Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Jukio Kallio, joka tekee työkseen pelimusiikkia ja omaksi ilokseen jotain aivan muuta

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on Jukio Kallio.

Jukio Kallio on Nosteessa. // Kuva: Promokuva

Jukio Kallio tekee elektronisia ja orgaanisia elementtejä yhdistelevää minimalista musiikkia.

Uuden musiikin X -ohjelman toimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa kommentoivat:

- Jukio Kallio vakuuttaa Kuun laulut -biisin herkällä tunnelmalla. Tuotanto on taidokas, monipuolinen ja vangitseva. Elektroninen lempeä biitti ja kaunis piano elävät biisissä sulassa sovussa ja tukevat tunnelmaa täydellisesti. Tasot lisääntyvät loppua kohden juuri sopivan hienovaraisesti. Jukion miellyttävästä äänestä kuulee, että nyt kerrotaan henkilökohtaista tarinaa ja se myös koskettaa.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

- Toinen puoli on se, kun skidinä tajusin, ettei säveltämiseen ja bändin perustamiseen tarvitsekaan alan tutkintoa. Toinen puoli oli, kun katsoin sarjan nimeltä BECK: Mongolian Chop Squad ja ajattelin, että mäkin haluun. Pyysin äidiltä kitaran ja rupesin säveltämään heti, kun osasin kaksi sointua.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

- Teen työkseni pelimusiikkia, joten siinä saa usein muuntautua projektin mukaan. Mulla on vähän identiteettikriisi, mitä mun musiikki oikeestaan on. Ajatus siitä, että olisi yhtenäinen diskografia, on niin cool, mut mä en tunnu kykenevän siihen, vaikka kuinka yritän. Yhdistävä tekijä mun musiikissa on ehkä melankolia, joka tulee, vaikka yrittäisin tehdä iloista kamaa.

Minkälaiset asiat inspiroivat sinua?

- Pienimmät kauniit nuotin vaihdokset biiseissä. Ihmisten isot muutokset elämässä. Siivottu studio.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Mun on vaikeaa muistaa asioita, jotka on jo tapahtunut ja pistää niitä oikein mihinkään järjestykseen. Jos jotain pitää sanoa niin, sen lisäksi, että olen saanut tehdä musiikkia freelancerina kokopäiväisesti jo melkein kuusi vuotta, niin varmaan "perinteisinä" saavutuksina mun tekemien soundtrackien saamat palkinnot esimerkiksi Hollannissa ja isoilla alan nettisivuilla on ollu aika cool.

Oletko jo keikkaillut? Mitä keikkaa jännitit eniten?

- Olen saanut soittaa keikkoja San Franciscosta Texasiin, Berliinistä Johannesburgiin, Lontoosta Varsovaan. Nämä tosiaan ovat olleet enemmän tanssiklubikeikkoja, joissa kuitenki soitin aina omia sävellyksiä. Tosi erilainen meno kuin mikä Kuun lauluissa on. Niin harvakseltaan vedän keikkoja, että kyllä jokainen keikka jännittää "eniten".

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeitä ja miksi?

- Varmaankin Kuun Laulujen kohta: "kun aurinko alkoi laskea molemmissa ilmansuunnissa" Tämä kohta herättää mussa suunnattoman vahvan, elokuvamaisen visuaalisen mielikuvan kahdesta auringosta laskemassa itään ja länteen. Ja se, miten siinä sanotaan vähän väärin "molemmissa ilmansuunnissa". Ilmansuuntia on enemmän kuin kaksi, mutta just se ns. virhe sitoo tämän kaksipuoleiseen suhteeseen.

Jos Kuun laulut soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

- Kuun laulut soisi varmaan sellaisen elokuvan loppukohtauksessa, jossa suunnattomasti rakastavat eivät saakaan toisiaan, mutta se ei olisi surullinen kohta, vaan toiveikas.

Miten kappale syntyi?

- Biisi purskahti musta ulos yhtenä iltana studiolla. Olen vähän aikaa sitten eronnut pitkästä ja rakkaasta suhteesta, enkä pystynyt pitämään tunteita siitä sisällä. Halusin kirjoittaa toiveikkaan laulun, meidän molempien tueksi ja muistutukseksi, että eteenpäin päästään, kuitenkin vähättelemättä tilanteen surullisuutta. Tämä oli niin intensiivinen sessio, että biisi oli käytännössä valmis kirjoituksineen ja äänityksineen noin neljässä tunnissa. Päälauluraita on vedetty ykkösellä sisään. Ja seuraavalla viikolla pistin jo masterointiin Daniel Hagströmille.

Minkälaisen yhteistyön kautta Ikkuna-biisi on syntynyt ja kuka Tasukete Homie on?

- Tasukete Homie on mun ja kiotolaisen Baiyonin elektroprojekti. Ystävystyttiin pelitapahtumien kautta. Haluttiin tehdä melankolista, mutta toiveikasta tanssimusaa yhessä, jossa laulan japanin sekä suomen kielellä. Ollaan ehdottomasti tekemässä lisää, toivottavasti vielä tänä vuonna, mutta molemmilla on aika kiireiset aikataulut, että katsotaan mitä tulee ja milloin.

Miten Jukio Kallio ja Kuabee eroavat toisistaan?

- Kuabee on mun tanssi/klubimusan artistinimi. Jos teen selkeästi tanssittavaa musaa, niin silloin käytän sitä. Nykyään käytän mun omaa nimeä, Jukio Kalliota, soundtrackien ja Kuun laulujen kaltaisten henkilökohtaisten biisien julkaisuun. Klubimusajutuissa mut tunnettiin tosi pitkään nimellä Kozilek, mutta sen vaihdoin Kuabeehen jossain vaiheessa. Niin kuin sanoin aikasemmin niin mul on aika hakusessa mun musiikillinen, koherentti identiteetti, ja se näkyy vähän artistinimissäkin.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia ja haaveita sinulla on?

- OIen hullun onnellisessa tilanteessa tällä hetkellä. Töitä riittää, mutta mulla on myös aikaa omille projekteille. Saan rauhassa katsella, mitä seuraavaksi tekisin. Kaikki ovet ovat avoinna. Ehkä seuraavaksi en tee pelkästään soundtrackiä peliin vaan kokonaisen pelin ite? Vai keskitynkö suomenkieliseen musiikkiin? Japaniin tekemään Tasukete Homieta hetkeks aktiivisemmin? Kuka tietää.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!