Hyppää pääsisältöön

Onko nainen parempi johtaja kuin mies, Merja Ylä-Anttila?

10 kirjaa vallasta -sarjan (2012) kymmenennessä osassa aiheena oli Laila Hirvisaaren Minä, Katariina. Kirjassa 1700-luvun esifeministi hallitsee Venäjää. Onko nainen parempi johtaja kuin mies, pohtivat MTV3:n tuolloinen päätoimittaja Merja Ylä-Anttila, toimittaja Timo Harakka ja sarjan vakiovieras tietokirjailija Anna Kortelainen.

Juoksutytöstä johtajaksi, harvinaista nykymaailmassa.― Timo Harakka Merja Ylä-Anttilan työurasta

Päätoimittaja Merja Ylä-Anttila oli vuoteen 2012 mennessä työskennellyt MTV3:n palveluksessa kolmekymmentä vuotta, joista yli kymmenen vuotta vastaavana päätoimittajana. Toimittaja Timo Harakka kuvaileekin Ylä-Anttilaa Suomen vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi mediassa.

Keskustelun keskiösssä on Laila Hirvisaaren kirja Katariina Suuren elämästä. 1700-luvulla Venäjää hallinnutta Katariina Suurta on kuvailtu jopa oman aikansa vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi maailmassa. Päätoimittaja Ylä-Anttila tulkitsee keisarinnan kuitenkin olleen myös jokseenkin heikko persoona, joka tarvitsi aateliston laajan tuen valtansa pitimiksi.

Olen ollut ehkä vähän vanhanaikainen, kun olen pysynyt saman työnantajan leivissä näin pitkään.― Merja-Ylä Anttila itse työurastaan

Hirvisaaren romaanin lisäksi studiovieraat puhuvat laveammin vallasta ja pohdiskelevat modernin yhteiskunnan vallankäytön keinoja. Vladimir Putinin mediatempaukset nousevat luonnollisesti esille, mutta myös Suomen poliitikkojen vastaavanlaisia vaikutuskeinoja analysoidaan.

Tarkemmin puheissa pureudutaan suomalaisen yrityskultuuriin ja etenkin naisjohtajien määrään. Ylä-Anttilan mukaan niin sanottuja kiintiöjohtajia löytyy, mutta todellisissa valta-asemissa naisjohtaja oli vielä harvinaisempi vaikuttaja. Toisaalta tasa-arvon tiellä oli menty eteenpäin, eivätkä menneiden vuosien hyväveli-verkostot tai suljetut saunakerhot enää sanelleet vuoden 2012 Suomessa yhteiskunnan päätöksentekoa.

Merja Ylä-Anttila työskenteli MTV:n uutisten vastaavana päätoimittajana vuodesta 2001. Ylä-Anttila oli myös MTV:lle uutisia tuottavan Bonnier Broadcastin tytäryhtiön Mediahub Helsingin toimitusjohtaja. Ylä-Anttila nimitettiin Yleisradion toimitusjohtajaksi keväällä 2018 ja hän aloittaa tehtävässään 1.9.2018.

10 kirjaa vallasta

10 suomalaista jakaa lukukokemuksensa kirjoista, jotka paljastavat vallankäytön salaisuudet. Kymmenen kirjaa vallasta -sarjassa on lukijavieraiden vuoro tunnustaa oma valtansa, tehdä kirjan kanssa löytöretki valtaan mutta myös nauraa vallalle. 10 kirjaa vallasta -sarja katsottavissa Areenassa