Hyppää pääsisältöön

Malliperheen arki rakoilee elokuvassa Mustaa valkoisella, joka on 1960-lukulaisen cool

Liisamaija Laaksonen ja Jörn Donner elokuvassa Mustaa valkoisella.
Liisamaija Laaksonen ja Jörn Donner elokuvassa Mustaa valkoisella. Kuva: Yle Liisamaija Laaksonen,Jörn Donner,Mustaa valkoisella

Keskiluokkainen malliperhe on sisältä ontto, ja perheen pää retkahtaa konttoristityttöön kohtalokkain seurauksin. Teema tiistaina 11.2.2020 klo 21.55. Areenassa vain suorana!

Aikakauslehti valitsee keskiluokkaiseksi malliperheeksi myyntipäällikkö Juha Holmin huushollin, johon kuuluu diplomiekonomiksi kouluttautunut kotirouva Anja, kaksi lasta ja autojen ja mukavuuksien täyttämä arki. Elokuva seuraa perhekuvan kiiltokuvamaisen pinnan raaputtamista puhki asti.

Liisamaija Laaksonen ja Jörn Donner elokuvassa Mustaa valkoisella.
Jörn Donner ja Liisamaija Laaksonen Liisamaija Laaksonen ja Jörn Donner elokuvassa Mustaa valkoisella. Kuva: Yle Kuvapalvelu Mustaa valkoisella,Jörn Donner,Liisamaija Laaksonen

Donnerilaisessa keskiluokan kritiikissä heikoin lenkki on uros. Uskoton myyntipäällikkö on helppo saalis konttorityttö Maria Constanzalle, jonka pillinmukaan päällikkö tanssii, kunnes tyttö kyllästyy. Maria kiipeää mainosmiesten suosioon ja pääsee jääkaappikampanjan valokuvamalliksi, ja sitä tietä muihinkin mallintöihin.

Maria kyllästyy Juhan katteettomiin avioerolupauksiin, vaimo Anja kyllästyy Juhan uskottomuuteen ja poissaoloihin. Keskiluokkainen malliperhe ei voi hyvin.

Mustaa valkoisella (1968) on Jörn Donnerin ensimmäinen suomenkielinen näytelmäelokuvaohjaus. Aikaisemmista elokuvista En söndag i september (1963), Att älska (1964) ja Tvärbalk (1966) olivat kokonaan ruotsalaisia tuotantoja ruotsalaisnäyttelijöin, ja Här börjar äventyret (1965) oli ruotsalais-suomalainen yhteistuotanto, sekin ruotsinkielinen.

Kotimaan markkinoilla Donner aloittikin huipulta: Mustaa valkoisella on selkeästi hänen paras elokuvansa tuolta aikakaudelta. Se on puvustusta ja lavasteita myöten 1960-lukulaisen cool. Donner palkittiin ihan ansiosta Jussi-patsaalla vuoden parhaasta ohjaustyöstä.

Värikylläisen elokuvan ihmissuhteiden symboliksi kasvaa jääkaappi-pakastin, sillä henkinen kylmyys jättää kaikkien ihmissuhteiden reunat huurteisiksi.

Donner itse Juha Holmin roolissa replikoi yhtä kömpelösti kuin aina, mutta onnistuu kuitenkin tekemään uskottavan suorituksen rakastumisen ja seikkailunhalun kanssa umpikujaan joutuvana päällikkönä.

Kristiina Halkola elokuvassa Mustaa valkoisella.
Kristiina Halkola on eloisa Maria. Kristiina Halkola elokuvassa Mustaa valkoisella. Kuva: Yle Mustaa valkoisella,Kristiina Halkola,Jörn Donner

Kristiina Halkola on Mariana kuin luonnonvoima, jonka edessä miehet ovat polvillaan. Polvilleen joutui myös ohjaaja-tuottaja Donner, kun Halkola haastoi hänet elokuvan valmistuttua poikeuteen: Donner oli ilmoittamatta liittänyt Halkola-kohtauksiin pornahtavia alastonkuvia, joita katsoja luuli Halkolan alastomaksi vartaloksi.

Liisamaija Laaksosen hienosti esittämä rouva Holm on juuri oikealla tavalla turhautunut ja viileä. Laaksonen sai roolistaan ensimmäisen Jussi-palkintonsa.

Liisamaija Laaksonen ja Lasse Mårtenson elokuvassa Mustaa valkoisella.
Liisamaija Laaksonen ja Lasse Mårtenson Liisamaija Laaksonen ja Lasse Mårtenson elokuvassa Mustaa valkoisella. Kuva: Yle Mustaa valkoisella,Liisamaija Laaksonen,Lasse Mårtenson
Koivistolaiset ja Jukka Virtanen elokuvassa Mustaa valkoisella.
Koivistolaiset ja Jukka Virtanen Koivistolaiset ja Jukka Virtanen elokuvassa Mustaa valkoisella. Kuva: Yle Mustaa valkoisella,Koivistolaiset,Jukka Virtanen
Koivistolaiset ja Jörn Donner elokuvassa Mustaa valkoisella.
Koivistolaiset ja Jörn Donner Koivistolaiset ja Jörn Donner elokuvassa Mustaa valkoisella. Kuva: Yle Mustaa valkoisella,Jörn Donner,Koivistolaiset

Svengaava mainosmaailma, jossa jääkaapeista tehdään haluttavia tuotteita, sisältää Lasse Mårtensonin, Jukka Virtasen ja Koivistolaisten trendikkäät olemukset. Tanssiravintolassa kuullaan aikakauden suosituinta popparia Kristina Hautalaa: hän laulaa klassikoksi jääneen Kielletyt käskyt -kappaleen, jonka on sanoittanut Jukka Virtanen ja säveltänyt Lasse Mårtenson.

Kristina Hautala laulaa Kielletyt käskyt elokuvassa Mustaa valkoisella.
Kristina Hautala laulaa Kielletyistä käskyistä Kristina Hautala laulaa Kielletyt käskyt elokuvassa Mustaa valkoisella. Kuva: Yle Mustaa valkoisella,Kristina Hautala

Laulun teksti viittaa sääntöihin ja rajoituksiin, joihin yhteiskunta ihmistä pakottaa: "Muista aina että älä tallaa nurmikoita, ei saa syöttää apinoita, älä sylje lattialle, ei saa ajaa vasemmalle."

  • Mustaa valkoisella (1968) Rooleissa Jörn Donner, Kristiina Halkola, Liisamaija Laaksonen, Jukka Virtanen, Lasse Mårtenson, Marketta Riisalo, Marja Korhonen, Per-Olof Siren, Tuula Nyman, Anja Koivisto, Anneli Koivisto, Eero Melasniemi, Sulevi Peltola. Käsikirjoitus ja ohjaus Jörn Donner. Tuotanto Jörn Donner Production Oy/FJ-Filmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa