Hyppää pääsisältöön

Viljele tiiviisti – istuta pyörillä varustettuun ruukkuun minikasviksia

Viherkasvi ja viidakkokurkku
Viherkasvi ja viidakkokurkku Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö yrtit,ruukkukasvit,Strömsö (tv-ohjelma)

Puutarhamme Strömsössä on monitoiminen. Toisaalta haluamme viljellä hyöty- ja koristekasveja mutta myös luoda paikan, jossa voi tehdä työtä ja rentoutua.

Puutarhatalon arkkitehtuuri, jossa on seinä pohjoiseen ja lasiseinä etelään, antaa erinomaiset edellytykset eri toimintoihin yhdessä ja samassa tilassa.

Vihanneksia ja yrttejä työpöydällä.
Siirreltävien ruukkujen avulla voi olla helpompi saada hyvä sato Vihanneksia ja yrttejä työpöydällä. Kuva: Yle/Monica Storm tomaatti,basilika,Strömsö (tv-ohjelma)

Puutarhatalomme käytännöllisyyden kannalta siirreltävyys oli tärkeää. Jotta sisustusta olisi helpompi siirrellä, laitoimme pyörät kaikkien ruukkujen alle, jotka ovat raskaimpia sisustuselementtejämme.

Tällä tavalla on yksinkertaista myös suojella kasveja liian voimakkaalta auringolta tai liian syvältä varjolta päivän aikana.

Liikuteltavat kasvit

Suuret ruukut ja viljelylaatikot ovat raskaita ja vaikeita siirrellä, ellei niitä laita pyörien päälle. Tietyissä altakasteluruukuissa on valmiiksi pyörät alla, mutta jos haluat viljellä tavallisissa ruukuissa, saaveissa tai laatikoissa, joudut itse varustamaan ne pyörillä.

Jos ostat valmiita pyörillä varustettuja ruukkualustoja, varmista niiden rakenne ja tukevuus. Suuret ruukut ovat painavia ja siksi alustan on oltava riittävän tukeva ja pyörien on ennen kaikkea kestettävä painoa.

Markkinoilla on monenlaisia pyöriä ja itse alusta on helppo nikkaroida itse.

ett hjul skruvas fast i en trälåda
Viljelylaatikkoon on helppo ruuvata kiinni pyörät. ett hjul skruvas fast i en trälåda Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö

Helppohoitoisia minikasveja

Amppeli- ja minitomaatit ovat tuttuja useimmille, mutta nykyisin myös muita tavallisia kasvihuonekasveja saa miniversioina. Terassikasvien, niin kutsuttujen patiokasvien, määrä vain kasvaa.

Viljelimme minimunakoisoja, minipaprikoita ja tietenkin mini- ja amppelitomaatteja.

gröna paprikor på träfat
Owe on korjannut minipaprikoita gröna paprikor på träfat Kuva: Yle/Monica Storm

Minikasvien viljelemisen etuna on, että ne vievät vähemmän tilaa, mutta ne antavat usein myös nopeammin satoa. Minikasveja voi viljellä sekä kasvihuoneessa että lämpimässä paikassa ulkona esimerkiksi terassilla, lämpimällä eteläseinällä tai lasitetulla parvekkeella.

Minikasvisten lisäksi kokeilimme joitakin muitakin erikoisia kasveja – riippaviidakkokurkkua, sikkiminkurkkua ja mansikkakoisoa.

munakoisot
Vastakorjattu minimunakoiso munakoisot Kuva: Yle/Monica Storm puutarhaviljely,munakoiso,Strömsö (tv-ohjelma),Aubergine

Erikoisia ja kiitollisia kurkkuja

Riippaviidakkokurkku on mielenkiintoinen ja kiitollinen riippakasvi. Pieniä minikurkkuja voidaan käyttää esimerkiksi salaatteihin. Koko kasvi pitkine versoineen ja raidallisine minikurkkuineen on koristeellinen jo itsessään.

Selkeästi suurempi sikkiminkurkku kasvaa suunnilleen samaan tapaan kuin tavallinen kasvihuonekurkku suurine lehtineen ja voimakkaine kasvutapoineen. Kypsä hedelmä on kauniin ruskea ja verkkokuvioinen.

Kurkkua voidaan käyttää raakana tai säilöttynä. Mansikkakoiso tai physalis, kuten sitä myös kutsutaan, on myös kiitollinen kasvi, joka on hyvin kasvuvoimainen. Taimesta tulee pensasmainen ja se muodostaa satoja pieniä ”lyhtyhedelmiä”, jotka kypsyessään putoavat maahan ja ovat syömäkypsiä.

Sikkimkurkkuja ja pieniä kurkkuja eri kuosilla
Sikkiminkurkku ja riippaviidakkokurkku Sikkimkurkkuja ja pieniä kurkkuja eri kuosilla Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö kurkku -- vihannekset,puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma)

Owen kasvivalinnat:

 • Amppelitomaatti, Lyopersicon lycopersicum `Tumbling tom yellow`.
 • Amppelitomaatti, Lyopersicon lycopersicum `Maskotka`.
 • Ruukkutomaatti, Lyopersicon lycopersicum `Minibel`.
 • Minipaprika, Capsucum annuum `Minimix`.
 • Minipaprika, Capsicum annuum `Patio Red`.
 • Minimunakoiso, Solanum melongena `Pinstripe`.
 • Riippaviidakkokurkku, (Cucamelon /Mexikansk vattenmelon), Melothria scabra.
 • Sikkiminkurkku, Cucumis sativus v. sikkimensis.
 • Mansikkakoiso, Physalis pruinosa `Goldie`.
 • Marketta, Chrysanthemum.
 • Vaahtera-aulio, Abutilon.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.