Hyppää pääsisältöön

Aika pyyhkiä pölyt vanhasta perinteestä – tee oma herbaario

Herbaarion sivu kedonkukkasilla.
Herbaarion sivu kedonkukkasilla. Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström kesäkukat,Strömsö (tv-ohjelma),Kukkakimppu,Kasvio

Toiset muistavat kesäisen kasvien keräämisen urakkana ja toisille se oli mieluista. Se, joka ei ole koskaan tehnyt omaa herbaariota, voi kokeilla sitä tänä kesänä.

Aikaisemmin herbaariot tehtiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, huolellisuus oli kaiken a ja o.

Kaikki kirjoitettiin muistiin: paikka, josta kasvi poimittiin, päivämäärä ja luonnollisesti myös latinankielinen nimi merkittiin tarkasti muistiin.

Upeaa tietoa, joka tekee vanhan herbaarion selailemisesta todellisen nautinnon. Kasvit näyttävät tuoreilta vielä 50 vuoden kuluttuakin.

Herbaariota voi pitää myös muistona kesäisistä riemuista juhannukselta tai ihanalta viikolta mökillä, kun kaikki oli kukassa.

Poimi kukkasi ja kasvisi, laita ne kasviprässiin tai suosikkikirjasi sivujen väliin ja sitten... Kun olet valmis, kokoat niistä muistovihkosen.

Tarvikkeet:

 • Arkistokansio, jossa on nauhat (koko A3, löytyy kirjakaupoista ja harrasteliikkeistä)
 • akvarellipaperia (hapotonta)
 • hillopurkkien etikettejä tai washiteippiä
 • sakset
 • kyniä

Tavallisesti kasvit kiinnitetään juurineen pienillä teipinpaloilla (esim. hillopurkkien etiketeistä leikatuilla suikaleilla) paperiin niin, että kasvi on tukevasti kiinni monesta kohdasta.

Kasvin nimi tekstataan siististi alalaitaan tai pieneen inforuutuun. Lopuksi herbaarion lehdet talletetaan nauhalliseen säilytyskansioon.

Käytin kuviollista washiteippiä ja sekoittelin kasveja, kukkia ja lehtiä vapaasti.

Miksi et ripustaisi kauneinta arkkia seinälle ja nauttisi kesämuistoista, kun syysmyrskyt alkavat.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.

 • Täysjyvänuudelit syysvihannesten kera – kukkakaali ja parsakaali käyttöön

  Muuntuu maun ja käsillä olevien ruokatarvikkeiden mukaan.

  Täysjyvänuudelit syysvihannesten kera – kukkakaali ja parsakaali käyttöön Tämä on nopea ja yksinkertainen resepti, joka muuntuu maun ja käsillä olevien ruokatarvikkeiden mukaan. Itse varioin reseptiä loputtomasti. Täysjyvänuudelit ja aurinkokuivat tomaatit muodostavat rungon, siihen lisäksi jokin kasvis sekä proteiiniaines. Helppoa ja nopeaa ja maustaa voi miten lystää.