Hyppää pääsisältöön

Juha Tapio oli nuorena itsekriittinen ja piti itseään rumana: ”Epävarmuus tekee esiintyjän”

Juha Tapio Puoli seitsemän studiossa
Juha Tapio oli aikoinaan tavattoman itsekriittinen nuori, jolla oli kuitenkin valtava halu nousta lavalle. Juha Tapio Puoli seitsemän studiossa Kuva: Antti Karhumäki, YLE Juha Tapio

Laulaja-lauluntekijä Juha Tapion matka kansansuosikiksi ei käynyt helposti. Tapio oli nuorena epävarma ihminen, jolla oli kuitenkin palava kiihko nousta esiin.

Juha Tapion uudella 11. albumilla on erikoinen laulu. Kirkas päivä -kappale kertoo ihmisestä, joka miettii omia hautajaisiaan. Laulua kirjoittaessaan Tapio ei ollut ajatellut suinkaan omaa poismenoaan, vaan tarina lähti matkaan ystävän isän hautajaisista ja niiden valmisteluista.

− Se liittyy tähän koko levyn teemaan ”Kuka näkee sut.” Että mitähän muut mahtaa minusta ajatella.

Miten laulaja haluaisi, että hänet itsensä muistetaan sitten, kun hän ei enää ole täällä? Jokainen lauluntekijä varmasti toivoo, että toivottavasti laulut muistetaan. Niin Juha Tapiokin.

− Jos minä mietin omia ystäviä niin tai poismenneitä läheisiäni, niin en minä paljon niitä saavutuksia muistele. Enemmän sitä, miten he kohtelivat muita ihmisiä. Se on tärkein perintö minkä voi jättää, Tapio miettii.

Epävarmasta nuoresta tuli kansansuosikki

Nuorena Juha Tapio oli hyvin itsekriittinen ja koki voimakasta epävarmuutta. Pikkupoikana siihen riitti, että hän sai ala-asteella silmälasit, joka silloin tuntui heikkouden symbolilta. Laulajan mukaan hänellä oli ruman pojan identiteetti.

Nuorena esiintyminen oli epävarmuuden riivaamaa, mutta samalla koukuttavaa, koska se palkitsi. Uran edetessä epävarmuus on väistynyt ja siitä hän kiittää myös yleisöä.

− Kyllähän ihmisten arvostus ja hyväksyntä on auttanut minua, Tapio kertoo.

Tapion mukaan usein epävarmoista ihmisistä kasvaa lopulta esiintyjiä. Hänen mukaan näin on käynyt hänelle itselleen, mutta myös monille kollegoille.

− On toisaalta palava kiihko nousta esiin ja palava itsevarmuus siitä, että avatkaa mikrofoni, minulla on tärkeää asiaa. Ja samalla hirveä pelko, että jos ne ota minua tai minun asiaani vastaan.

Katso klippi, jossa Juha Tapio kertoo miten epävarmuus ajaa ihmiset nousemaan lavalle.
Juttu jatkuu klipin alla.

Juha Tapion mukaan osa ihmisistä tarvisee aplodeja vakuuttuakseen siitä, että ovat arvokkaita ja kelpaavat muille. Siinä piilee kuitenkin riski, joka pitää tiedostaa.

− Se on myös ansa, johon voi langeta. Voi ripustaa itsensä ja elämänsä aplodeihin ja kiitoksiin ja pahimmillaan se kovertaa sisältä. Sinulla jää oma elämä elämättä, Tapio sanoo vakavana.

− Olen yrittänyt varjella itseäni siitä, että teen aika tiukan rajan mistä minä puhun vaikkapa täällä (tv-studiossa) ja mitkä asiat ovat kotona ja mitkä asiat ovat sitä elämää, jota en kuitenkaan halua jakaa kaikille, artisti sanoo.

Katso huvittava klippi, missä eteläpohjalais-taustaiset Juha Tapio ja Susanna Laine ottivat toisistaan mittaa murrekilpailussa. Juttu jatkuu klipin alla.

Julkinen kuva ja omat heikkoudet

Juha Tapiolla on kansansuosikin asema, jonka julkinen kuva erinomainen.

− Minä tiedän miten ihmiset minulle puhuvat ja liittävät musiikkini kautta minuun yleviä ja hyviä ominaisuuksia. En toki tietenkään esitä mitään, nekin ovat osa minua. Mutta minussa on paljon muutakin. Ja minun läheiseni tietävät minun lapselliset heikkouteni.

Uutta levyä tehdessä artisti joutui myös miettimään, millainen ihminen hän oikeastaan on.

− Kumpi on totta: se oma vajavaisuudet tiedostava kuva itsestä vai se yleinen hyvän miehen kuva. Vai löytyykö se totuus sieltä jostain välistä, artisti hymyilee.

Katso koko lähetys alla olevasta linkistä.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän