Hyppää pääsisältöön

Nuoret ja nuorten tekemät uutiset näkyvät ja kuuluvat jälleen Ylen kanavilla ja verkossa Ylen Uutisluokan päivänä 24.4.

Neljä nuorta
Neljä nuorta Yle Uutisluokka

Miksi nuori jää yksin? Mitä vaatii huippu-urheilu? Kuinka opiskelu onnistuu jättiluokassa? - Nuoret valloittavat Ylen Uutisluokan päivänä

Nuoret ja nuorten tekemät uutiset näkyvät ja kuuluvat jälleen Ylen kanavilla ja verkossa tiistaina 24.4.
Uutisluokkalaisten juttuja ja haastatteluja kuullaan heti aamusta alkaen Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmissa, verkossa sekä aluelähetyksissä ympäri Suomen.

Uutisluokan päivänä julkistetaan ja uutisoidaan Turun Yliopiston ja Uutisluokan tekemän “Miten nuorilla menee oikeasti?” -tutkimuksen tulokset. Tutkimukseen osallistui yli 850 13–17 -vuotiasta koululaista ympäri Suomen. Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa nuoret ovat olleet itse laatimassa kysymyksiä.

Aamu-tv:ssä uutisluokkalaiset selvittävät, mitä huippu-urheilu vaatii nuorelta? Haastateltavina ovat nuoret urheilutähdet taitoluistelija Emmi Peltonen ja formulakuski Niko Kari sekä e-sportin pelaajia. Näemme myös, kuinka opiskelu onnistuu 70 oppilaan avotilassa Vantaan Hämeenkylän koululla. Uutisluokkalaisten haastateltavana on oppilaiden lisäksi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Radio Suomen Päivässä aiheena on muun muassa päihteiden käyttö. Uutisluokkalaiset pohtivat, miksi teini haluaa päänsä sekaisin.

Uutisluokkalaisia Inarista Helsinkiin

Yle Uutisluokka on tehnyt osallistavaa mediakasvatusta jo viisi vuotta. Idea sai alkunsa BBC:n School Report -hankkeesta ja toiminta on laajentunut nyt lähes 400 kouluun. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa on mukana myös maahanmuuttajien peruskoululuokka.

Yle Nyhetsskolanissa nuoret tekevät uutisia ruotsiksi muun muassa Yle Nyheterin lähetyksiin ja verkkoon. Nyhetsskoledagenia voit seurata verkossa svenska.yle.fi/nyhetsskolan. Uutisluokkalaiset tekevät juttuja myös venäjäksi, englanniksi ja kolmella eri saamen kielellä.

Mediakriittisyyttä uutiskummien opastuksella

Nuoret ympäri Suomea ovat opiskelleet mediataitoja yhdessä uutiskummien eli Yle Uutisten toimittajien kanssa. Uutiskummeja on noin 40 ja mukana ovat muun muassa ulkomaankirjeenvaihtaja Paula Vilén sekä uutisjuontajat Tommy Fränti ja Jussi-Pekka Rantanen.

Tärkeäksi teemaksi uutiskummien koulukäynneillä on noussut tänä keväänä uutisten luotettavuus ja mediakriittisyys.

- Kysymys on siitä, mihin nuori luottaa ja kuinka nuori oppii arvottamaan tiedonlähteitään. Nyt eletään aikaa, jolloin lähdekritiikillä on valtava merkitys. Viime vuosina erityisesti valeuutiset ovatkin nousseet tärkeiksi teemoiksi ja olemme opetelleet koululaisten kanssa oikean ja valheellisen tiedon erottamista, kertoo Uutisluokan tuottaja Hanna Visala.

- Keskustelemme myös siitä, miten esimerkiksi kuvilla ja videoilla johdetaan tarkoituksella harhaan.Tietenkin pohdimme myös journalistisia arvoja ja eettisiä ohjeita, jotka meitä toimittajia ohjaa työssämme, sanoo uutiskummina toimiva toimittaja Riikka Luukkonen.

Uutiskummin työ on positiivista vuorovaikutusta nuorten kanssa

Riikka Luukkonen on toiminut uutiskummina kahden vuoden ajan. Hän on ollut aiemmin opettamassa mediataitoja Palestiinassa ja sieltä saatujen hyvien kokemusten innoittamana lähti mukaan uutiskummiksi.

Luukkonen pitää nuorten kanssa työskentelyä etuoikeutena, joka tuo lisäarvoa myös omaan työhön toimittajana.

- Nuorten kanssa työskennellessä saa aina uusia aiheita ja uusia näkökulmia maailmaan. Opin myös itse joka kerta jotain uutta ja samalla pysyy mieli virkeänä. Nuorten avulla on hyvä päivittää itsensä tasaisin väliajoin kartalle siitä, mistä nuoret puhuvat ja mikä heitä juuri tällä hetkellä koskettaa, Luukkonen toteaa.

- Tämän kevään kummiluokkani seuraa yllättävän paljon uutisia ja olen ollut siitä iloisesti yllättynyt. He ovat kiinnostuneita mitä yhteiskunnassamme ja maailmalla tapahtuu. Kysymyksiä on tullut myös esimerkiksi siitä, miksi jotkut asiat maailmalta nousevat uutisiksi ja joistakin asioista ei kerrota lainkaan. Tapaamisten yhteydessä on tänäkin keväänä käyty monia keskusteluja päivän polttavista uutisista. Se mistä ja millä välineillä nuoret uutisia seuraavat vaihtelee paljon.

Uutisluokan päivän kohokohdat löytyvät osoitteesta yle.fi sekä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä tunnisteella #uutisluokka.
Lue lisää Uutisluokan toiminnasta ja ilmoittaudu mukaan.

Muokattu 20.4. Lisätty toimittaja Riikka Luukkosen kommentit.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua