Hyppää pääsisältöön

Bye bye, miss American Pie – näin syntyi Don McLeanin klassikkoalbumi

Don McLean levynsä American Pie kansikuvassa
Don McLean levynsä American Pie kansikuvassa American Pie,Don McLean,rockin klassikkolevyt: don mclean

Don McLeanin vuonna 1971 julkaistu ja Buddy Hollylle omistettu melankolinen klassikko-LP nousi nopeasti USA:n ykköseksi ja viihtyi listoilla pitkään. McLean ja muut kertovat levyn synnystä ja merkityksestä.
Katso myös dokumentti Buddy Holly: Rave on!

A long, long time ago, I can still remember...

Kun Don McLeanin vain 22-vuotiaana kuolleen Buddy Hollyn muistolle omistama albumi American Pie ja sen nimiraita ilmestyivät vuonna 1971, Buddy Hollyn kuolemasta oli kulunut vasta kaksitoista vuotta. Holly olisi ollut tuolloin 34-vuotias. Mutta popin historiassa oli sillä välin kulunut tapahtumissa ja kehityksessä mitattuna uskomattoman pitkä vuosikymmen.

Vuosi 1971 oli uuden, nousevan laulaja-lauluntekijä-genren läpimurtovuosi: Carole Kingin Tapestry, Joni Mitchellin Blue, Neil Youngin After the Gold Rush... Ja Don McLeanin American Pie. American Pie on amerikkalaisen folk-rockin klassikko, jonka kruunaavat samanniminen kappale sekä koskettava laulu Vincent van Goghista. Toista aivan samanlaista levyä ei ole sen jälkeen tehty. American Pie on oman hetkensä lapsi, joka kertoo Amerikan suurten ikäluokkien unelmien hajoamisesta. Mutta se on edelleen yhtä vaikuttava.

American Pie esittää kysymyksiä Amerikan menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Ne ovat yhtä ajankohtaisia Trumpin Amerikassa 2018 kuin Nixonin Amerikassa 1971.

Sisälläni oli todella iso laulu, joka oli saatava ulos― Don McLean

Don McLean kertoo muun muassa, kuinka albumin kuolematon nimiraita syntyi viimeisenä. "Olin jo kirjoittanut suurimman osan albumista mutten ollut siihen tyytyväinen. Sisälläni oli todella iso laulu, joka oli saatava ulos."

Haastateltavina dokumentissa on McLeanin lisäksi tuottaja Ed Freeman, jonka kanssa yhteistyö studiolla oli välillä vaikeaakin. Kun McLean toteaa, että levystä tuli kaikesta huolimatta "OK", sitä voinee pitää vuoden understatementina.

Dokumentti kuuluu BBC:n sarjaan Classic Albums.

 • Rockin klassikkolevyt: American Pie (Classic Albums: Don McLean: American Pie), Britannia 2017
 • Paris etc. – elämän arkista vuoristorataa Pariisissa

  Viehättävä draamasarja seuraa viittä pariisilaisnaista.

  Paris etc. on uusi ranskalainen draamasarja elämästä nyky-Pariisissa. Teemalla keskiviikosta perjantaihin 24.10.–2.11. klo 20. Jaksot Areenassa 30 päivää Uusi viehättävän arkinen sarja kuvaa viiden nykypäivän pariisilaisnaisen värikästä elämää huippuineen ja laaksoineen, joita on kosolti heistä jokaisella. Rakkauden kaupunkiin on saapunut syys.

 • Teema ja Areena Helsingin kirjamessuilla 2018

  Suora messulähetys perjantaina ja lauantaina 26. ja 27.10.

  Yle Teema ja Areena ovat läsnä Helsingin kirjamessuilla perjantaina ja lauantaina 26. ja 27.10.2018. Molempina päivinä suoraa lähetystä voi seurata sekä televisiossa että Areenassa. Toimittajina Anna Tulusto, Aleksis Salusjärvi ja J. P.

 • Kymmenen timanttista keikkaa, kymmenen artistia

  Kotimaiset huiput ainutlaatuisilla keikoilla G Livelabissa.

  Timanttinen keikka -musiikkiohjelmassa nähdään kotimaisia artisteja ainutlaatuisella klubikeikalla. Teema tiistaisin 23.10. alkaen klo 22, Areenassa pysyvästi Timanttinen keikka -sarja on kunnianosoitus suomalaiselle musiikkimaailmalle ja tarjoaa elämyksiä, joita ei muuten voi kokea. Artistit esiintyvät akustisesti tai puoliakustisesti ja yllättävilläkin kokoonpanoilla.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!