Hyppää pääsisältöön

Valmista isoäidin herkullinen pastakastike - pasta all´ortolana

Vihanneksia ja yrttejä työpöydällä.
Vihanneksia ja yrttejä työpöydällä. Kuva: Yle/Monica Storm tomaatti,basilika,Strömsö (tv-ohjelma)

Isoäidin salainen mauste oli aika. Kun isoäiti kutsui lounaalle, pastakastike oli porissut jo aamiaisesta asti, ja heti lounaan jälkeen hän alkoi valmistella illallista. Isoäidille oli myös tärkeää valita hyviä raaka-aineita, ja siten yksinkertaisistakin ruoista tuli hänen padoissaan kulinaarisia elämyksiä.

Tämä on hänen huippuhyvä ja ravinteikas kastikkeensa, joka maistuu aina sekä kasvis- että lihansyöjille – siitä pitävät kaikki!

Ainekset:

  • 2 keltasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä
  • 8 tuoretta tomaattia
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • nippu tuoretta persiljaa
  • nippu tuoretta basilikaa
  • suolaa
  • 1 munakoiso
  • 1 paprika
  • raastettua parmesaania
  • pastaa oman valinnan mukaan

Tee näin:

  1. Kalttaa ja kuori tomaatit ja leikkaa ne paloiksi.
  2. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi.
  3. Leikkaa munakoiso pitkittäin neljään osaan ja leikkaa ne sentin paksuiksi viipaleiksi. Leikkaa paprika samankokoisiksi palasiksi.
  4. Silppua persilja.
  5. Kuullota sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä, kunnes ne alkavat pehmetä ja lisää sitten munakoiso. Lisää hiukan oliiviöljyä ja kuullota, kunnes munakoiso alkaa pehmetä.
  6. Lisää paprika ja kuullota, kunnes se alkaa pehmetä. Lisää persilja.
  7. Kaada sekaan tomaatit, tomaattipyree ja suola.
  8. Silppua puolet basilikasta ja sekoita mukaan.
  9. Anna porista miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen tunnin ajan.
  10. Sekoita mukaan loppu basilika juuri ennen tarjoilua.

Tarjoa pastan ja parmesaaniraasteen kera.

Pasta med tomat- och grönsakssås.
Pastaa tomaatti- ja kasviskastikkeen kera. Pasta med tomat- och grönsakssås. Kuva: Svenska Yle

Lisätietoa:

Kaltatut tomaatit

  1. Keitä kattilallinen vettä.
  2. Leikkaa jokaisen tomaatin pohjaan pieni risti ja laita ne veteen.
  3. Kun kuori alkaa käpertyä, nosta tomaatit vedestä ja laita ne kylmään veteen.
  4. Vedä kuoret irti tomaateista.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

  • Vegevalinta – viikkomenu 2

    Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

    Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

  • Herkulliset gluteenittomat kesäkurpitsatortillat – vaivattomasti uunissa

    Lasten suosikkiruokaa uudella tatsilla.

    Herkulliset gluteenittomat kesäkurpitsatortillat – vaivattomasti uunissa Minulla on puutarha josta josku tulle runsas kesäkurpitsasato jolle pitää löytää käyttöä. Olen aikaisemmin tehnyt nämä korppujauhoilla mutta tällä kertaa halusin testata ne gluteenittomana versiona. Taikina sekoitetaan vaivattomasti lyhyessä ajassa.

  • Nopea kikherne-pinaatticurry

    Curry, joka valmistuu kuiva-ainekaapin perusraaka-aineista.

    Nopea kikherne-pinaatticurry Vartissa valmis on usein arkiruoan tärkein vaade. Ruoan pitäisi olla pöydässä heti, mieluummin vielä vähän nopeammin. Juuri näitä kiireisiä päiviä varten pidän kaapissa varalla muun muassa tomaattimurskaa, papuja tai kikherneitä sekä tölkillisen kaurakermaa.

  • Herkkusieni-Mifukastike - helppo, maukas ja innovatiivinen

    "Tää on hyvä" sanoo Johannes, 22 vuoden kokkikomuksella.

    En syö itse juurikaan lihaa, joskus tulee tehtyä lihapullia tai soosia kotona. Muuten syön paljon vegeruokaa ja kalaa. Minä testailen kotona silloin tällöin periaatteella "vähän sitä sun tätä ja tilkallinen tuota". Ruoanteko ei ole rakettitiedettä, taikahattu päähän vaan.