Hyppää pääsisältöön

Valon ja tilan musiikkia

”Haluan musiikkini värähtelevän tyhjän tilan täyteydellä ja sen olevan latautunut tyyneyden ja odotuksen koskemattomasta tunnelmasta”. Jokseenkin näin runoili yhdysvaltalainen säveltäjä John Luther Adams musiikkinsa olemuksesta. Ympäristöteemoista kiinnostuneen säveltäjän musiikille on ominaista maisemallisuus, avoin soivuus ja runsas ajan käyttö. Uuteen musiikkiin erikoistunut Jack-kvartetti tarttuu nyt säveltäjän taivaallisen pitkään neljänteen jousikvartettoon.

John Luther Adams äänitteen kansi
John Luther Adams äänitteen kansi John Luther Adams

Kovassa kurssissa oleva John Luther Adams tuli monille tutuksi vasta kuusikymppisen säveltäjän saadessa Pulitzer-palkinnon orkesteriteoksestaan Become Ocean. Adams muutti 1970-luvun loppupuolella Alaskaan, jossa työskenteli ja asui parikymmentä vuotta. Näin Adamsin musiikin juuret ovat edelleen monin tavoin kytkeytyneet Alaskan luontoon, kulttuuriin ja pohjoiseen maisemaan.

Viime vuonna valmistunut neljäs jousikvartetto Everything that Rises on mielenkiintoinen teos. Sen lähes tunnin mittainen kesto asettaa omat haasteensa kuulijalle, mutta erityisesti se tekee sen esittäjilleen, eikä vähiten siinä käytetyn, tasavireisyydestä poikkeavan viritysjärjestelmänsä takia. Kuten niin usein John Luther Adamsin musiikissa, myös neljäs jousikvartetto vakiinnuttaa heti teoksen alussa liikenopeuden ja tunnelman, eikä niiden muuntelemiseen oikeastaan ole enää tarvetta. Kvarteton sävelistö on jatkuvasti raukeassa liikkeessä. Teoksen nimen mukaisesti liikesuunnat ovat nousevia ja erityisesti loppu on onnistunut. Pitkän odotuksen jälkeen sävelpilvet kiipeävät ja hiljentyvät korkeimpiin ääniin ja soivuus höyrystyy aineettomaan kohinaan.

Jack-kvartetti (Christopher Otto ja Austin Wulliman, viulu, John Pickford Richards, alttoviulu, Jay Campbell, sello) tekee loistavaa jälkeä Adamsin suurta keskittymistä ja tarkkuutta vaativan teoksen kanssa. Neljäs kvartetto hehkuu taitavien muusikoiden käsissä valoa ja tilaa. Katkeamattomana virtana etenevä tunnin kaarros on kuin mietiskelevä kurotus kohti ikuisuutta.

Yhdysvaltojen länsirannikolla toimiva Cold Blue Records jatkaa kiinnostavia julkaisujaan. Keskiössä ovat olleet tavalla tai toisella samalla alueella vaikuttavat säveltäjät, mutta toki muutakin yhtiö julkaisee. Levy-yhtiö on erikoistunut tekemään julkaisuja, joissa on vain yksi teos. Klassisen musiikin maailmassa tällainen single-tyyppinen lähestymistapa on vielä varsin harvinaista. Hyvänä puolena on nopeampi reagointi uutuusteoksiin, jotka voidaan tällä tavalla julkaista heti tuoreeltaan.

John Luther Adams. Everything that rises. Jack Quartet (Christopher Otto ja Austin Wulliman, viulu, John Pickford Richards, alttoviulu, Jay Campbell, sello)
Cold Blue records. (CB0051

Kuuntele Uudet levyt 17.4.2018, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.