Hyppää pääsisältöön

Tässä on vinkki sadon parhaaseen säilyttämiseen

syksyn tuoretta satoa.
syksyn tuoretta satoa. Kuva: YLE/Trädgården på Strömsö Sadonkorjuu,Strömsö (tv-ohjelma)

Hyvä maakellari on ihanteellinen kasvisten säilyttämiseen. Mutta kaikki kasvikset, juurekset ja hedelmät eivät sovi yhteen.

Kasviksista lähinnä porkkanat, punajuuret, lantut, valkokaali ja purjosipuli soveltuvat talvisäilytykseen. Pitkäaikaissäilytyksen sopiva lämpötila vaihtelee jonkin verran, mutta voi tehdä kompromissin ja säilyttää näitä juureksia perunakellarissa.

Muuten nolla astetta on ihannelämpötila porkkanalle, lantulle, valkokaalille ja punakaalille. Punajuuret viihtyvät parhaiten yhdessä tai kahdessa lämpöasteessa, kun taas purjosipuli haluaa pienen pakkasen puraisun asteen tai puolen asteen pakkasessa.

Jos on tehtävä kompromissi, on parempi, että lämpötila on pari astetta lämpöisempi kuin pari astetta liian kylmä.
Viisi astetta lämmintä on sopiva lämpötila perunalle. Kosteus saa olla on 95 prosenttia. On myös tärkeää, että maakellarin ympärillä on toimiva salaoja, niin että vesi ei valu sisään ja että kellarissa on täysin pimeää. Perunat säilyvät parhaiten pesemättöminä.

Jääkaappisäilytys on kuiva

Se, mikä tekee juureksista pehmeitä, on usein jääkaapin kuivuus. Se haihduttaa kasvisten oman kosteuden.
Auttaa jos juurekset ovat muovipussissa, jossa on pieniä hengitysreikiä.

Tarkkaile pakkasvaurioita

On myös varottava, etteivät juurekset saa pakkasvaurioita. Neste laajenee, kun se jäätyy ja räjäyttää solut. Kun juurekset sulavat, niistä tulee vetisiä ja solunesteestä tulee kasvualusta, jossa bakteerit ja sienet viihtyvät.

Viherkaali ja palsternakka ovat pakkasen kestäviä, ja niitä voi korjata vielä talvellakin. On kuitenkin muistettava, että niitä ei voi varastoida enää sen jälkeen, kun ne on korjattu pakkasella.

Mikko Rahtola on luomuviljelyn ja kasvisten asiantuntija. Vierailimme Koiskalan tilalla Lahden lähellä ja ihailimme hienoa maakellaria, joka on yhä käytössä.

Kalle ja Pauliina Knuuttila, jotka ovat luomuviljelijöitä Koiskalan tilalla, viljelevät pääasiassa omenia ja juureksia.

Pidä omenat erillään

Omenia ei saa yhdistää juuresten kanssa. Omenat tarvitsevat oman säilytystilan, koska ne päästävät ilmaan runsaasti etyleeniä, joka vaikuttaa muiden hedelmien ja kasvisten kypsymisprosessiin.

Omenia säilytetään pimeässä tilassa, jossa on hyvä ilmastointi. Tilan lämpötilan pitää olla 2–5 plusastetta.

Korjaa sato kuivina päivinä niin myöhään satokaudella kuin mahdollista (ei koske perunaa) ennen pakkasten tuloa. Yksi kikka, mikäli korjaa sadon aikaisin, kun on vielä lämpimiä päiviä, on jättää maakellarin ovi yöksi auki, että lämpötila laskee. Käsittele kasviksia ja hedelmiä varovasti, koska kolhut lyhentävät säilyvyyttä.

Auma ja vaihtoehtoinen säilytys

Jos käytettävissä ei ole maakellaria, on yksinkertaisempia ja halvempiakin keinoja.

Maahan voi kaivaa kaivonrenkaita ja peittää ne kannella. Tällainen säilytyspaikka kannattaa sijoittaa ulkorakennukseen, niin kasvisten noutaminen talvella on helpompaa.

Niille, joilla ei ole maakellaria eikä ulkorakennusta, on vielä yksi tapa säilyttää sato, nimittäin perinteinen auma.

Maahan kaivetaan kuoppa, laitetaan sato kuoppaan ja sekoitetaan se turpeeseen. Päällimmäiseksi laitetaan 30 sentin kerros maata.

Kun kasviksia haetaan, lämpötilan pitäisi olla lähellä nollaa tai lämpöisempää, etteivät kasvikset saa pakkasvaurioita.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.