Hyppää pääsisältöön

Tee tehokas muurahaiskarkotin hunajasta ja hiivasta – kirjailija Mari Mörön parhaat vinkit puutarhanhoitoon

Mari Mörö
Mari Mörö Puoli seitsemän,Mari Mörö

Kirjailija Mari Mörö tekee puutarhahommia nykyään vuoden ympäri: talvet hän viettää Kanadassa ja kesät Mörönperällä. Mukaan on tarttunut puutarhavinkki jos toinenkin.

Mari Mörön puutarhurin ura alkoi parikymmentä vuotta sitten. Hän osti talon ja kuuden hehtaarin tontin Mikkelin kupeesta keskeltä ei mitään. Puutarhanhoito oli hyvää vastapainoa kirjailijan työlle, jotain konkreettista.

– En halua että elämä on helppoa ja valmista vaan haluan nähdä vaivaa. Tämä ei todellakaan ole mitään kvartaalitaloushommaa.

En halua että elämä on helppoa ja valmista vaan haluan nähdä vaivaa.

Möröä kiinnostaa myös kasvien kulttuurihistoria, jota hän käsittelee usein myös puutarhakirjoissaan. Usein kasveilla on kiinnostava tarina, kuten Mörön yhdellä suosikilla, kärsimyskukalla.

– Katolinen kirkko käytti sitä lähetystyössä, koska sen rakenteesta sai isän pojan ja pyhän hengen sekä terälehtinä 12 opetuslasta. Lähetystyöntekijöiden mukaan se kertoi Jeesuksen kärsimyshistoriasta. Eivät intiaanit sitä aina uskoneet.

Viime vuosina Mörölle ei ole enää riittänyt kesäinen aamusta iltamyöhään kuopsuttelu Mörönperällä, vaan hän on hakeutunut puutarhanhoidon pariin myös talvella.

Mörö tekee vapaaehtoistyötä Kanadassa, Vancouverinsaarella sijaitsevassa kasvitieteellisessä puutarhassa. Siellä ilmasto sallii ympärivuotisen kasvienhoidon.

– Se oli lapsuuden haave. Siellä on hyvät olosuhteet puutarhanhoidolle ja kirjoittamiselle. Puutarhahullut tekevät töitä ja tutustuvat toisiinsa.

Puutarhahullut tekevät töitä ja tutustuvat toisiinsa.

Rikkaruohoja kitkiessä Mörö suunnittelee samalla myös tulevia kirjojaan. Hän on Suomen johtava – ja ainoa – niin sanottu garden writing -kirjailija.

Yleensä puutarhakirjat ovat tietokirjoja, mutta Mörön kirjoitukset ovat ennemminkin kaunokirjallisuutta tai pakinoita. Usein teksteissä myös nauretaan puutarhahulluudelle. Niin myös uusimmassa kirjassa Kukkanuottasilla.

Mutta on Möröllä myös tukku hyviä käytännön niksejä, joita hän jakaa mielellään kaikille puutarhaharrastajille.

Mari Mörön puutarhavinkit

1. Polvisuojat
Pehmeät polvisuojat kasvimaalle saa kuplamuovista ja roudarinteipistä.

2. Tuoksuvammat ruusut
Ruusutaimen juurelle kannattaa istuttaa valkosipulia: ruusu tuoksuu aikanaan voimakkaammin (ei kuitenkaan valkosipulille) ja valkosipuli pitää myös tuhohyönteisiä loitolla.

3. Vihreämmät kukat
Viherkasveja kannattaa suihkutella risiiniöljyllä niin ne väri tulee kirkkaammaksi.

4. Kananmunan kuoret
Kananmunankuoren puolikkaisiin voi istuttaa vaikka kesäkukan siemeniä itämään ja panna ne sitten maahan sellaisenaan. Paahdettujen kananmunankuorien murske estää myös etanoiden pääsyn kasveihin.

5. Vessapaperihylsyt
Tyhjiä vessapaperihylsyjä voi käyttää sellaisten kasvien kasvatuksessa, jotka tarvitsevat pidemmän juurikon, kuten tuoksuhherneen. Niissä voi esikasvattaa myös esimerkiksi purjoa.

6. Muurahaisten karkotusvinkki
Hiivasta, hunajasta ja vesitilkasta saa töhnän, joka pitää muurahaiset poissa ei-toivotuista paikoista.

Lisää Mari Mörön puutarhavinkkejä löytää hänen blogistaan.

Katso Mari Mörön koko vierailu Puoli seitsemän -lähetyksessä:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän