Hyppää pääsisältöön

Meteorologi Anne Borgström: Ratsastus on täyttä mindfullnessia

Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo hevosharrastuksestaan.
Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo hevosharrastuksestaan. Anne Borgström,Tv-meteorologi

Ylen meteorologina työskentelevä Anne Borgstöm on ollut hevosharrastaja pienestä pitäen. Ensimmäisen kerran Anne kiipesi hevosen selkään 7-8 -vuotiaana, ja siitä vuoden kuluttua ratsastusleirillä hepat veivät mennessään.

"Vanhemmat näkivät, että se on hyvä harrastus tytölle", toteaa Borgström. Teini-iässä hevosharrastus jäi tauolle, mutta aikuisena se on jatkunut jo vuosikymmeniä.

Ratsastaminen on itseensä tutustumista

Borgström kertoo, että aikuisena hevosharrastuksesta on tullut värikkäämpää. "Se on niin paljon muutakin kuin se hevonen."

"Ratsastaminen on itseensä tutustumista koko ajan. Se on täyttä mindfullnessia. Kun hevonen reagoi, ihminen voi katsoa peiliin ja vastaus hevosen reaktioon löytyy sieltä."

Vuosien varrella Anne Borgström on ratsastanut kaikenlaisilla hevosilla poneista suomenhevoseen. Lähimmäksi sydäntä ovat kuitenkin päässet islanninhevoset. Nykyään Annella onkin ihkaoma issikka.

Issikat iskivät sydämeen

"Vuosikausia puhuin, etten voi ottaa sellaista vastuuta, mutta sitten kuitenkin kävi näin. Oman hevosen hankkiminen oli vähän kuin sattumaa. Ikäkin varmaan vaikutti. Pysähdyin miettimään, että nyt tai ei koskaan."

Borgström ei ole katunut ratkaisuaan. "Kuten kaikki hevosharrastajat sanovat, minäkin olen todennut että minkä takia en hankkinut aikaisemmin", Anne naurahtaa.

Nykyään meteorologin kaikki vapaa-aika kuluu hevostallilla. Tallireissu on aina nautinto, vaikka siihen ei sisältyisi edes ratsastamista.

Tallireissu on aina nautinto

"Oma hevoseni oli talvella leikkauksessa ja on tällä hetkellä toipilaana. Minut on yllättänyt se, että vaikka en pitkään aikaan noussut hevosen selkään, niin tämä toipilasvaihekin on ollut tosi antoisaa."

Tallilla käyminen on kiireistä työtä tekevälle meteorologille tärkeä rentoutumiskeino.

Ratsastaminen tuo onnellisuutta

"Kun olen tallilla, en mieti mitään muuta. Vaikka olisin mennyt tallille kiireisenä, stressaantuneena tai ärtyneenä, niin kotimatkalla askel on jo yllättävän kevyt."

"Hevonen lukee ihmistä todella hyvin. Uskon että hevoset ovat jopa herkempiä ihmisen energialle kuin me ihmiset itse."

Borgström sanoo, että hevosharrastus on kaiken kaikkiaan lisännyt hänen elämässään yleistä onnellisuutta. "Sitähän se on. Onnellisuutta. Kotonakin sanotaan, että tämä on selvästi tehnyt minut onnelliseksi", Borgström hymyilee.

Anne Borgströmin haastattelu kuultiin Radio Suomen Illassa. Toimittajana oli Maria Jyrkäs.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.