Hyppää pääsisältöön

Miten somemyrsky hoidetaan? WTD-bloggaaja Natan kolme vinkkiä

Natalia "Nata" Salmela (o.s. Tolmatsova) on menestyvä bloggaaja, joka on elättänyt itsensä kirjoittamalla jo seitsemän vuotta. White Trash Disease on yksi Suomen tunnetuimmista lifestyleblogeista. Nata on oppinut kantapään kautta, miten voimakkaita somemyrskyt voivat olla, sillä hän on ollut sekä raivokkaiden kommenttien kohteena että somekoston enkelinäkin.

Bloggaaja Nataa Salmelaa ryöpytettiin somessa mennen tullen, kun hän kertoi, ettei äänestä. Myös vierailu kanafarmilla aiheutti kuohuntaa.

Itse hän on nostanut myrskyn häntä esittävän valokuvan luvattomasta ja ajattelemattomasta käytöstä kirkon sanomalehdessä.

Vaikuttajamarkkinoinnin ammattilaisella on muutama selkeä ohje, joiden avulla on mahdollista selvitä alkavasta somemyrskystä, jos nyt ei aivan voittajana, niin ainakin kohtuullisen pienin virtuaalisin ruhjein.

Myönnä!

Toukokuussa 2014 Nata sai hämmentyneeltä lukijaltaan viestin, jossa kysyttiin, miksi uskonnottomuudesta tunnetun bloggaajan kuva löytyy kirkollisen lehden sivulta. Nata ei kuulu kirkkoon eikä ollut antanut lupaa kuvan käyttöön.

Hän otti yhteyttä lehden graafikkoon, joka ei halunnut ymmärtää, mistä Nata oli hermostunut. Vastaus oli töykeä. Graafikko ei myöntänyt tehneensä mitään väärää, sillä hän oli poiminut kuvan netin kuvahausta ja tehnyt siihen muokkauksia.

Pyydä anteeksi!

Jos graafikon reaktio olisi ollut sovittelevampi, lopputulos olisi saattanut olla toinen. Nyt Nata kuitenkin ensin twiittasi aiheesta, sitten kirjoitti asiasta blogiinsa. Tapaus alkoi pyöriä kaikilla mahdollisilla foorumeilla, ja somemyrsky oli syntynyt.

Jos olet mokannut, tahallisesti tai vahingossa, nopea ja venkuilematon ulostulo on A&O. Älä sano "anteeksi, jos….", jolloin sälytät vastuun kohteelle, vaan "anteeksi, kun..." tai "anteeksi, että…". Pyydä anteeksi omaa tekoasi.

Opi tapauksesta!

Hyväkin anteeksipyyntö vesittyy, jos sen perään selittelee. "En tarkoittanut" on aivan yhtä laimea selitys kuin "kännissä ja läpällä".

Virheitä sattuu kaikille, mutta kaikki virheet eivät automaattisesti paisu somemyrskyiksi.

Nata on vieraana Jenny+ brunssilla

WTD-blogin Nata kertoo Jenny+ brunssilla kostonhimostaan. Virosta perheensä mukana 8-vuotiaana Suomeen muuttanut yksinhuoltajaäidin tyttö ei mahda mitään sille, että menestyksen hetkellä mieleen tulevat kaikki elämän varrella kohdatut mitätöijät ja kiusaajat. Natan lisäksi toimittaja Jenny Lehtisen brunssipöydässä istuvat radiotoimittaja Yagmur Özberkan ja Jennyn sielunsisar Saara Sarvas.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+