Hyppää pääsisältöön

Kendrick Lamar palkittiin arvostetulla Pulitzerilla – Flow’ssa esiintyvä räppäri voitti historiallisen palkinnon

Pulitzer-gaalan musiikkipalkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa jazzin ja klassisen musiikin ulkopuolelta tulevalle levylle.

Kendrick Lamar // Kuva: EPA/JOSE SENA GOULAO

Kendrick Lamarin viime vuonna julkaistu Damn-levy palkittiin viime yönä Pulitzer-gaalassa musiikkipalkinnolla. Pulitzer-palkinnot myönnetään vuosittain pääasiassa Yhdysvaltalaisille julkaisuille journalismin, kirjallisuuden ja musiikin kategorioissa.

Kendrick Lamar on ensimmäinen jazzin ja klassisen musiikin ulkopuolinen artisti, jolle kyseinen palkinto on myönnetty. Hip hop on genrenä suositumpi ja suurempi kuin koskaan, mutta Damn-levyn palkitseminen kertoo sen olevan myös arvostetumpaa kuin koskaan.

Jos maailman suosituimman genren parista pitäisi valita journalistisista ja kirjallisista ansioistaan tunnettu räppäri, Kendrick Lamar on ilmiselvä valinta. Damn-levyn palkitsemista perustellaan sen tavalla käsitellä arkiseen tyyliin afrikkalais-amerikkalaista elämän monimuotoisuutta modernissa Amerikassa.

Kendrick Lamar ja Damn-albumi on osa nykyistä amerikkalaista ajankuvaa. Hän on vahvasti nostanut esille erityisesti afroamerikkalaisen väestön asemaa, kritisoinut presidentti Trumpia ja esittänyt Amerikkaa huono-osaisimpien näkökulmasta. Damn-levyn ajankohtaisuuden lisäksi siitä muodostui valtava myyntimenestys, joka ikään kuin alleviivasi sisällön merkitystä onnistuneena kuvauksena tästä ajasta.

Kendrick Lamarista on muodostunut viimeisimmän kolmen albuminsa myötä yksi tämän hetken merkittävimmistä räppäreistä. Ensi kesänä artisti esiintyy Suomessa Flow-festivaaleilla.

Merkittävä palkinto popmusiikille

Popmusiikkia ei tavallisesti ole juurikaan huomioitu vastaavilla palkinnoilla.

Aiemmin Pulitzer-gaalassa on huomioitu kunniamaininnalla vain Bob Dylan ja kantrilegenda Hank Williams. Bob Dylan palkittiin myös kirjallisuuden Nobel-palkinnolla vuonna 2016.