Hyppää pääsisältöön

Kalastuksen yö Kolpissa

Piilossa Pohjanmaan kesätapahtumien parvessa

Kesän ellei vuoden kohokohta monelle kolppilaiselle on Kalastuksen yö, joka on järjestetty vuosittain jo kohta parin vuosikymmenen ajan. Kalastuksen lisäksi tapahtumassa saattaa kokea sumopainia, maailmanennätysyrityksiä ja palavia autoja.

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä aaltoja
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä aaltoja

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

Joki virtaa läpi kylän. Joki on Ähtävänjoki ja pieni idyllinen kylä on nimeltään Kolppi. Se sijaitsee Pedersöressä, 13 kilometriä Pietarsaaresta.

Kesäkuun puolivälissä 2017 luemme Vasabladetia. Lehti listaa viikonlopulle ansiokkaasti ison joukon Pohjanmaan tapahtumia.

Jostain syystä lehdessä ei ole mainintaa Kalastuksen yöstä. Mutta sinne olemme matkalla – lukemattomien muiden pohjanmaalaisten kesätapahtumien katveeseen.

Joka kesä vuodesta 2001 lähtien ovat kolppilaiset järjestäneet Fiskets natt -tapahtumaa keskellä kyläänsä. Ketään tuskin yllättää se, että kaikki tehdään talkoovoimin.

Hiekkaranta joen varressa
Hiekkaranta joen varressa Kuva: Maria Seppälä / Yle Kållby, Pedersöre

Fiskets natt, eli “Kalastuksen yö”

  • Jokavuotinen talkoovoimin järjestetty tapahtuma. Järjestetty jo vuodesta 2001
  • Fiskets natt järjestetään Kolpissa, Pedersöressä, joka on noin 13 kilometrin päässä Pietarsaaresta
  • Päivän ja yön aikana on monenlaisia kalastuskilpailuja
  • Ennen kilpailuja Ähtävän joki täytetään forelleilla jotka sitten kalastetaan joesta ylös
  • Kalastuksen lisäksi on tarjolla vaihtelevaa ohjelmaa
Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik
Ralf Snellman punnitsee vaalla yhtä kalastuskilpailun taimenta.
Ralf Snellman punnitsemassa kilpailusaalista. Ralf Snellman punnitsee vaalla yhtä kalastuskilpailun taimenta. Kuva: Yle/Maria Seppälä Kållby, Pedersöre,egenland_fiskets_natt

Ajatus syntyi sattumalta – koko kylä auttaa järjestelyissä

Grillimakkara ja hyttysöljy tuoksuvat. On varhainen ilta. Monet ovat jo hakeutuneet jokirantaan, joka täytyy puheensorinasta, lasten kirkunasta ja naurusta.

Makkara on hyvää – mutta mokkapalat, ne ovat taivaallisia. Niitä tulee napsittua yksi jos toinenkin illan ja yön aikana.

Idea iski kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Tapahtuman on keksinyt Ralf Snellman. Tapaamme hänet, kun kuukausien valmistelut saavuttavat huippunsa.

– En itse asiassa ole puuhastellut kalastuksen kanssa niinkään paljon aiemmin, mutta olen ollut istuttamassa forelleja. Idea iski kuin salama kirkkaalta taivaalta, kertoo Ralf.

Kalastuksen yö on suurin, ja ainoa, kylässä vuosittain järjestettävä tapahtuma – ja monelle kyläläiselle vuoden kohokohta.

– Tapahtuma on kasvanut hitaasti mutta varmasti vuosi vuodelta. Tapahtuman kasassa pitämiseksi on osattava vetää oikeista naruista, sanoo Ralf virnistäen.

Kaksi tyttöä hyppylinnan ja liukumäen luonna.
Tekemistä riittää koko perheelle. Kaksi tyttöä hyppylinnan ja liukumäen luonna. Kuva: Yle/Maria Seppälä Kållby, Pedersöre,egenland_fiskets_natt

Tapahtuman järjestämisestä vastaavat alueyhdistyksen kalastuskunta sekä Koti ja koulu -yhdistys. Mutta koko kylä on mukana auttamassa ja varmistamassa, että tapahtumasta tulee totta.

Kalastus on tärkeää, varsinkin kaikille niille sinnikkäille kalamiehille ja -naisille jotka ovat päättäneet viettää yönsä Ähtävänjoen penkereillä. Kaikkia kalastus ei kuitenkaan kiinnosta.
Heille Kolpin yössä on tarjolla monenlaista. Yhtenä vuonna sumopainittiin - toisena yritettiin erikoista maailmanennätystä.

Hypimme kaksi vuorokautta yhteen menoon.

– Hypimme kaksi vuorokautta yhteen menoon hyppyvuorojen kiertäessä. Jätimme tuloksen tarkastettavaksi, mutta amerikkalaiset löivät meidät sillä kertaa, nauraa Ralf.

Tämän vuoden ohjelmanumero on niin äänekäs, että katsojilla pitäisi melkein olla kuulosuojaimet. Moottorisahataiteilija Steve Häggman veistää kannosta lohta esiin niin, että puuhake pöllyää.

Moottorisahataiteilija Steve Häggman täydessä vauhdissa moottorisahansa kanssa.
Moottorisahataiteilija Steve Häggmanin ilta oli hikinen. Moottorisahataiteilija Steve Häggman täydessä vauhdissa moottorisahansa kanssa. Kuva: Yle/Maria Seppälä Kållby, Pedersöre,egenland_fiskets_natt
Valmis moottorisahalla tehty puuveistos lohesta.
Hän taikoi esiin monenmoisia taideteoksia kolppilaisten riemuksi. Valmis moottorisahalla tehty puuveistos lohesta. Kuva: Yle/Maria Seppälä Kållby, Pedersöre,egenland_fiskets_natt

Nosta suurin hauki – voita kajakki

Aurinko paistaa, ja Ralf on tyytyväinen. Hyvä sää tuo tietysti paikalle enemmän väkeä.

Kalastuksen yössä käy eniten oman kylän asukkaita, mutta tullaan tänne myös naapurikunnista ja Pietarsaaresta. Etenkin niiden, joilla on kylään siteitä ennestään, on suorastaan pakko päästä paikalle.

Tapahtumasta puhutaan jo kauan ennen, sitä odotetaan kuin jouluaattoa.

– Nyt starttaava haukikisa vetää yleensä hyvin väkeä. Palkinnot ovat hienot, toteaa Ralf.

Hän ei valehtele. Haukikilvan ensimmäinen palkinto on tänä vuonna tuliterä kajakki.

Egenlandin jountaja Hannamari Hoikkala yhdessä Markku Yliaho kanssa joka voitti kalastuskilpailun.
Egenlandin juontaja Hannamari Hoikkala yhdessä haukikisan voittajan Markku Yliahon kanssa. Viiden hauen yhteismitta oli 290 cm. Egenlandin jountaja Hannamari Hoikkala yhdessä Markku Yliaho kanssa joka voitti kalastuskilpailun. Kuva: Yle/Maria Seppälä Kållby, Pedersöre,egenland_fiskets_natt

– Juuri nyt 118 kilpailijaa kalastaa Ähtävänjoella. Kisa on kova, sanoo Ralf.

Haukikisan sääntöjä rukattiin vuosi aiemmin. Nyt kaikkien haukien pituus mitataan, ja sentit ynnätään yhteen. Voitto ratkeaa kalastajan saamien kalojen yhteispituuden mukaan.

Kalastuksen yöllä ei ole vakiintunutta muotoa. Kaikki ehdotukset uusiksi ohjelmanumeroiksi, kisoiksi ja ennätysyrityksiksi ovat tervetulleita. Ehkä osa tapahtuman suosiosta selittyykin tarjottavan ohjelman yllätyksellisyydellä?

Milloin auto pannaan palamaan?

Jos mikä vetää väkeä, niin palava auto – kunhan vaan moottorin saa roihahtamaan. Tänä vuonna yksi kyläläisistä on lahjoittanut pienen mustan auton, josta on tätä tarkoitusta varten tyhjennetty jäähdytysneste.

Auto käyntiin, kaasu pohjaan, ja veto vetämään: kuinka kauan kestää, ennen kuin auto menee rikki – tai syttyy jopa palamaan? Tätä ohjelmanumeroa erityisesti nuoriso tuntuu arvostavan. Lähimmäksi arvannut voittaa 50 euroa.

Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik
Musta auto pellolla johon och maalattua tekstejä kuten "Tule arvaamaan!"
Tällä kertaa autolta kesti 9 minuuttia ja 14 sekuntia syttyä palamaan. Musta auto pellolla johon och maalattua tekstejä kuten "Tule arvaamaan!" Kuva: Yle/Maria Seppälä Kållby, Pedersöre,egenland_fiskets_natt

Rykelmiksi kerääntyneet nuoret todistavat spektaakkelia pieneltä mäeltä. Kannustushuudot voimistuvat, kun savu alkaa nousta autonrämästä.

Kun auto viimein alkaa palaa, nousee yleisön riemu korkeuksiin. Pakokaasu ja savu käryävät.

Sitten autonrotisko on sammutettava. Palomies juoksee paikalle hoitamaan sammutustyön taidolla.

Jos mikä vetää väkeä, niin palava auto.

Heti tämän jälkeen on alkamassa mountain bike -kilpailu. Toisin sanoen 12 kilometrin matka, jonka ryhmä halukkaita pyöräilijöitä selvittää voiton toivossa.

Ja ehditäänpä Kalastuksen yössä valita Vuoden kolppilainenkin. Valintaa seuraamaan kertyy runsaslukuinen joukko kyläläisiä. Tällä kertaa valinta osuu Bernhard Hjulforsiin. Hjulforsilla on kotikylästään vain hyvää sanottavaa:

- Täällä asuu paljon nuoria ihmisiä, ja nuoret ja vanhat työskentelevät yhdessä. Ja Fisketts natt on uskomaton yhteinen ponnistus.

Kuten huomaatte, meneillään on paljon muutakin kuin kalastusta.

Muutama henkilö kalastaa joen äärellä, taustalla risakattoinen talonröttelö.
Muutama henkilö kalastaa joen äärellä, taustalla risakattoinen talonröttelö. Kuva: Rasmus Tåg / Yle kalastus,Kållby, Pedersöre
Kirjolohi akvaariumissa.
Kirjolohi akvaariumissa. Kuva: Yle/Maria Seppälä Kållby, Pedersöre,egenland_fiskets_natt

“Ilmoitin Kalastuksen yön mukaan Egenlandiin vitsinä!”

Perjantai on vaihtumassa lauantaiksi. Kalastajat valmistautuvat pyydystämään forelleja läpi yön Ähtävänjoesta. Rannalla vastaan tulee Aron Lassfolk. Hänen vinkkinsä on tuonut meidät Kolppiin.

– Kesäisin järjestetään paljon Pietarsaaren Jaakon päivien kaltaisia tapahtumia. On vähän toista tulla maalle ja kalastaa kilpaa, miettii Aron.

Jaakon päivät on tunnettu tapahtuma Pietarsaaren seudulla, mutta Kalastuksen yötä ei juuri Pedersören ulkopuolella tiedetä.

– Tämä on kai sen verran pieni kylä ja pieni paikka, että vain kyläläiset tietävät tästä, sanoo Aron laulavalla Pedersören murteella.

Aron Lassfolk joka vinkkasi Egenlandille Fiskets nattista yhdessä jountaja Nicke Aldénin kanssa.
Kolppilainen Aron Lassfolk antoi Egenlandille vinkin Kalastuksen yöstä. Tässä yhdessä juontaja Nicke Aldénin kanssa. Aron Lassfolk joka vinkkasi Egenlandille Fiskets nattista yhdessä jountaja Nicke Aldénin kanssa. Kuva: Yle/Maria Seppälä Kållby, Pedersöre,egenland_fiskets_natt

Aron toivoo muidenkin kuin kyläläisten ja naapurikuntalaisten löytävän tiensä Kolppiin.

– Olisi kyllä kiintoisaa saada tänne uusia kasvoja. Jos paikalle saisi houkuteltua lisää väkeä, sana tapahtumasta leviäisi ja saisimme tänne roimasti muitakin kuin niitä, jotka ovat täällä joka vuosi, sanoo Aron.

Kun Aron mietti, mistä Egenlandia vinkkaisi, tuli hän ajatelleeksi Kalastuksen yötä. Ehkä ei ihan vakavissaan edes.

Olisi kyllä kiintoisaa saada tänne uusia kasvoja.

– Oikeastaan lähetin vihjeen pilanpäiten, ihan huvin vuoksi. Kun sitten sain puhelun teiltä, hämmästyin sitä, että valitsitte juuri minun ehdotukseni, nauraa Aron.

Meitä ei haittaa vähääkään, Aron, kiitos vaan vinkistä!

Meidän on aika poistua paikalta, vaikka tapahtuman h-hetki on vasta koittanut. Ähtävänjoessa kalastetaan tänä kesäisenä yönä aamuun saakka.

Soutuvene kiinni laiturissa Ähtävän joella.
Soutuvene kiinni laiturissa Ähtävän joella. Kuva: Yle/Maria Seppälä Kållby, Pedersöre,egenland_fiskets_natt

Suomennos: Anna-Maija Kalén ja Tuula Viitaniemi.

Finlands karta som visar Kolppis position.
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Kolppis position. kartat

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!