Hyppää pääsisältöön

Bye bye, miss American Pie – näin syntyi Don McLeanin klassikkoalbumi

Don McLean levynsä American Pie kansikuvassa
Don McLean levynsä American Pie kansikuvassa American Pie,Don McLean,rockin klassikkolevyt: don mclean

Don McLeanin vuonna 1971 julkaistu ja Buddy Hollylle omistettu melankolinen klassikko-LP nousi nopeasti USA:n ykköseksi ja viihtyi listoilla pitkään. McLean ja muut kertovat levyn synnystä ja merkityksestä.
Katso myös dokumentti Buddy Holly: Rave on!

A long, long time ago, I can still remember...

Kun Don McLeanin vain 22-vuotiaana kuolleen Buddy Hollyn muistolle omistama albumi American Pie ja sen nimiraita ilmestyivät vuonna 1971, Buddy Hollyn kuolemasta oli kulunut vasta kaksitoista vuotta. Holly olisi ollut tuolloin 34-vuotias. Mutta popin historiassa oli sillä välin kulunut tapahtumissa ja kehityksessä mitattuna uskomattoman pitkä vuosikymmen.

Vuosi 1971 oli uuden, nousevan laulaja-lauluntekijä-genren läpimurtovuosi: Carole Kingin Tapestry, Joni Mitchellin Blue, Neil Youngin After the Gold Rush... Ja Don McLeanin American Pie. American Pie on amerikkalaisen folk-rockin klassikko, jonka kruunaavat samanniminen kappale sekä koskettava laulu Vincent van Goghista. Toista aivan samanlaista levyä ei ole sen jälkeen tehty. American Pie on oman hetkensä lapsi, joka kertoo Amerikan suurten ikäluokkien unelmien hajoamisesta. Mutta se on edelleen yhtä vaikuttava.

American Pie esittää kysymyksiä Amerikan menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Ne ovat yhtä ajankohtaisia Trumpin Amerikassa 2018 kuin Nixonin Amerikassa 1971.

Sisälläni oli todella iso laulu, joka oli saatava ulos― Don McLean

Don McLean kertoo muun muassa, kuinka albumin kuolematon nimiraita syntyi viimeisenä. "Olin jo kirjoittanut suurimman osan albumista mutten ollut siihen tyytyväinen. Sisälläni oli todella iso laulu, joka oli saatava ulos."

Haastateltavina dokumentissa on McLeanin lisäksi tuottaja Ed Freeman, jonka kanssa yhteistyö studiolla oli välillä vaikeaakin. Kun McLean toteaa, että levystä tuli kaikesta huolimatta "OK", sitä voinee pitää vuoden understatementina.

Dokumentti kuuluu BBC:n sarjaan Classic Albums.

  • Rockin klassikkolevyt: American Pie (Classic Albums: Don McLean: American Pie), Britannia 2017

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa