Hyppää pääsisältöön

Xxxtentacion esiintyy Weekend-festivaaleilla – ristiriitainen räppäri on ollut samaan aikaan sekä listaykkösenä että syytettynä raskaana olevan naisen pahoinpitelystä

Weekend Festival kiinnitti supersuositun mutta hyvin ristiriitaisen Xxxtentacionin ensi kesän festareille.

Xxxtentacion esiintyy Weekend-festivaaleilla.

Supersuosittu räppäri Xxxtentacion saapuu Suomeen kesällä Weekend-festivaaleille. Valtavan suosionsa lisäksi amerikkalaisräppäri on yksi hip hopin ristiriitaisimmista hahmoista, sillä viime aikoina hän on ollut julkisuudessa muun muassa raskaana olevan naisen pahoinpitelyä koskevan oikeudenkäynnin vuoksi. Räppärin oikeudenkäynti on edelleen kesken.

Xxxtentacionin, oikealta nimeltään Jahseh Onfroy, ympärillä kuohuu jatkuvasti sekä hyvässä että pahassa. Hänen hiljattain julkaistu ?-albumi nousi Billboardin albumilistan kärkeen. Suomen virallisella listalla räppärillä on peräti kaksi julkaisua kuunnelluimpien albumien joukossa, sillä viime syksynä julkaistu 17-levy on sitkeästi pysynyt listalla. Räppärin Sad!-kappale on noussut radiosoittoon useilla kanavilla Suomessa.

Samaan aikaan, kun räppärin musiikkia on striimattu valtavia määriä, hän on ollut oikeusjutussa epäiltynä raskaana olevan naisen pahoinpitelystä. Aiemmin hänet on myös pidätetty aseellisesta ryöstöstä, jonka jälkeen hän oli yhdeksän kuukautta nuorisovankilassa. Jälkikäteen räppärin on haastattelussa kertonut pahoinpidelleensä sellikaverinsa, joka “katsoi häntä väärin”.

Soundcloud-sukupolven kärkinimi

Xxxtentacion, tai lyhennettynä pelkkä X, on yksi hip hopin uuden sukupolven edustajia, jotka ovat lyöneet läpi Soundcloudissa. Hänen biiseissään on paljon vaikutteita trap-, punk- ja emomusiikista. Aiheina hänen teksteissään ovat usein päihteet, väkivalta ja ahdistus, joiden tiimoilta räppäri vuodattaa tunteitaan hyvin suorasanaisesti. Teksteissä ei pyritä loistamaan lyyrisyydellä, mikä tekee pesäeroa perinteisemmille räppäreille.

Räppäri on herättänyt kohua myös biisiensä videoilla. Esimerkiksi Look At Me -kappaleen musiikkivideolla kuvataan lasta, joka hirtetään. Lisäksi videolla nähdään myös Xxxtentacion sekä muita henkilöitä hirtettyinä.

Vastapainona tunteikkaalle rap-laululle Xxxtentacionin viljelee musiikissaan paljon myös aggressiivisempaa metal-vaikutteista äänimaailmaa. Haastatteluissa hän on kertonut innostuneensa rap-legenda Tupac Shakurista ja nu-metal-yhtyeistä kuten Papa Roachista. Räppäri on myös kertonut ihailevansa Kurt Cobainia.

Räppärin tuotanto on siloittelematonta ja usein arvaamatonta. Esimerkiksi King-kappaleen tunnelma vaihtuu yhtäkkiä huokailevasta kitaralaulusta suoraviivaiseen huutoon.

Miten ristiriitaiseen räppäriin pitäisi suhtautua?

Räppäri on kuitenkin pyrkinyt myös korjaamaan julkisuuskuvaansa. Maaliskuussa julkaistulla ?-levyllä hän omistaa Hope-kappaleen Parklandin kouluammuskelun uhreille. Lisäksi nuorten suosima artisti on alkanut tehdä yhteistyötä miamilaisen lastenjärjestön kanssa ja lahjoittanut rahaa kotiväkivaltaa ehkäisevään toimintaan.

Xxxtentacion on artisti, josta on vaikea saada selvää. Hänen koko imagonsa rakentuu ristiriitojen ja mystisyyden ympärille. Räppäri näyttäytyy nykymusiikin outolintuna sekä ulkopuolisena hahmona, mistä Xxxtentacion tuntuu suosionsa osaksi ammentavan.

On erikoista, että Metoo-kampanjoiden aikakaudella Xxxtentacion porskuttaa eteenpäin. Se laittaa miettimään, mitä se kertoo musiikin kuluttajista. Voidaanko ulkomusiikilliset seikat irroittaa artistista vai sulkeeko yleisö niiltä vain silmänsä? Jos Xxxtentacion tuomitaan oikeudessa toistuvista pahoinpitelyistä, joista häntä syytetään, nähdäänkö artistia enää Billboardin listan kärjessä tai Hietaniemen rannalla festariesiintyjänä?

Toisaalta, kuten koko Souncloudista ponnistanut artistisukupolvi, Xxxtentacion tekee musiikkia, jollaista ei aiemmin ole kuultu. Jo nyt Xxxtentacion kaltaiset artistit ovat jättäneet jälkensä hip hopiin.

Weekend-festivaali järjestetään Helsingissä Hietaniemen uimarannalla 17.–19. elokuuta. Aiempia kiinnityksiä ovat muun muassa David Guetta, Martin Garrix, Macklemore ja Migos.

Lue myös:

Legendaarinen The Prodigy toi likaisen undergroundin valtavirtaan ja vei konemusiikin stadioneille

Xxxtentacion esiintyy Weekend-festivaaleilla – ristiriitainen räppäri on ollut samaan aikaan sekä listaykkösenä että syytettynä raskaana olevan naisen pahoinpitelystä

Axwell & Ingrosso -superduo Weekendiin – mukana julkistuksissa tulokasräppäri A Boogie wit da Hoodie

Migos, David Guetta ja Big Shaq tähdittämään Weekend-festivaalia

Tuottajatähti Martin Garrix saapuu Weekend-festivaaleille – Mukana myös Macklemore ja R3hab