Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Lataa aidot pieruäänet vapaaseen käyttöön!

Pieruääniä ladattavaksi Freesoundissa
Pieruääniä ladattavaksi Freesoundissa Kuva: Yle Näyttökuva,Pieru,The Freesound Project

Prööööööt! Pufff! Millä kaikin tavoin pieru voikaan kajahtaa, tussahtaa ja plörähtää. Kuuntele ja lataa pieruja äänitehosteina vapaaseen käyttöön.

Yle julkaisee äänitehostekokoelman aarteitaan kaikkien käyttöön Freesound-palvelussa. Tuoreimpana lisäyksenä ovat paljon toivotut pierut.

Pääset kuuntelemaan ja lataamaan pierujen muikean kavalkadin tästä linkistä!

Äänitehosteita on Ylessä kerätty jo 1930-luvulta alkaen, ja nykyisin ohjelmatuotannon käytettävissä on yli 40 000 erilaista tehosteääntä. Arkiston ääniaarteita on käytetty mm. kuunnelmissa. Äänitehosteet olivat ensimmäisiä sisältöjä, joita Yle ryhtyi jakamaan yleisölle vapaaseen käyttöön

Äänet ovat Freesoundissa pakkaamattomina wav-tiedostoina, joita voi ladata omalle koneelle. Niissä on avoin lisenssimerkintä Creative Commons - Nimeä, mikä tarkoittaa, että ääniä saa käyttää vapaasti, myös kaupalliseen tarkoitukseen, kunhan käytön yhteydessä ilmenee Ylen nimi.

Äänet ovat ryhmitelty aiheen mukaan. Koska sivusto on kansainvälinen, äänien nimissä ja tageissa käytetään myös englantia. Freesoundissa on paljon muutakin äänimateriaalia, jota voi hakea vaikkapa hakusanojen perusteella ja käyttää kunkin äänen kohdalla ilmenevän Creative Commons -lisenssin mukaan.

Keskustele