Hyppää pääsisältöön

Verottaja määräsi miljoonaluokan mätkyt konkarisijoittajalle – myi veroparatiisiyhtiön lapsilleen pilkkahinnalla

Luxemburgin kaupunki
Luxemburg tarjoaa monenlaisia veroetuja yrityksille ja sijoittajille. Luxemburgin kaupunki Kuva: NICOLAS BOUVY / EPA Luxemburg

Verottajan mielestä Henrik Kuningas myi luxemburgilaisen sijoitusyhtiönsä lapsilleen murto-osalla sen todellisesta arvosta. Hallinto-oikeus katsoi, että kyse oli peitellystä osingonjaosta. Päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tunnetun suomalaisen sijoittajan Henrik Kuninkaan perheen omistusjärjestelyt Luxemburgissa johtivat mittaviin jälkiveroihin.

Verottajan mukaan Kuningas myi luxemburgilaisen sijoitusyhtiönsä lapsilleen pilkkahinnalla. Kuningas sai kauppojen takia yli 800 000 euron jälkiverot.

Henrik Kuningas perusti yhtiön Luxemburgiin jo vuonna 1990. Tilinpäätösten mukaan yhtiön varallisuus on ollut parhaimmillaan yli 35 miljoonaa euroa. Yhtiö on tahkonnut tasaisesti voittoa. Vuosina 2014–2016 yhtiö on maksanut omistajilleen osinkotuloja lähes kahdeksan miljoonaa euroa.

Luxemburg houkuttelee yrityksiä ja sijoittajia veroeduilla. Luxemburg on esimerkiksi tehnyt yritysten kanssa ennakkosopimuksia, joiden avulla yhtiöt ovat minimoineet verojensa maksua. Euroopan komissio on pitänyt Luxemburgin toimintaa laittomien veroetujen myöntämisenä.

Luxemburg on suomalaisittain kaikkein merkittävin veroparatiisi. Useat vauraat suomalaiset kuten Ehrnroothin suku, Sammon pääjohtaja Kari Stadigh sekä Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila omistavat yhtiön tai yhtiöitä Luxemburgissa.

Sijoittajakuningas

  • Henrik Kuningas, 67, on toiminut sijoitusalalla 1970-luvulta lähtien.
  • Hän perusti oman pankkiiri- ja sijoitusliikkeen vuonna 1983.
  • Kuningas rikastui 1980-luvun lopun “kasinovuosina”.
  • Vuonna 1993 Kuningas tuomittiin hovioikeudessa sakkoihin arvopaperimarkkinarikoksesta. Oikeuden mukaan Kuningas oli syyllistynyt kurssin vedätykseen.
  • Kuninkaan perheellä on säätiö, joka on jakanut rahaa muun muassa lääketieteelliseen tutkimukseen.

Oikeus: Yhtiön myynti oli
peiteltyä osingonjakoa

Veroparatiisiyhtiön omistaminen ei ole laitonta, mikäli siitä saadut tulot ilmoitetaan normaalisti verottajalle.

Kuninkaan tapauksessa verottajan kiinnostus liittyi omistusjärjestelyihin, joita tehtiin hänen perheensä kesken. Vuonna 2010 Henrik Kuningas myi Luxemburgin-yhtiön lastensa omistamalle suomalaiselle sijoitusyhtiölle.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Henrik Kuningas myi sijoitusyhtiönsä lapsilleen sadalla tuhannella eurolla. Verottajan mukaan luxemburgilaisen yhtiön todellinen arvo oli kuitenkin vähintään yli neljä miljoonaa euroa.

Hallinto-oikeuden mukaan alhaisen kauppahinnan takia voidaan katsoa, että kyse on peitellystä osingonjaosta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oikeuden mielestä Kuninkaan lapset saivat halvan myyntihinnan takia rahanarvoista etuutta, joka on veronalaista.

Luxemburg
Kuninkaan perheen sijoitusyhtiö Luxemburgissa on perustettu jo 1990-luvun alussa. Myös Kuninkaan asianajaja on ollut mukana yhtiön toiminnassa. Luxemburg Kuva: Yle Luxemburg

Kuninkaan lapset ovat olleet useiden vuosien ajan isänsä omistaman luxemburgilaisen yhtiön hallituksen jäseniä. Asemansa takia heillä on täytynyt siis olla käsitys yhtiön varallisuudesta ja arvosta.

Yle ei kerro Kuninkaan täysi-ikäisten lasten nimiä, koska he eivät ole esiintyneet julkisuudessa, eivätkä he ole merkittäviä vallankäyttäjiä.

Henrik Kuningas ei halunnut kommentoida tapausta Ylelle. Hän kehotti soittamaan asianajajalleen Juhani Mäkiselle.

Mäkinen kertoi Ylelle, että tapauksesta on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hänen mielestään tapaukseen ei liity mitään erikoista, vaan kyse on normaalista verotusta koskevasta kiistasta.

Hallinto-oikeudessa Kuningas vetosi muun muassa siihen, että verotuspäätös koski väärää vuotta. Osakkeiden myynnistä oli sovittu vuonna 2009, mutta kauppa oli toteutettu vuonna 2010. Verottajan päätös koski juuri vuotta 2010. Hallinto-oikeus päätyi asiassa verottajan kannalle.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Kuninkaan mielestä “mikään ulkopuolinen taho” ei olisi myöskään maksanut sijoitusyhtiön osakkeista sitä hintaa, jonka verohallinto katsoi yhtiön käyväksi arvoksi.

Yhtiö vapautettu
yhteisöverosta Luxemburgissa

Kuninkaan perustama yhtiö on nauttinut erityistä veroetua myös Luxemburgissa. Yhtiö on niin sanottu “perheen varallisuuden hoitoon tarkoitettu yhtiö”, joka on vapautettu Luxemburgissa kokonaan yhteisöveroista.

Yhtiömuoto on ollut käytössä Luxemburgissa vuodesta 2007. Sen mahdollistamien veroetujen avulla on houkuteltu etenkin vauraita sukuja ja perheitä hallinnoimaan varallisuuttaan Luxemburgin kautta.

Yksittäisten ihmisten verotukseen tehtävät muutokset ovat lain mukaan salassapidettäviä tietoja, minkä vuoksi verottaja ei voi kommentoida Kuninkaan tapausta julkisesti.

Asiaa on käsitelty Helsingin hallinto-oikeudessa. Verotukseen liittyvissä hallinto-oikeuden päätöksissä ei mainita asianomaisten nimiä. Yle on kuitenkin kyennyt varmistamaan, että tapaus liittyy juuri Henrik Kuninkaaseen ja hänen perheeseensä.

Luxemburg – suomalaisten suosikkiveroparatiisi

  • Luxemburg on merkittävä EU:n sisäinen veroparatiisialue.
  • Lukuisat suomalaiset, kuten Nokian ex-toimitusjohtaja Jorma Ollila, Ehrnroothin suku ja Sammon pääjohtaja Kari Stadigh omistavat yhtiön Luxemburgissa.
  • Euroopan komission mukaan Luxemburg on antanut monille yhtiöille veroetuja, jotka ovat EU-lain vastaisia.
  • Merkittävä tietovuoto eli niin sanottu LuxLeaks paljasti, kuinka yleistä veroetujen antaminen yrityksille Luxemburgissa on.
  • Virallisesti Luxemburgin yhteisövero on suurempi kuin Suomessa. Todellisuudessa juuri mikään yhtiö ei maksa erilaisten vähennysten takia laissa määriteltyä veroa.