Kun lumi sulaa, on aika päästää karja laitumelle: pellolla vaanii kuitenkin vaara. Kevät paljastaa tienpientareiden roskameren. Muovikääreet ja tyhjät juomatölkit saattavat tuulen mukana pelmahtaa pellon puolella laiduntavan karjan eteen. Jos romu on rautaa tai terästä, sitä vastaan voidaan taistella pötsimagneetin avulla.
Pellolta romu saattaa päätyä rehun joukossa eläinten ruokapöytään tai niityllä laiduntava karja voi syödä sen suoraan suuhunsa. Lehmä ei valikoi tai pureskele ruokaansa, joten ruuansulatukseen joutuu helposti sinne kuulumattomia esineitä.
Pahimmassa tapauksessa vierasesineet rikkovat naudan mahan ja eläin kuolee.
Magneetti kerää rautaromun
Eläimen hengen saattaa pelastaa yksinkertainen keino.
– Laitetaan magneetti lehmän pötsiin, koska rehun mukana saattaa olla joskus nauloja tai muuta metallia, selittää eläinlääkärikandi Veera Haukijärvi.
Katso alla olevasta Kandit-sarjan kahdeksannesta jaksosta tilanne, jossa Veera asettaa magneetin lehmän mahaan.
– Kaikkeahan tämä magneetti ei ota kiinni: juomatölkit tehdään alumiinista. Kun juomatölkki on pellolla ja siitä menee koneet läpi ja tölkki menee pieneksi suiroksi – sillehän tää ei mitään voi, Veera tarkentaa magneetin toimintaa.
Peltokoneiden pyörityksessä veitsenteräviksi suikaleiksi viipaloitunut alumiinitölkki tekee suolistossa pahaa jälkeä. Se saattaa puhkaista suolen seinämän ja tappaa lehmän.
– Kun heittää pellon laitaan autosta jonkun juomatölkin, voi olla, että siinä on useampi lehmä kuollut sen jälkeen.
Ne ovat kivuliaita, kalliita ja täysin turhia kuolemia, jotka voidaan estää sillä, että tölkit kierrätetään, ei heitetä auton ikkunasta pientareelle.