Hyppää pääsisältöön

Viljele tiiviisti – istuta pyörillä varustettuun ruukkuun minikasviksia

Viherkasvi ja viidakkokurkku
Viherkasvi ja viidakkokurkku Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö yrtit,ruukkukasvit,Strömsö

Puutarhamme Strömsössä on monitoiminen. Toisaalta haluamme viljellä hyöty- ja koristekasveja mutta myös luoda paikan, jossa voi tehdä työtä ja rentoutua.

Puutarhatalon arkkitehtuuri, jossa on seinä pohjoiseen ja lasiseinä etelään, antaa erinomaiset edellytykset eri toimintoihin yhdessä ja samassa tilassa.

Vihanneksia ja yrttejä työpöydällä.
Siirreltävien ruukkujen avulla voi olla helpompi saada hyvä sato Vihanneksia ja yrttejä työpöydällä. Kuva: Yle/Monica Storm tomaatti,basilika,Strömsö

Puutarhatalomme käytännöllisyyden kannalta siirreltävyys oli tärkeää. Jotta sisustusta olisi helpompi siirrellä, laitoimme pyörät kaikkien ruukkujen alle, jotka ovat raskaimpia sisustuselementtejämme.

Tällä tavalla on yksinkertaista myös suojella kasveja liian voimakkaalta auringolta tai liian syvältä varjolta päivän aikana.

Liikuteltavat kasvit

Suuret ruukut ja viljelylaatikot ovat raskaita ja vaikeita siirrellä, ellei niitä laita pyörien päälle. Tietyissä altakasteluruukuissa on valmiiksi pyörät alla, mutta jos haluat viljellä tavallisissa ruukuissa, saaveissa tai laatikoissa, joudut itse varustamaan ne pyörillä.

Jos ostat valmiita pyörillä varustettuja ruukkualustoja, varmista niiden rakenne ja tukevuus. Suuret ruukut ovat painavia ja siksi alustan on oltava riittävän tukeva ja pyörien on ennen kaikkea kestettävä painoa.

Markkinoilla on monenlaisia pyöriä ja itse alusta on helppo nikkaroida itse.

ett hjul skruvas fast i en trälåda
Viljelylaatikkoon on helppo ruuvata kiinni pyörät. ett hjul skruvas fast i en trälåda Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö

Helppohoitoisia minikasveja

Amppeli- ja minitomaatit ovat tuttuja useimmille, mutta nykyisin myös muita tavallisia kasvihuonekasveja saa miniversioina. Terassikasvien, niin kutsuttujen patiokasvien, määrä vain kasvaa.

Viljelimme minimunakoisoja, minipaprikoita ja tietenkin mini- ja amppelitomaatteja.

gröna paprikor på träfat
Owe on korjannut minipaprikoita gröna paprikor på träfat Kuva: Yle/Monica Storm

Minikasvien viljelemisen etuna on, että ne vievät vähemmän tilaa, mutta ne antavat usein myös nopeammin satoa. Minikasveja voi viljellä sekä kasvihuoneessa että lämpimässä paikassa ulkona esimerkiksi terassilla, lämpimällä eteläseinällä tai lasitetulla parvekkeella.

Minikasvisten lisäksi kokeilimme joitakin muitakin erikoisia kasveja – riippaviidakkokurkkua, sikkiminkurkkua ja mansikkakoisoa.

munakoisot
Vastakorjattu minimunakoiso munakoisot Kuva: Yle/Monica Storm puutarhaviljely,munakoiso,Strömsö,Aubergine

Erikoisia ja kiitollisia kurkkuja

Riippaviidakkokurkku on mielenkiintoinen ja kiitollinen riippakasvi. Pieniä minikurkkuja voidaan käyttää esimerkiksi salaatteihin. Koko kasvi pitkine versoineen ja raidallisine minikurkkuineen on koristeellinen jo itsessään.

Selkeästi suurempi sikkiminkurkku kasvaa suunnilleen samaan tapaan kuin tavallinen kasvihuonekurkku suurine lehtineen ja voimakkaine kasvutapoineen. Kypsä hedelmä on kauniin ruskea ja verkkokuvioinen.

Kurkkua voidaan käyttää raakana tai säilöttynä. Mansikkakoiso tai physalis, kuten sitä myös kutsutaan, on myös kiitollinen kasvi, joka on hyvin kasvuvoimainen. Taimesta tulee pensasmainen ja se muodostaa satoja pieniä ”lyhtyhedelmiä”, jotka kypsyessään putoavat maahan ja ovat syömäkypsiä.

Sikkimkurkkuja ja pieniä kurkkuja eri kuosilla
Sikkiminkurkku ja riippaviidakkokurkku Sikkimkurkkuja ja pieniä kurkkuja eri kuosilla Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö kurkku,puutarhaviljely,Strömsö

Owen kasvivalinnat:

 • Amppelitomaatti, Lyopersicon lycopersicum `Tumbling tom yellow`.
 • Amppelitomaatti, Lyopersicon lycopersicum `Maskotka`.
 • Ruukkutomaatti, Lyopersicon lycopersicum `Minibel`.
 • Minipaprika, Capsucum annuum `Minimix`.
 • Minipaprika, Capsicum annuum `Patio Red`.
 • Minimunakoiso, Solanum melongena `Pinstripe`.
 • Riippaviidakkokurkku, (Cucamelon /Mexikansk vattenmelon), Melothria scabra.
 • Sikkiminkurkku, Cucumis sativus v. sikkimensis.
 • Mansikkakoiso, Physalis pruinosa `Goldie`.
 • Marketta, Chrysanthemum.
 • Vaahtera-aulio, Abutilon.