Hyppää pääsisältöön

Prisma: Sinisen planeetan tulevaisuus – Miten valtameret pelastetaan?

Merien tila heikkenee nopeasti, mutta onko liian myöhäistä kääntää suunta?
Sir David Attenborough ja äärimmäisen uhanalainen merinahkakilpikonna. Lajin kohtaloksi on koitumassa verkkoihin takertuminen ja pesimärantojen rakentaminen. Merien tila heikkenee nopeasti, mutta onko liian myöhäistä kääntää suunta? Kuva: Gavin Thurston 2017 Yle TV1,Sininen planeetta II

TV1 lauantaina 21.11.2020 klo 13.40 - 14.30, Areenassa

Merien tila heikkenee nopeasti, mutta onko liian myöhäistä kääntää suunta? Miltä näyttää valtamerien tulevaisuus? Mitä viimeisimmän tieteellisen tiedon perusteella pitäisi tehdä?

Sininen planeetta II -sarjan tekijät kävivät kuvauksia varten valtamerimaailman jokaisessa kolkassa. Sarjassa on kohdattu merkillisiä eläimiä ja saatu uutta tietoa siitä, minkälaista elämää on aaltojen alla. Samalla nähtiin, minkälainen vaikutus ihmisillä on meriin.

Toimintaa luonnon puolesta

Sininen planeetta II -sarjan jatko-osassa tavataan edelläkävijöitä, jotka yrittävät kääntää valtamerien kehityksen suunnan ja jotka yrittävät pelastaa merten haavoittuvimpia asukkaita.

Merien tila heikkenee nopeasti, mutta onko liian myöhäistä kääntää suunta?
Syrjäisellä Etelä-Georgian saarella Etelä-Atlantilla tavataan muovijätettä, joka päätyy albatrossin poikasen ravinnoksi. Merien tila heikkenee nopeasti, mutta onko liian myöhäistä kääntää suunta? Kuva: John Dickens Yle TV1,Prisma: Sinisen planeetan tulevaisuus

Sir David Attenborough´n juontamassa dokumentissa Sinisen planeetan tulevaisuus tavataan asiantuntijoita muun muassa Norjassa, jossa saatiin sillikanta elpymään rajoittamalla ankarasti pyyntiä. Entä minkälaisia vaikutuksia ihmisen aiheuttamalla melulla on merten luontoon?

Muovia jo erämaassakin

Sininen planeetta II -kuvauryhmät ovat löytäneet muovia kaikkein syrjäisimmistäkin paikoista. Muovia päätyy joka vuosi meriin noin kahdeksan miljoonaa tonnia.

Etelä-Georgiassa jättiläisalbatrossin kanta on vähentynyt viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana. Tutkija Lucy Quinn kuuluu brittiläiseen Antarktiksen-tutkimusryhmään. Hän on erityisen huolissaan poikasten ruoaksi päätyvästä muovista.

Blue Planet II. Tuotanto: BBC, Britannia, 2017. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.