Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Kalervo Kummola

Kalervo Kummola tunnetaan jääkiekon rautakanslerina. Uraan mahtuu myös tv-bisnestä, politiikkaa ja kulttuuria.
Kalervo Kummola tunnetaan jääkiekon rautakanslerina. Kalervo Kummola tunnetaan jääkiekon rautakanslerina. Uraan mahtuu myös tv-bisnestä, politiikkaa ja kulttuuria. Kuva: Ilmari Fabritius Kalervo Kummola,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna

TV1 tiistaina 1.5.2018 klo 20.50 - 21.50, uusinta sunnuntaina 6.5. klo 10.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Kalervo Kummola tunnetaan jääkiekon rautakanslerina. Uraan mahtuu myös tv-bisnestä, politiikkaa ja kulttuuria. Kummola on toimittaja Juho-Pekka Rantalan haastateltavana Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa.

Perhe muutti Australiaan

Jääkiekon rautakansleri Kalervo Juhani Kummola syntyi loppuvuodesta 1945 Raisiossa rakennusurakoitsija Eino Kummolan ja Aili Kummolan esikoisena. Koti oli helluntalainen.

Perhe muutti Australiaan, kun Kummola oli 13-vuotias. Kummola osallstui isänsä rakennusbisneksiin talojen suunnittelijana jo koulupoikana. Perhe palasi Suomeen vuonna 1962, mutta vain Kalervo asettui pysyvästi Suomeen. Kummolan sisaret asuvat yhä Australiassa, veli Uudessa-Seelannissa.

Kun jääkiekko vei miehen

Valmistuttuaan merkonomiksi Kummola työskenteli seitsemän vuotta Unileverillä kustannuslaskijana ja budjettipäällikkönä. Ura jääkiekkojohtajana alkoi samoihin aikoihin, kun pelikaverit arvelivat, että 21-vuotias Kummola saattaisi olla parempi seurajohtaja kuin maalivahti. Kummola oli perustamassa turkulaista Kiekko-67:ää, jonka puheenjohtajana hän toimi vuosikymmenen ajan.

Lopullisesti jääkiekko vei miehen, kun hänet palkattiin Turun Palloseuran markkinointipäälliköksi vuonna 1974. Itsenäinen ja Jääkiekkoliitosta riippumaton SM-liiga perustettiin vuotta myöhemmin ja sen ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi valittiin tuolloin yhä alle kolmekymppinen Kummola. Hänen johdollaan luotiin Suomen ensimmäisen ammattilaissarjan rakenteet.

Televisiobisnestä ja politiikkaa

Vuonna 1987 Kummola lähti mukaan tv-bisnekseen. Hän toimi tuotantoyhtiö VipVisionin osaomistajana ja toimitusjohtajana vuosikymmenen. VipVisionin tunnetuimpia ohjelmia olivat muun muassa 3-visa, Hyvät herrat, Hockey Night, Onnenpyörä ja Tenavatähti. Kummola oli mukana myös perustamassa Neloskanavaa. Myytyään tv-sijoituksensa Kummola on ollut taloudellisesti riippumaton.

Politiikkaankin Kummola ehti. Hän istui yhden kauden kansanedustajana vuosina 1999-2003. Tampereen kaupunginvaltuustossa on hän on istunut pariin eri otteeseen vuosikymmenten ajan.

Kansainvälisiä tehtäviä

Eläkkeelle Kalervo Kummola jäi Tampere-talon toimitusjohtajan tehtävästä vuonna 2011. Luottamusmiesjohtajana Kummola toimi Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajana lähes kaksi vuosikymmentä, sitä ennen jo pitkään vaikutusvaltaisena varapuheenjohtajana. Kansainvälisen Jääkiekkoliiton tehtäviä hän on hoitanut 1970-luvulta alkaen. Hän on ollut kansainvälisen liiton hallituksen varapuheenjohtaja vuodesta 2003. Pesti jatkuu yhä.

Kummola on ollut avioliitossa Tuula Kummolan kanssa vuodesta 1969. Heillä on kaksi lasta ja 2 lastenlasta.

Keskustele