Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Eeva Kuuskoski

Itse asiassa kuultuna -ohjelman haastateltavana on Eeva Kuuskoski.
Eeva Kuuskoski on politiikan ja järjestöelämän vaikuttaja. Itse asiassa kuultuna -ohjelman haastateltavana on Eeva Kuuskoski. Kuva: Jukka Lintinen Eeva Kuuskoski,Itse asiassa kuultuna,Yle TV1

TV1 torstaina 10.5.2018 klo 18.10 - 19.00, uusinta sunnuntaina 13.5. klo 10.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Esko Ahon lama-ajan hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Eeva Kuuskoski on pitkän linjan vaikuttaja politiikassa ja järjestöelämässä. Kuuskoski on toimittaja Juho-Pekka Rantalan haastateltavana Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa.

Politiikkaa verenperintönä

Eeva Maija Kaarina Kuuskoski syntyi Auran kunnassa vuonna 1946 Timo ja Kirsti Kuuskosken esikoistyttärenä. Isä hoiti maatilaa, äiti työskenteli farmaseuttina.

Kokoomuslaisuus tuli Eeva Kuuskoskelle kuin verenperintönä, sillä hänen molemmat vanhempansa olivat kokoomusaktiiveja, äiti pitkäaikainen kunnanvaltuutettu.

Kuuskoski kirjoitti ylioppilaaksi Elisenvaaran yhteiskoulusta vuonna 1966. Hän opiskeli Turun yliopistossa ja valmistui lääketieteen lisensiaatiksi kesällä 1972. Lastentautienerikoislääkäriksi Kuuskoski valmistui vuoden 1982 lopulla.

Kokoomuksesta keskustaan

Kuuskoski oli mukana jo opiskelijapolitiikassa ja valittiin 26-vuotiaana Turun kaupunginvaltuustoon vuonna 1972. Seuraavana vuonna hän solmi avioliiton kansanedustaja Juha Vikatmaan kanssa, mutta liitto päättyi jo seuraavana vuonna miehen kuolemaan.

Eeva Kuuskoski valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi vuoden 1979 vaaleissa. Vuonna 1980 Kuuskoski oli otsikoissa, koska hän loikkasi kokoomuksesta keskustaan. Ura ei loikkaukseen katkennut, vaan seuraavissa vaaleissa vuonna 1983 hänet valittiin Keskustan kansanedustajaksi ja hän nousi sosiaali- ja terveysministeriksi Kalevi Sorsan punamultahallitukseen.

Samassa tehtävässä – tosin tuolloin ministeriön ainoana ministerinä hän toimi Esko Ahon porvarihallituksessa, kunnes erosi tehtävästä keväällä 1992 vastalauseena hallituksen leikkauksille.

Vuoden 1994 presidentinvaaleissa Kuuskoski oli Muutos 94 -kansanliikkeen ehdokkaana, mutta ns. Eeva-ilmiön kuihduttua sai vain 2,6 prosenttia annetuista äänistä.

Järjestöelämä kutsui

Kuuskoski siirtyi sittemmin järjestöelämän palvelukseen. Hän toimi Mannerheimin lastensuojeluliitossa ensin ohjelmajohtajana ja sittemmin pääsihteerinä. Vuosina 2007 - 2010 hän työskenteli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöyhdistys YTY ry:n pääsihteerinä.

Hän palasi lähemmäs vallan kammareita 2010 toimimalla ensin ministeri Liisa Hyssälän ja sittemmin ministeri Juha Rekolan valtiosihteerinä. Kuuskoski yritti paluuta eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa, mutta ei tullut valituksi.

Nykyisin hän toimii Eläkeliiton puheenjohtajana. Kuuskoski avioitui toimittaja Pentti Mannisen kanssa vuonna 1991. Heillä on yhteinen tytär.

Keskustele