Hyppää pääsisältöön

"Pekka Lipponen ei vanhene"

Rantasalmella otetaan kaikki irti pitäjän tunnetuimmasta, fiktiivisestä asukkaasta

Suomi on kesäteattereiden luvattu maa: teatterit keräävät miljoonayleisön kesä toisensa jälkeen. Rantasalmella Etelä-Savossa on kehittynyt varsin omalaatuinen kesäteatteriperinne, jonka keskiössä kuljailee paikallinen fiktiivinen julkkis, Pekka Lipponen.

Rantasalmen kesäteatteri on useana kesänä keskittynyt yksinomaan Pekka Lipposeen. Näyttämöllä on nähty sekä vanhoja että uusia Lipposen seikkailuja.

Pi-pi-pirskatti!

Kesällä 2018 aiemmistakin Lippos-näytelmistä vastannut paikallinen ammattiteatteri Fennicatekee esityksen nimeltä Kylässä. Siinä pääosaan nousee maaseudun yhteisö ja elämäntapa, ja Pekka Lipponen on yksi rantasalmelainen muiden joukossa.

Kuvassa näyttelijä, joka esittää Pekka Lipposta.
Nestori Välitalo on näyttellyt Pekka Lipposta kolmena kesänä ja näyttelee jatkossakin. Kesällä 2017 Rantasalmella tehtiin esitys nimeltä Kadonnut kaksoisolento Kuvassa näyttelijä, joka esittää Pekka Lipposta. Kuva: Yle / Harri Anttila näyttelijät,Pekka Lipponen,teatteritaide,Kalle-Kustaa Korkki

Koko kansa kuunteli

Pekka Lipposen taru alkoi radiosta.

Kirjailija ja toimittaja Aarne Haapakosken eli Outsiderin luoma hahmo oli tavattoman suosittu 1940-1960-luvuilla.

Prinssieversti, ylipiäjohtaja Pekka Lipposesta ja aseenkantajastaan Kalle-Kustaa Korkista kertovat Yleisradion kuunnelmat saivat kansan kerääntymään vastaanottimien ääreen.

Parivaljakon - rooleissa Oke Tuuri ja Wilho Ilmari - yhteiset seikkailut veivät kuulijansa ympäri maailmaa: Mallorcalle, Italiaan, Skotlantiin, Tiibetiin, Alaskaan.

Näyttelijät Oke Tuuri, Kauko Helovirta ja Elsa Turakainen kuunnelmastudiossa v. 1967.
Näyttelijät Oke Tuuri, Kauko Helovirta ja Elsa Turakainen Sumulaakson sankarit -kuunnelman teossa vuonna 1967. Se perustui Haapakosken vuonna 1950 tekemään käsikirjoitukseen Prinssi Lipponen ja Kenraali Korkki eli Sumulaakson seikkailijat. Näyttelijät Oke Tuuri, Kauko Helovirta ja Elsa Turakainen kuunnelmastudiossa v. 1967. Kuva: Yle Kauko Helovirta,Elsa Turakainen,Oke Tuuri
Jatkuu huomenna...

Monesti aikuisilta jäivät työt kesken Pekka Lipposen takia. Rantasalmella jopa ihan luvan kanssa.

Radiokuunnelmat loppuivat aina Korkin urahdukseen: “Jatkuu huomenna...”

Rantasalmi ja Pekka Lipponen

Rantasalmi sijaitsee Saimaan rannalla Etelä-Savossa. Kunta perustettiin vuonna 1578, eli se täyttää vuonna 2018 täydet 440 vuotta.

Rantasalmella on n. 3 650 asukasta. Kesämökkejä kunnassa on noin 2000 kappaletta. Pinta-alasta on vettä peräti 40 prosenttia. Rantaviivaa onkin noin 1.270 kilometriä.

Kirjailija Aarne Haapakoski (1904-1961) oli kirjailija ja toimittaja. Pieksämäellä syntynyt kirjailija kirjoitti elinaikanaan yli 300 kirjaa. Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin seikkailut ovat kirjoista tunnetuimpia.

Pekka Lipponen on kotoisin Rantasalmen Saparomäeltä. Rantasalmella Lipponen elää monien yritysten ja teiden nimissä sekä tapahtumissa, kuten elokuisissa Lipposmarkkinoissa. Markkinoilla palkitaan Vuoden Pekka ja Manta. Manta on Pekka Lipposen vaimo, Mandi Kakkinen.

Kalle-Kustaa Korkista ja Pekka Lipposesta kertovia kuunnelmia tehtiin säännöllisesti vuosina 1945-1961. Viiden minuutin mittaisia kuunnelmia lähetettiin puoliltapäivin ennen Turun Tuomiokirkon kellon lyöntiä.

Haapakosken kuoltua Outsiderina jatkoi Seppo Tuisku, joka julkaisi nimimerkillä vuoteen 1965 asti.

Kesällä 2018 Teatteri Fennica toteuttaa esityksen nimeltä Kylässä Rantasalmen museoalueella. Ensi-ilta on 23.6. Esityksiä on yhteensä kuusi.

Vanhan kirjallisuuden päivä Sastamalassa
Korkin ja Lipposen tarinoita julkaistiin myös kirjoissa ja lehdissä, ja tehtiinpä herroista sarjakuvia ja pari elokuvaakin. Vanhan kirjallisuuden päivä Sastamalassa Kuva: Jouni Immonen / Yle Vanhan kirjallisuuden päivät,kalle kustaa korkki
Koriste
Koriste koristeet

Pekka Lipponen siistiytyy

Rantasalmella on kirjoitettu Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin hahmoille kokonaan uusia seikkailuita. Mutta miten reilut 70 vuotta sitten syntynyt hahmo on kestänyt aikaa?

Kahden Lippos-näytelmän ohjaaja Antti Kemppainen määrittelee Pekka Lipposen ikiaikaiseksi suomalaiseksi antisankarihahmoksi. Tapasimme Kemppaisen ja kävimme katsomassa hänen ohjaamansa ja dramatisoimansa näytelmän "Kadonnut kaksoisolento" kesällä 2017.

Lipponen on menestyvä kansainvälinen ahväärimies.

Lipponen on menestyvä kansainvälinen liike- eli ahväärimies. Lipponen ottaa enemmän näkäräisiä päiväsaikaankin kuin mitä lääkärit suosittelevat. Ja tietenkin Lipponen joutuu tuon tuosta pulaan ja muihin vaikeuksiin, joista hän kuitenkin lopuksi aina selviää jaloilleen ja voittajana.

Lähikuvassa ohjaaja Antti Kemppainen.
Ohjaaja Antti Kemppainen. Lähikuvassa ohjaaja Antti Kemppainen. Kuva: Yle / Harri Anttila henkilökuvat

Käsikirjoittajana Antti Kemppainen on joutunut miettimään kuinka tuoda Pekka Lipponen nykyaikaan.

- Maailma on nyt varsin erilainen kuin 1950-luvulla. Matkustaminen vaikkapa New Yorkiin ei ole enää eksoottista, ja toisaalta paljon on muuttunut sen suhteen, millaisille asioille nauretaan.

Maailma on nyt varsin erilainen kuin 1950-luvulla.

- Kaikkea sitä mitä alkuperäisissä tarinoissa tapahtuu, ei välttämättä voi tuoda näyttämölle. Niissä on paljon sellaista mikä ei nykyään ole poliittisesti korrektia, oli se sitten suhtautumista naisiin tai sitä, millaisia termejä Lipponen käyttää puhuessaan ihmisistä, joilla on erilainen ihonväri kuin hänellä itsellään, Antti Kemppainen miettii.

Pekka Lipposta esittävä näyttelijä polvistuu naispuolisen, vihreään hameeseen ja valkeaan puseroon pukeutuneen näyttelijän eteen.
Nestori Välitalo eli Pekka Lipponen, sekä Neiti Appeltonin roolissa Maiju-Riina Huttunen. Pekka Lipposta esittävä näyttelijä polvistuu naispuolisen, vihreään hameeseen ja valkeaan puseroon pukeutuneen näyttelijän eteen. Kuva: Yle / Harri Anttila Pekka Lipponen,näyttelijät,teatteritaide
Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik

Kaikki irti Lipposesta

Rantasalmen kunta on ylpeä saparomäkeläisestä tavaramerkistään. Pitäjässä on jo perinteeksi muodostuneita, Lipposen mukaan nimettyjä tapahtumia: tänäkin talvena on hiihdetty Lippos-hiihdoissa ja kiidetty jäällä Lippos-luisteluissa, kesällä kokoonnutaan Lippos-markkinoille.

Mutta olisiko Lipposesta enempään? Idea Pekka Lipposen tuotteistamisesta pidemmälle kehkeytyi Teatteri Fennican väen mielessä.

Tänäkin talvena on hiihdetty Lippos-hiihdoissa ja kiidetty jäällä Lippos-luisteluissa.

Teatteri pani pystyyn kaksivuotisen Pro Lipponen -hankkeen, jossa mietittiin, mitä Pekka Lipposen ympärille voisi rakentaa. Millaista nostetta kulttuurista voisi syntyä paikkakunnalle? Mitä muuta Pekka Lipponen voisi antaa jollekin tapahtumalle kuin nimensä? Millaisia olisivat hyvät Lippos-tuotteet, miltä ne voisivat näyttää?

Ideoita ja ajatuksia kerättiin muun muassa haastattelemalla kyläläisiä heidän Lippos-muistoistaan. Pro Lipponen on nyt tehty ja valmis, ja teatterin väki on luovuttanut mietintönsä kunnan päättäjille, kertoo Teatteri Fennican teatterinjohtaja Kaisla Pirkkalainen.

Nähtäväksi siis jää, mitä kaikkea Lipposen ympärille pitäjässä syntyy.

Juontajat Hannamari Hoikkala ja Niklas Aldén Kalle Kustaa Korkki-patsaan vieressä.
Pekka Lipposen patsas, vierellään Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén. Juontajat Hannamari Hoikkala ja Niklas Aldén Kalle Kustaa Korkki-patsaan vieressä. Kuva: Rasmus Tåg Kalle-Kustaa Korkki

Lipponen kylässä

Kesällä 2018 Pekka Lipponen jatkaa eloaan kesäteatterinäyttämöllä.

Kaisla Pirkkalainen käsikirjoittaa kevään aikana esityksen nimeltä Kylässä.

Esityksen paikka vaihtuu: parina viime kesänä Pekka Lippos -näytelmiä tuotettiin paikallisen matkailuyrittäjän kanssa yhdessä. Nyt yhteistyö on katkolla, ja teatteri jatkaa Lipposen tarua omin voimin.

Fokus siirtyy Pekka Lipposesta Rantasalmeen ja ylipäänsä maaseutumaiseen elämäntapaan nyky-Suomessa. Lipponen on yksi kylän asukkaista.

Kolme näyttelijää näyttämöllä, yleisöä lehtereillä.
“Mikä hieno, fyysinen suoritus! Kaikki akrobatia ja ilmeily, aivan fantastista", kiitteli katsoja Lippos-näytelmää. Kolme näyttelijää näyttämöllä, yleisöä lehtereillä. Kuva: Yle / Jouko Salokorpi näyttämöt,näyttelijät,teatteritaide,Pekka Lipponen

- Myö tehhään se yhteisöllisesti, kertoo Pirkkalainen. Kevään mittaan teatteri järjestää kymmenen työpajaa, joissa kuullaan ja kehitetään tarinoita nykypäivän maaseudun ihmisistä.

- Nestori Välitalo on lupautunut esittämään Lipposta koko elämänsä, niin tässäkin esityksessä.

Ohjaajaksi on kutsuttu Mika Vuorentie, joka ohjasi myös Rantasalmen kesäteatterin ensimmäisen, suositun Lippos-komedian.

Myö tehhään se yhteisöllisesti.

Ensi-ilta on juhannuksena Rantasalmen museon alueella. Näyttämöllä nähdään teatterin ammattilaisia ja paikallisia harrastajia. Mukaan pääsee jokainen kiinnostunut, Pirkkalainen lupaa. Esiintymiskokemusta ei vaadita: ohjaaja lupaa kuoria näyttelijän esiin vaikka Pekka Lipposen pökkelöpatsaasta.

- Ensimmäiset kiinnostuneet ovat jo ilmoittautuneet.

Teatteri Fennican toimintatapaan kuuluu, että esityksistä pyritään tekemään pitkäikäisiä. Esimerkiksi Kalevala-tulkintaa on esitetty harvakseltaan jo 12 vuoden ajan, ja samaan pyritään nyt työn alla olevalla Lippos-näytelmälläkin.

- Pekka Lipponen ei vanhene, toteaa Pirkkalainen ykskantaan.

Teatteriyleisö menee telttaan.
Pekka Lipponen toivottamassa katsojat tervetulleeksi kesällä 2017. Teatteriyleisö menee telttaan. Kuva: Rasmus Tåg Pekka Lipponen
Finlands karta som visar Rantasalmis position.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Rantasalmis position. kartat


Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!