Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Asiakirjat sähköisiksi - Näillä vinkeillä toimitat vaaditut liitteet viranomaisille

Pääkuva
Pääkuva Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit

TE-toimistot, Kela, verottaja ja muut viranomaiset siirtävät palveluitaan verkkoon. Ne ovat käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa, mutta niiden käyttämiseen tarvitaan tietokone ja verkkoyhteys. Usein hakemusten ja selvitysten liitteeksi vaaditaan asiakirjoja, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia. Keräsimme vinkkejä niiden ratkaisemiseksi.

Paperista sähköiseen muotoon
Paperista sähköiseen muotoon Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit

1. Sinun täytyy lähettää asiakirja, todistus tms. sähköisen verkkopalvelun kautta. Haluat muuttaa paperisen asiakirjan digitaaliseen muotoon.

Asiakirjan muuttaminen digitaaliseksi käy yksinkertaisesti valokuvaamalla se matkapuhelimella. Jokainen sivu tallentuu kuitenkin omaksi tiedostokseen, joten monen sivun lähettäminen voi olla hankalaa. Laatukaan ei ole välttämättä paras mahdollinen. Siksi kannattaa harkita paperisten asiakirjojen skannaamista. Se onnistuu erillisellä kuvanlukijalla eli skannerilla, joita löytyy esimerkiksi kirjastoista. Jos erillistä laitetta ei ole käytettävissä, voit käyttää matkapuhelintasi skannaukseen.

Mikä on pdf-tiedosto?

Pdf-muoto on suosittu, koska se on kooltaan kevyt ja aukeaa sujuvasti ja eri laitteilla, käyttöjärjestelmillä ja useissa eri ohjelmissa. Pdf-tiedosto aukeaa aina samannäköisenä, kun taas esimerkiksi Word-tekstitiedosto voi muuttua aika tavalla toisessa tekstinkäsittelyohjelmassa avattuna. Edellä mainituista syistä liitetiedostot pyydetään usein pdf-muodossa.

Pdf-tiedostoon ei voi tehdä muutoksia, ellei tekijä ole erikseen sallinut sitä. Muokattavia tiedostoja löytyy esimerkiksi viranomaisten sivuilta, jos lomake on tarkoitettu täytettäväksi suoraan netissä.

Näin skannaat asiakirjan matkapuhelimella

Tästä löydät ohjeet skannaamiseen Google Drive -pilvipalvelulla ja iPhonen Muistiinpanot-sovelluksella.

Varjojen välttäminen puhelimella skannatessa

Paperin yllä häilyvä kuvaaja kameroineen aiheuttaa helposti varjoja skannaukseen. Kokeile niiden välttämiseksi seuraavia kikkoja:

 • Etsi mahdollisimman valoisa kuvauspaikka. Haastavinta on kuvata kattolampun valossa. Kokeile päivänvaloa ikkunan lähellä tai suuntaa paperiin sivusta tuleva lamppu.
 • Tarkista, onko skannaussovelluksessasi sisäänrakennettu salama- tai lamppuvalinta (tämän jutun sovelluksissa on).
 • Jos kuvaat keinovalossa: Jos puhelimessasi on taskulampputoiminto, laita se päälle.
 • Kuvaa hieman viistosta tai siirry kauemmas paperista. Voit korjata rajauksen ja vääristymät myöhemmin skannaustyökalun säädöillä.
 • Testaa eri kuvaussuuntia. Ei haittaa, mistä päin paperia nappaat kuvan. Voit myöhemmin pyöräyttää sen oikein päin.

Skannaus Google Drivella

Jos Android-puhelimessasi on jo Google Drive, voit päästä helpoimmalla käyttämällä sitä myös skannaamiseen. Pelkistetyn skannaustoiminnon käyttö on helppoa, ja saat lopputuloksen heti pdf-tiedostona Google Drive -kansioosi. IPhone-puhelinten Google Drive -sovelluksissa ei ole tällä hetkellä skannausmahdollisuutta.

1. Näin löydät skannaustoiminnon

Avaa Google Drive ja paina värikästä plusnappia. Valitse sitten Skannaa.

Ruutukaappaukset skannauksen aloittamisesta Google Drivessä.
Google Drivessä skannaustyökalu on kahden painalluksen päässä. Ruutukaappaukset skannauksen aloittamisesta Google Drivessä. Digitreenit,PDF,skannaus,Google Drive

2. Skannaa kohde

Sovellus saattaa pyytää lupaa käyttää puhelimen kameraa (Saako Drive ottaa kuvia ja videoita?). Salli se, niin pääset eteenpäin.

Koeta saada kuvauskohde kameran eteen mahdollisimman suoraan yläpuolelta. Kytke tarvittaessa salama ja laukaise. Paina tarvittaessa OK.

3. Tee tarvittavat säädöt ja tallenna Google Driveen

Tee haluamasi säädöt näkymän valikosta. Eri Android-laitteissa valikot voivat olla hiukan eri näköisiä.

 1. Rajaustyökalulla voit määritellä tiedoston reunat tarkalleen.
 2. Palettikuvakkeesta voit valita, haluatko tallentaa skannauksen esimerkiksi mustavalkoisena.
 3. Kiertokuvakkeesta kuva kääntyy aina 90 astetta kerrallaan.
 4. Ylänurkan kolmen pisteen takaa saat lisää vaihtoehtoja. Tässä kohtaa on järkevä nimetä tiedosto uudelleen (automaattinen nimi on muotoa “skannattu_pvm-kellonaika.pdf”).

... ja päätä seuraavat toimenpiteet alavalikosta:

 1. Plusmerkistä saat samaan pdf-tiedostoon useamman sivun.
 2. Nuolesta tai ympyränuolesta voit poistaa skannauksen, johon et ole tyytyväinen ja ottaa uuden.
 3. Paina Tallenna tai OK-kuvaketta, kun kaikki on hyvin ja valmista. Tiedosto tallentuu automaattisesti Google Drive -tilillesi. Tässä kohtaa voit valita Drivestä haluamasi kansion, niin löydät skannauksen myöhemmin helposti.
Ruutukaappaus: Google Driven skannaustyökalun valikkoa.
Google Driven skannauksen säätökuvakkeita. Ylärivissä vasemmalta oikealle: Uusi kuva / Valitse väri / Käännä / Rajaa. Alarivin plussasta lisäät uuden kuvan samaan skannaukseen. Ruutukaappaus: Google Driven skannaustyökalun valikkoa. Digitreenit,PDF,skannaus,Google Drive

Kun tiedosto on Google Drivessä, voit tehdä sille samoin kuin muillekin tiedostoille: jakaa linkkinä muille, liittää Gmail-sähköpostiin, ladata työpöydälle jne.

Skannaus iPhonen Muistiinpanot-sovelluksella

Applen mobiililaitteiden uusilla käyttöjärjestelmillä (iOS 11 tai uudempi) on helppo skannata asiakirjoja Muistiinpanot-sovelluksella (Notes). Sovellus löytyy kaikista iPhoneista ja iPadeista.

Näin teet sen:

 • Avaa Muistiinpanot -sovellus. >
 • Luo uusi muistiinpano (klikkaa neliötä, jossa on kynä). >
 • Klikkaa kameran kuvaketta. >
 • Valitse Skannaa dokumentteja. >
 • Sovellus tunnistaa asiakirjan alueen (se näkyy kellertävänä) ja skannaa sen automaattisesti. Jos asiakirjasi on monisivuinen, toista tämä joka sivulla. >
 • Avaa skannauksesi. Säädä sitä / niitä tarvittaessa alalaidan kuvakkeista: Rajaa / Valitse väri / Käännä. >
 • Paina Valmis. >
 • Paina Tallenna. Skannaus löytyy nyt Muistiinpanoista.

Katso myös Applen omat ohjeet.

Kuvakooste iPhonen näytön kuvakaappauksista: Skannaaminen Muistiinpanot-sovelluksella. Kuvassa numeroituna 4 kohtaa.
Applen mobiililaitteella on helppo skannata asiakirjoja Muistiinpanot-sovelluksella. Kuvakooste iPhonen näytön kuvakaappauksista: Skannaaminen Muistiinpanot-sovelluksella. Kuvassa numeroituna 4 kohtaa. Digitreenit,digitaidot,skannaus,iOS,iPhone
Sinulla on tiedosto puhelimessasi, mutta haluat sen tietokoneelle.
Sinulla on tiedosto puhelimessasi, mutta haluat sen tietokoneelle. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit

2. Sinulla on tiedosto puhelimessasi, mutta haluat sen tietokoneelle.

Jos olet ottanut asiakirjasta valokuvan tai skannannut sen puhelimella, saatat törmätä tilanteeseen, että ne täytyy siirtää tietokonelle. Viranomaisten verkkopalveluja on usein helpompi käyttää tietokoneen tai tabletin kuin kännykän kautta.

Näin siirrät kuvat puhelimesta tietokoneeseen

Haluat siirtää asiakirjat tietokoneelle, mutta et halua käyttää pilvipalveluja. Silloin kannattaa yhdistää laitteet johdolla - varsinkin jos siirrettäviä kuvia on paljon. Katso tästä ohjeet Android-, iOS- ja Windows-puhelimille. Alempana on ohjeet kuvien lähettämisestä pilvipalvelun kautta tai sähköpostilla.

1. Kuvat ovat Android-laitteessa (mm. Samsung, Huawei, Honor, Sony ja OnePlus)

Siirto Windows-tietokoneelle

Komentosanat ja polku saattavat hieman vaihdella riippuen laitteista ja käyttöjärjestelmien versioista.

Tämä ohje on Windows 10 -tietokoneelle, tehty Samsung Galaxy A51 -puhelimella:

 • Yhdistä laitteet johdolla. Varmista, että puhelimen lukitus ei ole päällä.
 • Puhelin kysyy, sallitaanko puhelimen tietojen käyttö. Salli se.
 • Tietokoneen näytölle ilmestyy ilmoitus: Laite on valmis.
 • Mene tietokoneen resurssienhallintaan (sinikeltainen "mappikuvake"). Valitse Tämä tietokone. Nyt näet puhelimesi kohdassa Laitteet ja asemat. Tuplaklikkaa puhelinkohtaa, kunnes näet kansion DCIM.
 • Kansiossa DCIM valitse kansio Kamera (Camera). Siellä ovat puhelimesi kameralla otetut kuvat (ja videot). Klikkaa sitä, niin kuvien kansio aukeaa. Tämä voi kestää.
 • Valitse eli klikkaa aktiivisiksi ne valokuvat ja videot, jotka haluat kopioida tai siirtää. Siirtäminen poistaa kuvan puhelimesta, kopiointi ei. Ylälaidan komentoriviltä löydät myös vaihtoehdon Valitse kaikki.
 • Valitse ylälaidan komentoriviltä Siirrä kohteeseen tai Kopioi kohteeseen. Niiden alalaidassa on pudotusvalikon kolmio. Se avaa Kuvat-kansion ja sen alla olevia kansioita. Jos ne eivät sovi, listan alimpana on kohta Valitse sijainti. Hae sieltä haluamasi kansio.
 • Paina Kopioi tai Siirrä. Odota rauhassa.
 • Nyt kuvasi tai videosi ovat tietokoneella halutussa paikassa. Voit halutettasi nimetä ne yksitellen tai järjestää niitä uusiin kansioihin.
 • Irrota johto turvallisesti (Windowsin ohjeet).

Siirto Mac-tietokoneelle

 1. Lataa tietokoneellesi Android-tiedonsiirto (Android File Transfer) ja asenna se.
 2. Avaa Android-tiedostonsiirto. Ensimmäisen kerran jälkeen se avautuu automaattisesti, kun yhdistät puhelimesi.
 3. Yhdistä kännykkä tietokoneeseen USB-johdolla.
 4. Napauta puhelimen ilmoitusta USB on.
 5. Valitse Tiedostojen siirtäminen.
 6. Tietokoneella aukeaa Android-tiedonsiirto‑ikkuna. Vedä tiedostoja sen avulla.
 7. Irrota johto turvallisesti.

Komentosanat ja polku saattavat hieman vaihdella riippuen laitteista ja käyttöjärjestelmien versioista.

Applen iPadin lightning-portti ja -johto
Applen mobiililaitteen Lighting-portti. Applen iPadin lightning-portti ja -johto Kuva: YLE Digitreenit,Yle Oppiminen,Apple,iPad,latauslaitteet
Tietokoneen USB-portti ja -johto
Laita usb-johto porttiin niin, että logo jää yläpuolelle. Tietokoneen USB-portti ja -johto Kuva: YLE Digitreenit,Yle Oppiminen,USB-liitäntä
Apple vanhan iPadin lataus- tai jakojohto (vieressä uusi lightning-johto)
Vasemmalla Dock Connector -portti, joita löytyy vanhoista iPadeista. Apple vanhan iPadin lataus- tai jakojohto (vieressä uusi lightning-johto) Kuva: YLE Digitreenit,Yle Oppiminen,iPad,Apple,USB-liitäntä

2. Kuvat ovat iOS-laitteessa (iPhone, iPad)

Siirto Mac-tietokoneelle

 1. Varmista, että Macissasi on iTunes-ohjelman uusin versio (iTunes 12.5.1 tai uudempi).
 2. Liitä puhelin tietokoneeseen USB-kaapelilla.
 3. Jos näet mobiililaitteessa kysymyksen Luotatko tähän tietokoneeseen, paina Luotan.
 4. Applen Kuvat-ohjelma aukeaa Macissa automaattisesti (ellei aukea, avaa se).
 5. Kuvat-ohjelmassa näkyy näyttö Tuo, jossa on kaikki puhelimen kuvat ja videot. Jos Tuo-näyttö ei tule automaattisesti näkyviin, klikkaa Kuvat-ohjelman ylälaidassa olevaa Tuo-välilehteä tai klikkaa laitteen nimeä Kuvat-ohjelman sivupalkista.
 6. Siirrä kaikki uudet kuvat klikkaamalla Tuo kaikki uudet kuvat. Siirrä haluamasi kuvat klikkaamalla Tuo valitut.
 7. Kun tuonti on valmis, viestiruudussa kysytään, haluatko poistaa kuvat laitteesta tuomisen jälkeen vai pitää ne siellä. Valitse Poista kohteet tai Pidä kohteet. Jos valitset Pidä kohteet ja haluat myöhemmin poistaa kuvia, sinun on poistettava ne laitteestasi erikseen.
 8. Irrota johto turvallisesti. Tuodut kuvat näkyvät Kuvat-ohjelman albumissa Viimeisin tuonti.

Komentosanat ja polku saattavat hieman vaihdella riippuen laitteista ja käyttöjärjestelmien versioista.

Siirto Windows-tietokoneelle

Selvitä ensin, mikä Windowsin versio sinulla on.
Microsoftin sivuilta löydät yleiset ohjeet.
Videon alla oleva ohje toimii Windows 8- ja Windows 10 -koneille.

Iphonen ruutukaappaus
Iphonen kytkennän jälkeen pitää antaa tietokoneelle lupa käyttää puhelimen tiedostoja. Iphonen ruutukaappaus Kuva: Yle/Kuvakaappaus iPhone,älypuhelimet
 1. Yhdistä iPhone tietokoneeseen usb-johdolla.
 2. Jos iOS-laite kysyy Luotatko tähän tietokoneeseen? tai Sallitaanko tämän laitteen käyttää kuvia ja videoita?, valitse Luotan tai Sallin.
 3. Käynnistä tietokoneessa Photos / Valokuvat -ohjelma. Klikkaa Windows-näppäintä ja kirjoita ”Photos” tai ”Valokuvat”.
 4. Klikkaa Photos-ohjelman oikeassa yläkulmassa olevaa Import-nappia (Tuo, neliö johon tulee nuoli sisään).
 5. Photos-ohjelma kysyy aloitetaanko tuominen. Halutessasi ruksi täppä Poista kuvat iPhonesta. Klikkaa Import / Tuo. Kuvien poistumiseen puhelimesta saattaa vaikuttaa se, onko iCloud-kuvakirjasto päällä vai ei.
 6. Kuvat siirtyvät tietokoneellesi Pictures / Kuvat -kansioon kuukausittaisiin kansioihin. Voit siirtää ne sieltä mihin haluat.
 7. Irrota johto turvallisesti.

HUOMIO: Jos videot näkyvät Windowsissa väärin päin, Apple neuvoo lisäämään videot iTunes -kirjastoon.

Jos kuvien tuonti ei näillä ohjeilla onnistu, käy läpi lisäohjeet.

3. Kuvat ovat Windows-puhelimessa (Microsoft Lumia, Nokia Lumia)

Siirto Windows-tietokoneelle

Windows 8 ja 8.1.:

1. Yhdistä puhelin ja tietokone sopivalla USB-johdolla.
2. Avaa tietokoneessa tiedostonhallinta, kuten Resurssienhallinta tai Finder. Puhelimesi näkyy kannettavissa laitteissa nimellä Windows Phone. Kaksoisklikkaa sitä, niin näet puhelimen kansiot. Avaa Kuvakansio (tai Videot).
3. Vedä ja pudota kuvat puhelimesta tietokoneeseen haluamaasi kansioon.
4. Irrota johto turvallisesti.

HUOM: Voit käyttää myös Windows Phone -työpöytäsovellusta. Windows 8:ssa käyttöjärjestelmä asentaa sen automaattisesti, kun liität puhelimen tietokoneeseen. Windows 7:ssa sovellus pitää ladata tietokoneelle erikseen.

Windows 10:

Ks. edellä tai vaihtoehtoisesti: Et tarvitse johtoa, jos käytät Puhelimen oheissovellusta. Se siirtää automaattisesti haluamasi sisällön muihin laitteisiisi.

Jokunen kuva siirtyy kätevästi sähköpostissa

Jos haluat siirtää vain muutaman kuvan, se sujuu usein nopeammin sähköpostitse kuin johtoja virittelemällä. Valitse puhelimen kuvagalleriassa kuva tai kuvat, paina jakokuvaketta ja valitse sähköposti. Puhelin saattaa kysyä, minkä kokoisena haluat lähettää kuvat. Yleensä kannattaa valittaa suurin koko, jotta kuvan laatu pysyy hyvänä.

Mobiililaitteen jakokuvake (share / upload / action icon)
Eri käyttöjärjestelmien jakokuvakkeita. Vasemmalta: Android, iOS, Microsoft. Mobiililaitteen jakokuvake (share / upload / action icon) Kuva: Kuvakaappaus YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,kuvake,siirto (liikuttaminen)

Ehkä sittenkin harkitset pilvipalvelua?

Pilvipalveluja ovat mm. Dropbox, Microsoftin OneDrive, Googlen Drive ja Applen iCloud. Niiden mobiilisovelluksilla kuvat siirtyvät helposti laitteesta toiseen ja ne säilyvät myös pilvessä. Jos haluat kuvat mobiililaitteesta toiseen, siis vaikka kännykästä tablettiin, pilvipalvelu on järkevin vaihtoehto. Pilvipalveluista löytyy oma Digitreeninsä.

Sinulla on tiedosto puhelimessasi, mutta haluat korjailla sitä ensin
Sinulla on tiedosto puhelimessasi, mutta haluat korjailla sitä ensin Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit

3. Sinulla on tiedosto puhelimessasi, mutta haluat korjailla sitä ensin

Olet ottanut jo kuvan asiakirjasta, mutta se ei näytä hyvältä. Se on esimerkiksi liian tumma tai vaalea tai se kaipaa rajaamista. Matkapuhelimella pystyy parantamaan kuvan laatua monin tavoin.

Näin muokkaat puhelimella otettua valokuvaa paremmaksi

Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa. Älypuhelimissa on laadukkaat kamerat ja ne ovat aina mukana, joten kuvia tulee otettuakin. Muutamilla yksinkertaisilla muokkauksilla kuvista saa vielä parempia.

Puhelimiin on ladattavissa runsaasti erilaisia ilmaisia ja maksullisia kuvanmuokkaukseen tarkoitettuja sovelluksia.

Nyt keskitymme kuitenkin sellaisiin kuvanmuokkauksen perusominaisuuksiin, joita puhelimissa on jo valmiiksi. Niillä saat aikaan parempia kuvia.

Kuvanmuokkaustoiminnot saat näkyviin kun avaat puhelimen kuvagallerian ja valitset kuvan ja Muokkaa.

Erilaiset muokkausikonit tulevat näkyviin näytön reunaan. Ne saattavat näyttää eri laitteilla hieman erilaisilta, mutta ovat tunnistettavissa. Nyt voit kokeilla mitä eri vaihtoehdoilla kuville tapahtuu.

Huomioi nämä asiat, kun otat kuvaa

Kuvan sommittelu

Kuvassa on hyvä olla selvästi erottuva pääkohde. Pääkohteen sijoitteluun on muutamia sääntöjä, jotka yleisesti koetaan esteettisesti miellyttäväksi: kolmanneksen sääntö tai kultainen leikkaus.

Kolmanneksen sääntö tarkoittaa sitä, että kuva-ala jaetaan yhdeksään yhtä suureen osaan pysty- ja vaakasuunnassa. Sen jälkeen kuvan kannalta tärkein asia sijoitetaan jollekin viivojen neljästä leikkauskohdasta. Näin sommittelusta tulee tasapainoinen ja katsojan silmää miellyttävä.

Kuvassa näytetään kultainen leikkaus
Kuvassa näytetään kultainen leikkaus Kuva: Lähde: Wikimedia Commons CC0 Digitreenit,Yle Oppiminen,Kultainen leikkaus

Mobiilikuvauksessa kolmanneksen sääntö on kätevä myös siksi, että useimpiin puhelimiin voit asentaa ruudukon valmiiksi niin, että se näkyy kamerassa kun kuvaa ottaa:

Android-puhelimet:
Avaa kamera >
klikkaa rattaan kuvaa (asetukset / settings) >
laita päälle suuntaviivat / ristikko / grid lines
.

iPhone:
Asetukset /settings >
kuvat ja kamera / photos and camera >
ruudukko / grid
.

Kultainen leikkaus tarkoittaa kuva-alan jakamista sekä vaaka- että pystysuunnassa kolmeen osaan siten, että osien suhde on 8:13 tai 2:3. Se poikkeaa sijoittelultaan hieman kolmanneksen säännöstä, mutta periaate on sama.

Vältä salaman käyttöä

Kännykkäkamerat ovat nykyään niin tehokkaita, että käytännössä salamaa ei tarvita koskaan. Sisätiloissakin kuvaaminen onnistuu hyvin ilman salamaa. Jos kuvasta tulee vähän liian tumma tai alivalottunut, voi valotusta yrittää korjata jälkikäteen. Ylivalottuneen eli liian kirkkaan (esimerkiksi salamalla valaistun) kuvan korjaaminen sen sijaan on vaikeampaa.

Luonnonvalo on kaikkein paras valo kuvaamiseen. Muista kuitenkin, että suorassa auringonpaisteessa kuvaaminen ei ole helppoa, koska valon ja varjon kontrasti on niin suuri. Valokuvaamisen kannalta paras sää onkin pilvinen päivä, jolloin valo on tasainen.

Ole varovainen zoomin kanssa

Voimakkaasti zoomatut kuvat ovat usein epätarkkoja ja pikselöityneitä.

Jalat ovatkin valokuvaajan paras zoomi.

1. Kuvan suoristaminen (straighten)

Maisemakuva on levoton jos horisontti on vähänkin vinossa. Toisaalta taas joskus voi olla hauska tehokeino kääntää kuva tarkoituksella vinoon.

Kuvaa pääset suoristamaan klikkaamalla suoristussymbolia (symbolin ulkonäkö voi vähän vaihdella puhelinmallista riippuen) Kokeile!

kuva, jossa suorista-symbolikuva, jossa laituri ja horisontti on suoristettu
Vino horisontti pilaa helposti maisemakuvan.

2. Kuvan rajaaminen (crop)

Joskus kuvaan tulee vahingossa mukaan ylimääräisiä asioita tai kuvasta saisi muuten vain rajaamalla paremman. Kun rajaat kuvat jälkikäteen, voit kuvatessa ottaa vähän rennommin eikä sinun tarvitse miettiä niin tarkasti mitä reuna-alueilla näkyy.

Pääset rajaamaan kuvaa klikkaamalla rajaussymbolia. Muista, että jos kuvasta rajaa suuren osan pois, kuvan laatu kärsii ja se voi pikselöityä.

kuvassa suorista-symbolikuva, jossa venevaja
Kuvan rajaamisella voi poistaa asioita kuvan reunoilta ja korostaa näin pääkohdetta.

3. Kontrasti (contrast)

Kameran kuvanmuokkausvalikosta löytyy useita vaihtoehtoja kuvan valoisuuden ja värin muokkaamiseen.

Kuvasta saa helposti näyttävämmän lisäämällä kontrastia. Erityisesti somessa jaettuihin kuviin sopii joskus jopa luonnottomankin voimakas kontrasti. Toisaalta joskus kontrastin vähentäminen parantaa kuvaa.

Kokeile itse, miten kontrasti vaikuttaa kuvaasi.

kanootteja rannallakanootteja rannalla
Kontrasti säätää mustan ja valkoisen ääripäitä kuvassa.

4. Värikylläisyys eli saturaatio (saturation)

Saturaatio eli värikylläisyys tarkoittaa sitä, kuinka puhtaina värit kuvassa näkyvät. Saturaatio on pienimmillään harmaasävyisissä kuvissa.

Saturaatiota säätämällä saat kuvasta mustavalkoisen tai karkkimaisen värikkään.

Esimerkkikuvan vaaleampi versio on alkuperäinen. Huomaat kuvasta, että kuva, jossa saturaatiota on lisätty, näyttää luonnollisemmalta.

rantakaislikkorantakaislikko
Saturaatio eli värikylläisyys "kirkastaa" kuvan väritystä.

5. Valotus (exposure)

Hämärässä tai vastavaloon kuvatessa voivat kuvat jäädä liian tummiksi. Usein salaman käyttöä parempi vaihtoehto on ottaa alivalottuneita kuvia ja korjata kuvien valotus jälkikäteen.

Valoisuuden lisääminen onnistuu helpommin kuin ylivalottuneen kuvan korjaaminen. Joskus kuvauspaikka yksinkertaisesti on liian pimeä hyvien kuvien ottamiseen.

kuva, jossa ilmoitustaulu on alivalottunutkuva, jossa ilmoitustaulun valotus on korjattu
.

Tekemällä oppii!

Näillä muutamilla vinkeillä saat muokattua hyvästä kuvastasi vielä paremman. Muista kuitenkin, että yleensä kuvaa pitää käsitellä usealla tavalla, esimerkiksi rajata, lisätä kontrastia ja muuttaa valotusta.

Kun olet muutamalla kuvalla harjoitellut, huomaat että kännykkäkuvanmuokkaus käy sinulta nopeasti ja näppärästi. Hauskoja kuvanmuokkaushetkiä!

Sinulla on tarvittava liite tietokoneesi ruudulla, mutta ei talletettuna tiedostona. Haluat lähettää sen liitetiedostona
Sinulla on tarvittava liite tietokoneesi ruudulla, mutta ei talletettuna tiedostona. Haluat lähettää sen liitetiedostona Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit

4. Sinulla on tarvittava liite tietokoneesi ruudulla, mutta ei talletettuna tiedostona. Haluat lähettää sen liitetiedostona

Tällainen voi olla vaikkapa joku www-sivu yms., joka on helpointa lähettää kuvana. Voit tehdä sen ottamalla näytöltä ruutukaappauksen.

Näin otat ruutukaappauksen tietokoneen näytöltä

Ruutukaappaus eli näyttökuva eli kuvakaappaus (screenshot) on nopea ja kätevä toiminto niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimella. Toiminto tallentaa ruutusi näkymän sellaisena kuin sen näet.

Jos haluat tallettaa itsellesi tietyltä nettisivulta löytävän tiedon, esimerkiksi aikataulun tai osoitteen, nopein tapa on ottaa kyseisestä sivusta kuvakaappaus. Näyttökuvan voit "kaapata" tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

Kuvakaappaus Windows-tietokoneella

Jos käytössäsi on Windows 10 tai Windows 8, saat kuvakaappauksen koko näytöstä näppäimellä PrtScn eli Print Screen. Kuva tallentuu tietokoneen leikepöydälle (clipboard). Saat kuvan näkyviin haluamassasi paikassa pikakomennolla Ctrl+V eli Liitä.

Perinteisesti leikepöydällä on voinut olla vain yksi tiedosto kerrallaan. Windows 10:ssä voit kuitenkin säätää tätä Leikepöydän asetuksista.

Windows 10:ssä aukeaa komennolla Win + Shift + S monipuolinen kuvakaappaustyökalu eli näyttöleiketyökalu. Sillä voit rajata kaappauksen vain osaan näytöstä ja voit myös muokata kaappaustasi. Win-näppäimessä ei lue mitään, vaan siinä on Windowsin ikkunalogo. Lisää ohjeita tästä on Microsoftin sivuilla.

Ja vielä yksi Windows 10 -vinkki: Komennolla Win + PrintScreen (eli PrtScn) kaappaamasi näyttökuva tallentuu tietokoneen Kuvat-kansioon ja siellä olevaan kansioon Näyttökuvat.

Kuvakaappaus Mac-tietokoneella

MacOS-koneissa koko ruudun kuvakaappaus tehdään komennolla cmd ⌘ + Shift + 3.
Jos haluat kuvata vain osan ruudusta, on komento cmd ⌘ + Shift + 4.

Näppäimiä painettuasi kursori muuttuu ristiksi, jonka avulla voit maalata haluamasi osan näytöstä ja tallentaa sen kuvana. Mac-koneilla ottamasi kuvakaappaus tallentuu automaattisesti työpöydälle png-kuvatiedostona.

Kuvakaappaus puhelimella ja tabletilla

Puhelimella kuvakaappaus on näppärä tapa tallentaa tietoa vaikkapa ystävän kanssa käydystä chat-keskustelusta. Kannattaa muistaa, että kaikki lähetetyt viestit on mahdollista tallentaa kuvakaappauksena.

iPhonella ja iPadilla kuvakaappaus otetaan painamalla yhtä aikaa lyhyesti kotipainiketta ja virtapainiketta. Kun otteen irrottaa, välähtää ruutu ja kuva on otettu. Aluksi vaaditaan sorminäppäryyttä, mutta kun liikettä toistaa, se jää lihasmuistiin. Kuva tallentuu automaattisesti puhelimen tai tabletin kameran rullaan. Applen sivulta löytyvät ohjeet iPad-tabletille sekä eri iPhone-malleille.

Android-puhelimilla ja -tableteilla kuvakaappaus otetaan painamalla yhtä aikaa Koti-painiketta ja joko äänenvoimakkuuden vähennyspainiketta tai Virta-painiketta, laitteen mallista riippuen. Molempia painetaan hetki ja kun otteen irrottaa, ruutu välähtää ja kuva tallentuu kameran rullaan. Tässäkin harjoittelu tekee mestarin. Googlen ohje keskittyy uusimpiin Android-versioihin.

Android-laitteissa saattaa olla myös muita helppoja keinoja näyttökaappauksen ottamiseen. Lisää tietoa saat oman laitteesi käyttöoppaasta.

Sinulla on tiedosto, mutta se ei ole oikeassa formaatissa
Sinulla on tiedosto, mutta se ei ole oikeassa formaatissa Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit

5. Sinulla on tiedosto, mutta se ei ole oikeassa formaatissa

Joskus tiedosto voi olla väärässä kuvaformaatissa (esim. bmp tai png), mutta vaaditun liitetiedoston pitää olla jpeg-muotoinen.

Tiedoston formaattia voi yleensä vaihtaa kuvankäsittelyohjelmilla. Niitä on olemassa vaikka kuinka paljon – tässä esimerkkinä Windowsin ja Mac-tietokoneen omat ohjelmat.

Näin vaihdat tiedoston formaatin

Tiedoston formaatin vaihto Windowsin Paint 3D-ohjelmalla

 • Etsi haluamasi tiedosto. Klikkaa sitä hiiren kakkospainikkeella. Valitse Muokkaa Paint 3D:llä >
 • Paint aukeaa. Valitse yläkulmasta Valikko > Tallenna nimellä >
 • Navigoi haluamaasi tallennuspaikkaan. Kohdan Muoto pudotusvalikosta näet tarjolla olevat tiedostomuodot. Valitse haluamasi. Tallenna.
Kuvakaappaus Windows-tietokoneelta: Tiedostomuodon vaihtaminen Paint 3D -ohjelmalla.
Paint 3D:sta tallentaessa valitaan tiedostomuoto pudotusvalikosta. 2D rivien alussa tarkoittaa kaksiulotteista eli normaalikuvaa. Kuvakaappaus Windows-tietokoneelta: Tiedostomuodon vaihtaminen Paint 3D -ohjelmalla. Digitreenit

Tiedoston formaatin vaihto Mac OS:n Esikatselu-ohjelmalla

 • Mene Esikatselu-ohjelmaan ja avaa muokattava kuva >
 • Klikkaa Arkisto >
 • Valitse Vie... >
 • Valitse Muoto-kohdasta haluamasi kuvaformaatti.
macOS Esikatseluohjelmalla kuvatiedoston vaihtaminen, nuoli osoittaa Arkisto valikon alla Vie... kohtaa
Mac-koneessa tiedostomuotoa voi vaihtaa Esikatselu-ohjelmassa. macOS Esikatseluohjelmalla kuvatiedoston vaihtaminen, nuoli osoittaa Arkisto valikon alla Vie... kohtaa Digitreenit,macOS,tiedostomuoto

Kuvan tiedostomuodon muuttaminen alasvetovalikolla.
Alasvetovalikosta valitaan haluttu tiedostomuoto. Kuvan tiedostomuodon muuttaminen alasvetovalikolla. Digitreenit,macOS,tiedostomuoto,kuvankäsittely
Sinulla on tiedosto, mutta se on liian iso
Sinulla on tiedosto, mutta se on liian iso Digitreenit

6. Sinulla on tiedosto, mutta se on liian iso

Joskus verkkopalveluissa on rajoitettu tiedoston kokoa: sen täytyy olla vaikkapa alle 2 megatavua. Tiedoston kokoa pystyy pienentämään monin eri tavoin ja monenlaisissa ohjelmissa. Yleisesti ottaen jpeg-tiedosto vie vähemmän tilaa kuin esimerkiksi bmp- tai iff-tiedosto. Jpeg-kuvaa tallennettaessa yleensä kysytään kuvan laatua. Jos kuvasta tulee parhaalla laadulla liian iso, voit valita huonomman laadun. Yleensä tekstipohjaiset tiedostot pysyvät silti luettavina.

Toinen tapa on pienentää kuvan kokoa (pituutta ja leveyttä). Voit myös rajata kuvasta epäolennaiset osat pois.

Kuvankäsittelyohjelmia on olemassa vaikka kuinka paljon. Seuraavassa esitellään vain muutamia esimerkkejä.

Näin muutat tiedoston kokoa

Windowsin Paint 3D

Windows-koneessa on Paint 3D-ohjelma, jonka saat helposti muutettua tiedoston kokoa säätämällä kuvan kokoa (korkeutta ja leveyttä).

 • Hae kuva resurssienhallinnasta. Klikkaa sitä hiiren kakkospainikkeella. Valitse Muokkaa Paint 3D:llä. >
 • Kuva aukeaa Paintissa. Valitse ylänurkan 3 pistettä > Pohjan asetukset. >
 • Laita ruksit kohtiin Lukitse kuvasuhde ja Muuta kuvan ja pohjan kokoa. >
 • Pienennä lukua kohdassa Leveys tai Korkeus. Toinen pienenee itsestään samassa suhteessa. >
 • Valitse yläkulmasta Valikko > Tallenna nimellä. >
 • Tallenna haluamaasi paikkaan. Normaalikuvalle tiedostomuoto .jpeg on järkevin. Koska Paint on 3D-ohjelma, tiedostomuodon edessä näkyy tässä kohtaa automaattisesti 2D.
Kuvakaappaus Windows 10:n Paint 3D-ohjelmasta: Valitaan 3 pisteen takaa Pohjan asetukset.
Paint 3D:ssä valitse kolmen pisteen valikosta Pohjan asetukset. Kuvakaappaus Windows 10:n Paint 3D-ohjelmasta: Valitaan 3 pisteen takaa Pohjan asetukset. Digitreenit,Kuvankäsittely,Windows 10

Kuvakaappaus Windows 10:n Paint 3D-ohjelmasta: Kuvan koon muuttaminen.
Paint 3D:ssä täppää kumpikin valintaruutu. Pienennä sitten joko korkeuden tai leveyden lukua. Kuvakaappaus Windows 10:n Paint 3D-ohjelmasta: Kuvan koon muuttaminen. Digitreenit,Kuvankäsittely,Windows 10

Microsoft Officen Kuvatyökalut (Picture Tools)

Jos käytössäsi on Office-paketti, voit käyttää näppärää kuvan pakkaamista Kuvatyökalut-toiminnolla.

Tarkemmat ohjeet Windows- ja Mac-koneelle löydät Microsoftin tukisivuilta (konekäännös). Tässä ohjeet myös englanniksi.

Android-puhelimet

Android-käyttöjärjestelmän laitteille voit ladata jonkun lukuisista kuvanmuokkaussovelluksista. Löydät niitä Play Kaupasta haulla resize image, image resizer tai image compressor. Uusien puhelinten omassa kuvakirjastossa voi myös olla toiminto, jolla saat pienennettyä kuvakokoa.

Kuvan koon muuttaminen macOS-käyttöjärjestelmällä

 • Avaa muokattava kuva. >
 • Klikkaa Työkalut. >
 • Klikkaa Säädä kokoa... >
 • Muuta kuvan kokoa muuttamalla pikseleiden määrää.
Mac-tietokoneen Esikatselu-ohjelmassa valittu Työkalut ja nuoli kohdassa Säädä kokoa.
Työkalu-valikon alta löytyy Säädä kokoa -valikko Mac-tietokoneen Esikatselu-ohjelmassa valittu Työkalut ja nuoli kohdassa Säädä kokoa. Digitreenit,macOS,tiedostomuoto,tiedostokoko

Kuvakaappaus Mac-koneesta: Nuoli osoittaa Esikatseluohjelman Säädä kokoa -valikon pikselien määrä ruutua.
Kirjoita pikselikoko-ruutuun alkuperäistä pienempi luku, niin kuvan koko pienenee. Kuvakaappaus Mac-koneesta: Nuoli osoittaa Esikatseluohjelman Säädä kokoa -valikon pikselien määrä ruutua. Digitreenit,macOS,kuvakoko,tiedostokoko

Asiakirjan pienentäminen skannatessa

Skannatessa on hyvä tarkastaa, millä resoluutiolla skanneri skannaa. Mitä suurempi resoluutio, sitä suurempi on myös tiedosto. Asiakirjoille, jotka lisätään sähköpostin liitteeksi, riittää pienikin resoluutio.

Skannereita ja ohjelmistoja on monenlaisia. Näin esimerkiksi HP:n skannausohjelmassa muutetaan resoluutiota (kuvat vuodelta 2018).

 • Käynnistä skannausohjelma. >
 • Klikkaa Skannaa asiakirja. >
 • Valitse Asiakirjan lisäasetukset. >
 • Valitse Muuta tulostustarkkuus.
Kuvakaappaus HP-skannerin asetuksista: Kuvien pienentäminen Skannauksessa
Skannausohjelmassa voit määritellä kuvan tarkkuuden. Mitä tarkempi, sitä isompi tiedosto. Kuvakaappaus HP-skannerin asetuksista: Kuvien pienentäminen Skannauksessa Digitreenit,skannaus

Kuvakaappaus HP-skannauksen asetuksista: Kuvan pienentäminen skannerilla
Liitetiedostolle riittää hyvin pienikin tarkkuus. Kuvakaappaus HP-skannauksen asetuksista: Kuvan pienentäminen skannerilla Digitreenit

Muokkaukset:
3.9.19 poistettu jutun toisesta faktaikkunasta CamScanner-sovelluksen osuus, koska sovelluksesta on löytynyt tietoturvariski.
19.3.21 ohjepolut ja kuvat ajan tasalle jutun kohtien 5 ja 6 faktaikkunoissa. Poistettu kappaleet Pixlr-sovelluksesta, koska sen ohjeet perustuivat selaimen käyttöön.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Yle Oppimisen Facebook -ryhmässä Digitreenit tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele