jatkunut jo vuosikymmeniä.

Ratsastaminen on itseensä tutustumista

Borgström kertoo, että aikuisena hevosharrastuksesta on tullut värikkäämpää. "Se on niin paljon muutakin kuin se hevonen."

"Ratsastaminen on itseensä tutustumista koko ajan. Se on täyttä mindfullnessia. Kun hevonen reagoi, ihminen voi katsoa peiliin ja vastaus hevosen reaktioon löytyy sieltä."

Vuosien varrella Anne Borgström on ratsastanut kaikenlaisilla hevosilla poneista suomenhevoseen. Lähimmäksi sydäntä ovat kuitenkin päässet islanninhevoset. Nykyään Annella onkin ihkaoma issikka.

Issikat iskivät sydämeen

"Vuosikausia puhuin, etten voi ottaa sellaista vastuuta, mutta sitten kuitenkin kävi näin. Oman hevosen hankkiminen oli vähän kuin sattumaa. Ikäkin varmaan vaikutti. Pysähdyin miettimään, että nyt tai ei koskaan."

Borgström ei ole katunut ratkaisuaan. "Kuten kaikki hevosharrastajat sanovat, minäkin olen todennut että minkä takia en hankkinut aikaisemmin", Anne naurahtaa.

Nykyään meteorologin kaikki vapaa-aika kuluu hevostallilla. Tallireissu on aina nautinto, vaikka siihen ei sisältyisi edes ratsastamista.

Tallireissu on aina nautinto

"Oma hevoseni oli talvella leikkauksessa ja on tällä hetkellä toipilaana. Minut on yllättänyt se, että vaikka en pitkään aikaan noussut hevosen selkään, niin tämä toipilasvaihekin on ollut tosi antoisaa."

Tallilla käyminen on kiireistä työtä tekevälle meteorologille tärkeä rentoutumiskeino.

Ratsastaminen tuo onnellisuutta

"Kun olen tallilla, en mieti mitään muuta. Vaikka olisin mennyt tallille kiireisenä, stressaantuneena tai ärtyneenä, niin kotimatkalla askel on jo yllättävän kevyt."

"Hevonen lukee ihmistä todella hyvin. Uskon että hevoset ovat jopa herkempiä ihmisen energialle kuin me ihmiset itse."

Borgström sanoo, että hevosharrastus on kaiken kaikkiaan lisännyt hänen elämässään yleistä onnellisuutta. "Sitähän se on. Onnellisuutta. Kotonakin sanotaan, että tämä on selvästi tehnyt minut onnelliseksi", Borgström hymyilee.

Anne Borgströmin haastattelu kuultiin Radio Suomen Illassa. Toimittajana oli Maria Jyrkäs.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi