Hyppää pääsisältöön

Monster – raakuutta, kauneutta ja synkkiä salaisuuksia

Pressikuva: Monster-sarjan henkilöt Joel (Jakob Oftebro) ja Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes) rähjääntyneinä.
Joel (Jakob Oftebro) ja Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes). Pressikuva: Monster-sarjan henkilöt Joel (Jakob Oftebro) ja Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes) rähjääntyneinä. Kuva: Tom Balgaard / NRK Rikosdraama (Tv),Ingvild Holthe Bygdnes,monster

Trillerisarja Monster sijoittuu kuvitteelliseen kylään Pohjois-Norjassa, jossa luonto on kaunis mutta ankara. Kun nuori tyttö katoaa ja hänen poikaystävänsä murhataan, mullistaa se pienen yhteisön, jolla jo ennestään on synkkä menneisyys.

Teini-ikäinen Tyra katoaa ja hänen poikaystävänsä löydetään murhattuna. Rikostutkija Hedda Hersoug on muuttanut takaisin kylään toivoen rauhallisempaa elämää ja mahdollisuutta hoitaa sairasta isäänsä.

Toiveet eivät toteudu ja Hedda määrätään selvittämään tapausta. Työparikseen hän saa kunnianhimoisen etelänorjalaisen uraohjuksen, Joel Dreyerin, ja työpari joutuu heti törmäyskurssille.

Ruumiita löydetään pian lisää. Murhat ja erikoiset historialliset löydökset nostavat tunteet pintaan. Pelko leviää ja asukkaat epäilevät toisiaan. Heddaa tapaus koettelee, sillä se tuo mieleen hänen äitinsä oudon katoamisen.

Kokenut poliisi Edvart Arvola määräsi tapauksen Heddan ja Joelin ratkottavaksi ja miehellä on myös omat teoriansa murhaajasta. Hän siirtää eläköitymisensä tulevaisuuteen ja johtaa haastavaa tutkintaa.

Margot van Gebert johtaa kylän oudointa perhettä ja myös paikallista rikollisuutta. Hän tekee kaikkensa välttääkseen poliisia, mutta se on hankalaa, kun kaikki ovat varuillaan.
Hänen kuuro tyttärensä Jani yrittää selvittää, mitä ystävälle Tyralle on tapahtunut – kohtalokkain seurauksin.

Hedda ja Joel joutuvat pärjäämään ilman paikallisten apua. Mitä lähemmäksi ratkaisua he pääsevät, sitä vaarallisemmaksi ajojahti muuttuu. Kylässä kukaan ei ole turvassa.

Pohjoisnorjalaista noiria ja kiinnostavia näyttelijäsuorituksia

Monster herätti paljon huomiota jo ennen sen esittämistä kotimaassaan Norjassa. Sarja oli muun muassa ehdolla parhaan tv-fiktion sarjassa Prix Europa -kilpailussa ja se on myyty yhdysvaltalaiselle kaapelikanavalle Starzille. Sarjan käsikirjoitus voitti European Script Awards -palkinnon, joka jaettiin Helsinki Script -tapahtuman yhteydessä viime vuoden syyskuussa.

Norjassa sarja sai nostetta tunnettujen näyttelijöiden avulla, erityisesti Dreyeriä esittävän, nuoren näyttelijätähden Jakob Oftebron ansiosta. Näyttelijäveteraani Bjørn Sundquist nähdään iäkkäänä poliisijohtaja Edvartina ja kollega Gørild Mauseth esittää gangsteriperhe van Gebertien pomoa. Heddaa näyttelee Ingvild Holthe Bygdnes.

Useat sarjan näyttelijöistä ovat vähemmän tunnettuja Suomessa. Poikkeus on Jakob Oftebro, joka on näytellyt sarjoissa 1864 (esitettiin Yle TV1:ssä ja Areenassa 2015) ja Nuoret ja lupaavat (parasta aikaa katsottavissa Areenassa) sekä elokuvassa Näkijän tytär (esitettiin Yle Femmalla ja Areenassa joulun alla 2017).

Victoria Skjortnes, joka näyttelee Tyra Lindiä, luo sarjaan oman tunnelmansa ja kiinnostava yksityiskohta on, että hän sai roolinsa Facebook-ilmoituksen ja sitä seuranneen koe-esiintymisen myötä.

Monster- sarjan ohjaaja Anne Sewitsky lähikuvassa.
Ohjaaja Anna Sewitsky. Monster- sarjan ohjaaja Anne Sewitsky lähikuvassa. Kuva: NRK / Susanne Hætta Yle Fem,elokuvaohjaajat,Anne Sewitsky

Sarjan taustalla on uusia tuttavuuksia ja vanhoja tekijöitä Norjasta ja Pohjoismaista. Uusia nimiä ovat Hans Christian Storrøsten, joka on aikaisemmin työskennellyt ohjaajana mutta nyt ensimmäistä kertaa käsikirjoittanut tv-sarjan, sekä Anne Sewitsky, joka on sekä käsikirjoittanut että ohjannut sarjaa.

Tekijät eivät ole säästäneet visuaalisia paukkujaan. Sinertävät maisemakuvat luovat kohtalokasta tunnelmaa sarjaan, jonka kuvauksesta vastaa Jørgen Johansson. Hän on kuvannut muun muassa sarjoja Perilliset, Vallan linnake, Silta, Rikos sekä Liekki ja Sitruuna ja niiden kautta vaikuttanut merkittävästi Nordic noir -genren ulkoasuun.

Monster -sarjan valokuvaaja Jørgen Johansson.
Monster -sarjan valokuvaaja Jørgen Johansson. Monster -sarjan valokuvaaja Jørgen Johansson. Kuva: NRK / Susanne Hætta Yle Fem,elokuvaaja

Uskottavuus vaakalaudalla

Norjassa sarjaa kritisoitiin useista sivujuonistaan ja poliisityötä pidettiin epäuskottavana. Politiforumin artikkelissa Torkjell Jonsson Trædal luettelee epäuskottavia näkökulmia:

Tutkinnan siirtämisen perusteet ontuvat ja virtsanäytteitä on liian helppo manipuloida. Voiko ruumiinavauksen tehdä omin päin? Sarjassa ruumis viedään ruumishuoneelta kenenkään huomaamatta ja poliisit lähetetään murhasta tuomitun henkilön luokse ilman suojavarusteita.

Trædal toteaa ironisesti, että sarjan ainoa uskottava näkökulma on Heddan huonot työehdot. Kirjoittajan mukaan kaiken ei tarvitse olla uskottavaa, mutta kyseisen sarjan tekijät ovat suoneet itselleen liikaa vapauksia.

Sarjan tuottaja Lasse Greve Alsos suhtautui kritiikkiin rauhallisesti NRK:n nettisivuilla.

- On aina hienoa, että ihmiset kiinnostuvat. Välinpitämättömyys olisi draamasarjan kannalta katastrofi, Alsos toteaa.

Alsoksen mukaan katsojan kanssa luodaan jo aikaisessa vaiheessa sopimus siitä, mitkä säännöt Pohjois-Norjassa pätevät. Painopiste on henkilöhahmoissa ja sarjassa on runsaasti mystiikkaa. Poliisien tekemät virheet heijastavat heidän yksityiselämäänsä.

Vy över landskapet i dramaserien Monster.
Vy över landskapet i dramaserien Monster. Kuva: NRK Yle Fem

Luonto pääroolissa

Sarja etenee kysymysten kautta. Mystiikan ohella pintaan nousevat piiloagendat ja henkilöiden heikkoudet. Selvitys etenee tuskin lainkaan ja poliisien yhteistyö takkuilee. Asianosaiset kamppailevat henkilökohtaisten ongelmiensa parissa.

Harva kaipaa vastausta jokaiseen kysymykseen. Tärkeimäksi nousee murhaajan henkilöllisyyden selvittäminen.

Luonto – Finnmarkin maisemat ja Varangerin niemimaa – nousee keskiöön. Aurinkoa nähdään tuskin lainkaan. Kuvat liikkuvat usvan, soiden, karujen rantojen ja myrskyävän meren yli. Vahvoista roolisuorituksista huolimatta luonto on vetonaula.

Eikä kukaan pääse sitä pakoon.


Alkuperäinen nimi: Monster (Norja 2017)
7 jaksoa
30 päivää Areenassa

Osissa: Ingvild Holthe Bygdnes, Jakob Oftebro, Bjørn Sundquist, Gørild Mauseth, Agnes Born.
Ohjaus: Anne Sewitsky & Pål Jackman

Tuotanto: NRK / yhteistuotanto

Teksti: Daniel Nylund
Käännös: Eva Lamppu

Lisää ohjelmasta