Hyppää pääsisältöön

Nordic12 -draamayhteistyö tarjoaa näkyvyyttä uusille draamasarjoille Pohjoismaissa

Donna (Alina Tomnikov) seisoo kadulla puhelin ojennetussa kädessään kasvojen edessä. Aurinko paistaa Donnan kasvoihin ja taustalla on autoja.
Donna (Alina Tomnikov) seisoo kadulla puhelin ojennetussa kädessään kasvojen edessä. Aurinko paistaa Donnan kasvoihin ja taustalla on autoja. Kuva: Production House Donna,Alina Tomnikov

Pohjoismaiset yleisöt saavat katsottavakseen enemmän uusia draamasarjoja, kun maiden julkisen palvelun yleisradioyhtiöt – Tanskan DR, Norjan NRK, Islannin RUV, Ruotsin SVT ja Suomen Yle – julkistivat uuden Nordic12 -draamayhteistyönsä.

Yhteistyölla halutaan edistää pohjoismaisen draaman menestystä. Maiden yleisradioyhtiöiden johtajat lanseerasivat Nordic12-yhteistyön 19.4. Kööpenhaminassa.

Käytännössä Nordic12 tarkoittaa, että katsojat saavat vuosittain tarjolle 12 uutta pohjoismaista, julkisen palvelun draamasarjaa, jotka ovat kaikki pitkään katsottavissa verkon suoratoistopalveluissa.

12 uutta sarjaa, 12 kuukautta

“Tällä yhteistyöllä varmistamme, että kaikissa Pohjoismaissa on tarjolla omaa laatudraamaamme ympäri vuoden sekä tv-kanavillamme että suoratoistopalveluissamme”, sanoo Pohjoisvision puheenjohtaja ja Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten.

Ainakin aluksi 12 sarjaa tarkoittaa vuosittain kolmea sarjaa Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista, kahta Suomesta ja yhtä Islannista. Sarjat ovat katsottavissa 12 kuukautta.

”Ajoitus tälle konkreettiselle pohjoismaiselle yhteistyölle on erinomainen. Suoratoistopalvelujen globaalissa kilpailussa panokset ja katalogien merkitys kasvavat ja erottuakseen on tarjolla oltava sellaista, jota muilla ei ole. Eksklusiivisista eli yksinoikeudella tarjottavista sisällöistä käydään rajua kilpailua”, toteaa Ylen Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén.

Pohjoismaiset draamasarjat ovat nousseet viime vuosina maailmanmaineeseen. Kuusi viimeisestä 15 Emmy-palkinnosta on tullut pohjoismaiselle draamatuotannolle.

Vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä

Pohjoismainen draama erottuu kasvavasta globaalista tarjonnasta. Sen ytimessä on pohjoismainen kulttuuri, identiteetti, arki ja uskallus käsitellä ristiriitaisiakin teemoja kuten uskontoa, sotaa tai nuorten elämää. Se tekee niistä vahvaa julkisen palvelun sisältöä, joka todella tavoittaa katsojat.

”Suomalainen sarjadraama on noussut nopeasti kansainväliselle kentälle. Kopioimalla muita emme pärjää ja meillä onkin löytynyt selvästi omaa tyyliä. Tätä emme aina itse helposti näe. Yhteiskuntamme, kielemme ja mentaliteettimme ovat erilaisia kuin muissa Pohjoismaissa. Sen pitää olla draamatarjontamme lähtökohta ja tähän Yle satsaa paljon tulevina vuosina”, Ville Vilén sanoo.

Nordic12 tarjoaa Vilénin mukaan suomalaiselle draamalle näytön paikan Pohjoismaissa. Sen kautta Yle saa myös lisää takuuvarmaa huipputarjontaa tv-kanaville ja Areenaan.

“Yleisradioyhtiöt ovat jo pitkään tehneet tiivistä yhteistyötä. Tämä sopimus vahvistaa yhteistyötämme entisestään ja varmistaa että parhaimmat pohjoismaiset draamasisällöt leviävät kaikkialle Pohjoismaissa”, sanoo Marit af Björkesten.

Nordic12 -draamasarjat kaudella 2018/2019

 • Hjemmebane (Heimebane) - NRK
 • Donna (Blind Donna) - Yle
 • Manners (Mannasiðir) - RÚV
 • Koukussa (Hooked) – Yle
 • Liberty – DR
 • Herrens veje 2 - DR
 • De dagar som blommorna blommar - SVT
 • Sommaren 68 – SVT
 • Hjemmebane 2 /Heimebane 2 – NRK
 • Bedrag 3 – DR
 • Bonusfamiljen 3 – SVT
 • Twin – NRK