Keväällä 2018 Teema esittää upean kokonaisuuden valokuvauksesta ja valokuvaajista. Valokuvan kevääseen kuuluu kolme Teemalauantaita sekä kolme erillistä dokumenttia. Lisäksi nähdään arkistopaketti, uusintana Tekijänä-sarjan viisi valokuvaajajaksoa ja dokumentit Caj Bremeristä ja Hannele Rantalasta.
Teemalla 21.4.–13.5.2018
lauantai 21.4.
Teemalauantai: Jarmusch ja Frank / Kuvia Amerikasta
klo 21.00 Robert Frank: Don't Blink Areenassa 90 päivää
klo 22.20 Muukalaisten paratiisi (S) Areenassa 30 päivää
Valokuvan kevään aloittavassa Teemalauantaissa nähdään Amerikan kuvia eri vuosikymmeniltä: uusi dokumenttielokuva valokuvaajalegenda Robert Frankista sekä Jim Jarmuschin "robertfrankilainen" läpimurtoelokuva Muukalaisten paratiisi.
Robert Frank: Don’t Blink on kohteensa näköinen ja oloinen dokumenttielokuva legendaarisesta valokuvaajasta ja elokuvantekijästä. Sveitsiläissyntyinen Frank näytti amerikkalaisille uudenlaisen kuvan Amerikasta. Levottoman maan kauniita ja kaoottisia kuvia säestää runsas soundtrack, jolla soivat mm. Rolling Stones, Velvet Underground, Bob Dylan ja Patti Smith.

Muukalaisten paratiisi on Jim Jarmuschin läpimurtotyö vuodelta 1984, omalaatuinen ja eleetön komedia kahden amerikkalaiskaveruksen ja unkarilaisen serkun matkasta Clevelandiin. Muukalaisten paratiisi oli yksi 80–90-lukujen indie-elokuvan perustavista teoksista. Se palkittiin mm. Cannesin esikoiselokuvan palkinnolla Kultaisella kameralla ja Locarnon Kultaisella leopardilla.
torstai 26.4.
klo 22.30 Teeman Elävä arkisto: Valokuvia Areenassa 30 päivää, uusinnat pe 27.4. ja ma 30.4.
Arkistopaketin aloittaa raportti Valokuvaajan vastuu vuodelta 1969. Saako valokuvaaja tuoda kuvissaan esille omia ajatuksiaan, ja onko hänellä mahdollisuutta valvoa kuviensa käyttöä? Haastateltavina valokuvaajat Jukka Vatanen, Elina Katainen, Seppo Saves ja Kalle Kultala.
Vuodelta 1990 nähdään Aimo Hyvärisen ohjaama tutkiva essee Valokuva – tie alitajuntaan. Sen aiheena on valokuvan yhteiskunnallis-psykologinen vaikutus alitajunnan ja arvomaailman muodostajana.
Kolmannessa arkisto-ohjelmassa tutustutaan anttolalaiseen valokuvaajaan Ari Jaskariin eli Anttolan Ariin, hänen kuvaustyyliinsä sekä kuvauskohteina olevien ihmisten elämään vuonna 1991.
lauantai 28.4.
Teemalauantai: Kuvaaja ja kuvaajan kuvaaja
klo 21.35 Blow-up – erään suudelman jälkeen (12) Areenassa vain suorana
klo 23.20 Carlo Di Palma ja elämän värit Areenassa 30 päivää
Toisessa valokuva-aiheisessa Teemalauantaissa nähdään modernin elokuvan merkkiteos Blow-up sekä tämän teoksen kuvaaja Carlo Di Palma.

Blow-up – erään suudelman jälkeen on Michelangelo Antonionin kulttielokuva ja murhamysteeri 1960-luvun svengaavasta Lontoosta, pääosassa David Baileyä muistuttava muotivalokuvaaja. Moderni Blow-up ei kyseenalaista pelkästään elokuvakerrontaa vaan koko todellisuuden: kuvaa suurentamalla suhde todellisuuteen katkeaa, kohde katoaa, kuva hajoaa, ja Lontoo voi yhtä hyvin olla Pariisi. Elokuvasta esitetään ensi kertaa HD-kopio.
Elokuvan jälkeen nähdään dokumentti maestro Carlo Di Palmasta, joka kuvasi uransa aikana lukuisia huippuelokuvia, muiden muassa Blow-upin. Dokumentin on tuottanut Di Palman leski Adriana Chiesa, ja muistelemassa on kuvaajan ystäviä ja kollegoita.
sunnuntai 29.4.
klo 12.00 Kuukauden dokumentti: Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (12) Areenassa 180 päivää

Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta on intialais-suomalaisena yhteistyönä tehty dokumentti Intian kuuluisimmasta valokuvajournalistista, niin Bhopalin myrkkykatastrofin uhreja kuin Äiti Teresaa ja Dalai-lamaa kuvanneesta, yhä aktiivisesta Raghu Raista. Itse Henri Cartier-Bresson värväsi nuoren Rain Magnum-toimiston kuvaajaksi 1960-luvun lopussa. Vaistonvaraisesti työskentelevällä Railla on maagiselta vaikuttava taito vangita pieniä, ohikiitäviä hetkiä.
Viime syksynä valmistuneen henkilökuvan on ohjannut "Intian valokuvauksen isäksi" kutsutun Rain tytär. Siksi se yltää virallista potrettia syvemmälle ja lähemmäksi.
tiistai 1.5.
klo 21.00 Mapplethorpe: Katsokaa kuvia (16) Areenassa 90 päivää

"Look at the pictures!" huusi muuan närkästynyt amerikkalaispoliitikko, kun Washingtonissa kiisteltiin siitä, ovatko Robert Mapplethorpen valokuvat pornografiaa vai taidetta. Siinä ohje, jota sopii noudattaa.
Robert Mapplethorpe oli sekä arvostettu että ankarasti kiistelty jo aikanaan, niin poliittisin kuin taiteellisin perustein. Fenton Baileyn ja Randy Barbaton dokumentti tarkastelee Mapplethorpen elämää ja työtä.
maanantai 7.5. – tiistai 15.5.
Tekijänä Areenassa pysyvästi
ma 7.5. klo 14.40 Tekijänä Juha Mustonen
ti 8.5. klo 14.40 Tekijänä Aki Roukala
ma 14.5. klo 13.55 Tekijänä Meeri Koutaniemi
ma 14.5. klo 14.25 Tekijänä Jussi Leinonen
ti 15.5. klo 14.40 Tekijänä Evelin Kask
Tekijänä on sarja kotimaisista kulttuurin tekijöistä. Valokuvateemassa nähdään uusintana viisi jaksoa, joissa seurataan viiden valokuvaajan työtä.
tiistai 8.5.
klo 15.10 Caj Bremer, valokuvaaja Areenassa vuoden
Caj Bremer on suomalaisen kuvajournalismin tärkeimpiä edustajia. Hänen tarkka, myötäelävä ja humoristinen katseensa on ikuistanut vallanpitäjät juhlasaleissaan ja köyhät savupirteissään, ihmiskasvot meillä ja maailmalla, muotinäytökset ja mansikkapaikat, jäänmurtajat ja maanjäristykset. Bremerin valokuviin on taltioitu suuri tarina Suomen muutoksesta 1950-luvulta alkaen. Uusintana nähtävä dokumentti on saanut ensiesityksensä Teemalla vuonna 2016.
klo 21.00 Kameran takana Robert Doisneau Areenassa 90 päivää
Henkilökuva legendaarisesta valokuvaajasta Robert Doisneausta, jonka ikoninen kuva Le baiser de l’hôtel de ville tunnetaan ympäri maailman. "Yksikään elokuvaohjaaja ei voisi järjestää odottamattomia tapahtumia, joihin kadulla törmää", Doisneau on sanonut.
Dokumentti Kameran takana Robert Doisneau kertoo, miten köyhän esikaupungin pojasta tuli valokuvauksen supertähti. Se on samalla muotokuva taiteilijasta, joka oli ehdottomasti päättänyt tuottaa taiteellaan vain iloa ja onnea.

lauantai 12.5.
Teemalauantai: Magnum-kuvaajien ilta
klo 20.00 Magnum – elokuvia ikuistamassa Areenassa 90 päivää
klo 20.55 Koudelka Pyhää maata kuvaamassa Areenassa 90 päivää
klo 22.10 Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta Areenassa 180 päivää
Valokuvateeman kolmannessa Teemalauantaissa nähdään kolme dokumenttia maailmankuulusta Magnum-kuvatoimistosta: elokuvien kuvausten taltioinnin historiasta ja kahdesta legendaarisesta, yhä aktiivisesta Magnumin kuvaajasta.

Illan ensimmäinen dokumentti Magnum – elokuvia ikuistamassa kertoo maailmankuulun kuvatoimiston ja elokuvanteon yllättävänkin kiinteästä suhteesta, Ingrid Bergmanista ja Robert Capasta James Deaniin ja Dennis Stockiin. Erityisen legendaarinen tapaus oli Sopeutumattomat: Marilyn Monroen, Clark Gablen, Montgomery Cliftin ja muiden tähtien lisäksi lisäksi kuvauspaikalla olivat kaikki Magnumin kuuluisimmat valokuvaajat Henri Cartier-Bressonista Eve Arnoldiin. Magnumin kuvaajien ja elokuvien yhteys on jatkunut Hollywoodin kulta-ajan jälkeenkin.

Koudelka Pyhää maata kuvaamassa on kohteensa näköinen ja oloinen dokumenttielokuva valokuvaajasta jaetulla maalla, odottamassa ja etsimässä tähtäimeensä maisemia ja kuvia, jotka kertovat elämästä muurin varjossa, ihmisten tuhoamasta maisemasta. "Paikassa on kuva, joka odottaa minua, ja sinne on mentävä niin monta kertaa että saan sen kuvan", Josef Koudelka sanoo. Hiljaisuutta arvostavan, visuaalisesti vaikuttavan Koudelka-dokumentin on ohjannut israelilainen Gilad Baram.
Teemalauantain päättää uusintana sunnuntailta 29.4. nähtävä Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta.
tiistai 15.5.
klo 15.10 Hannele Rantala, valokuvataiteilija Areenassa vuoden
Suomalaisen valokuvauksen suuri tuntematon on työskennellyt etupäässä ulkomailla, viimeksi New Yorkissa ja Saarenmaalla. Rantalan kirkkaat kuvat ja ajatukset kertovat kiehtovan tarinan 70-luvulla alkaneesta elämäntyöstä. Hannele Rantala aloitti uransa kuvajournalistina, mutta lopulta suuren elämänmuutoksen siivittämänä toteutti suuren unelmansa, muutti Pariisiin ja ryhtyi taiteilijaksi. Muun muassa Helsingin Sanomien valokuvaajana menestynyt Rantala valitsi taiteilijan epävarman elämän ja sai lopulta tehdä sitä, mistä oli haaveillut jo lapsena. Dokumentissa seurataan Rantalan työskentelyä muun muassa New Yorkissa. Se on saanut ensiesityksensä Teemalla vuonna 2012.