Hyppää pääsisältöön

Valokuvan mestareita Robert Frankistä Josef Koudelkaan

Magnum-kuvatoimiston kuvaajia yhteispotretissa. Kuvan otti Eliott Erwitt.
Magnum-kuvatoimiston kuvaajia yhteispotretissa. Kuvan otti Eliott Erwitt. Magnum-kuvatoimiston kuvaajia yhteispotretissa. Kuvan otti Eliott Erwitt. Kuva: Elliott Erwitt / Magnum Photos Magnum Photos,valokuvaajat,dokumenttielokuvat,kuvatoimistot,Elliott Erwitt,Magnum – elokuvia ikuistamassa

Robert Frank, Robert Mapplethorpe, Robert Doisneau, Josef Koudelka, Raghu Rai...
Teemalla nähdään huhti–toukokuussa uusia dokumenttielokuvia maailmankuuluista valokuvaajista.

21.4. klo 21 Teemalauantai: Amerikan kuvia
Robert Frank ja hänen ihailijansa Jim Jarmusch: kauniita, omaäänisiä, surumielisiä kuvia Amerikasta.
klo 21 Don’t Blink: Robert Frank
(USA 2015) Kohteensa näköinen ja oloinen dokumenttielokuva legendaarisesta valokuvaajasta ja elokuvantekijästä Robert Frankistä (s. 1924). Levottoman Amerikan kauniita ja kaoottisia kuvia säestää runsas soundtrack, jolla soivat mm. Rolling Stones, Velvet Underground, Bob Dylan ja Patti Smith. Ohjaus Laura Israel.
Areena 90 päivää.
klo 22.20 Muukalaisten paratiisi (S)
(Stranger Than Paradise, USA 1984) Teemalauantaissa nähdään Robert Frank -dokumentin jälkeen Jim Jarmuschin “robertfrankilainen” läpimurtoelokuva Muukalaisten paratiisi. Elokuvan kuvat voisivat olla peräisin Robert Frankin valokuvateoksesta The Americans. Pääosissa John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson.
Areena 30 päivää.

Raghu Rai ja hänen tyttärensä Avani Rai. Kuva dokumenttielokuvasta Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (2017).
Raghu Rai ja tytär Avani Rai. Raghu Rai ja hänen tyttärensä Avani Rai. Kuva dokumenttielokuvasta Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (2017). Raghu Rai,valokuvaajat,valokuvat,dokumenttielokuvat,Teemalauantai,Avani Rai

su 29.4. klo 12.00
Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (12)
(Raghu Rai, An Unframed Portrait, Intia 2017) Intialais-suomalaisena yhteistyönä valmistunut dokumenttielokuva Intian kuuluisimmasta valokuvajournalistista, niin Bhopalin myrkkykatastrofin uhreja kuin Äiti Teresaa ja Dalai-lamaa kuvanneesta, yhä aktiivisesta Raghu Raista. Raita kutsutaan "Intian valokuvauksen isäksi", ja itse Henri Cartier-Bresson värväsi Rain Magnum-toimiston kuvaajaksi. Viime syksynä valmistuneen muotokuvan on ohjannut Rain tytär, siksi se yltää virallista potrettia syvemmälle ja lähemmäksi. Ohjaus Avani Rai.
Areena 6 kuukautta.

Robert Mapplethorpen omakuva. Kuva dokuemnttielokuvasta Robert Mapplethorpe: Look at the Pictures (2016).
Robert Mapplethorpen omakuva. Robert Mapplethorpen omakuva. Kuva dokuemnttielokuvasta Robert Mapplethorpe: Look at the Pictures (2016). valokuvaajat,valokuvat,dokumenttielokuvat,Robert Mapplethorpe,Robert Mapplethorpe: Look at the Pictures

ti 1.5. klo 21.00
Mapplethorpe: Look at the Pictures (16)
(USA 2016) Moraalin ja seksuaalisuuden rajoja tutkinut valokuvaaja Robert Mapplethorpe oli sekä arvostettu että kiistelty taiteilija jo elinaikanaan, ja arviointi jatkuu yhä. Fenton Baileyn ja Randy Barbaton dokumenttielokuva tarkastelee perusteellisesti Mapplethorpen elämää ja taiteellista työtä, eikä siinä väistellä myöskään taiteilijan ristiriitoja eikä epämiellyttävyyksiä.
Areena 90 päivää.

Robert Doisneaun valokuva Le baiser de l'hotel de ville. Kuva dokumenttielokuvasta Kameran takana Robert Doisneau.
Robert Doisneaun kuuluisin valokuva. Robert Doisneaun valokuva Le baiser de l'hotel de ville. Kuva dokumenttielokuvasta Kameran takana Robert Doisneau. Robert Doisneau,valokuvat,dokumenttielokuvat,Pariisin kaupungintalo,Kameran takana Robert Doisneau

ti 8.5. klo 21.00
Kameran takana Robert Doisneau
(Robert Doisneau, le révolté du merveilleux, Ranska 2016) Henkilökuva legendaarisesta valokuvaajasta Robert Doisneau’sta, jonka ikoninen kuva Le baiser de l’hôtel de ville tunnetaan ympäri maailman. Ohjaus Clémentine Deroudille.
Areena 90 päivää.

Marilyn Monroe Sopeutumattomien kuvauksissa.
Eve Arnold kuvasi Marilyn Monroen Sopeutumattomien kuvauksissa. Marilyn Monroe Sopeutumattomien kuvauksissa. Kuva: Eve Arnold / Magnum Photos Marilyn Monroe,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,valokuvaus,Eve Arnold,Magnum Photos,Sopeutumattomat,kuvatoimistot

12.5. klo 20 Teemalauantai: Magnum-kuvaajien ilta
Kolme dokumenttia maailmankuulusta Magnum-kuvatoimistosta: illan ensimmäinen dokumentti kertoo elokuvien kuvausten taltioinnin historiasta, kahden muun aiheena ovat yhä aktiiviset Magnumin mestarikuvaajat tšekkiläinen Josef Koudelka ja intialainen Raghu Rai.
klo 20 Magnum – elokuvia ikuistamassa
(Le Cinéma dans l'oeil de Magnum, Ranska 2017) Illan ensimmäinen dokumentti kertoo maailmankuulun Magnum-kuvatoimiston ja elokuvanteon yllättävänkin kiinteästä suhteesta, Ingrid Bergmanista ja Robert Capasta James Deaniin ja Dennis Stockiin, Sean Conneryn James Bondista Kate Winsletiin. Erityisen legendaarinen tapaus oli Sopeutumattomat: Marilyn Monroen, Clark Gablen, Montgomery Cliftin ja muiden tähtien lisäksi lisäksi kuvauspaikalla olivat kaikki Magnumin kuuluisimmat valokuvaajat Henri Cartier-Bressonista Eve Arnoldiin. Magnumin kuvaajien ja elokuvien yhteys on jatkunut myös Hollywoodin kulta-ajan jälkeen. Muun muassa Josef Koudelka on jatkanut tätä hienoa perinnettä 1990-luvulla Euroopassa Theo Angelopoulosin kanssa. Ohjaus Sophie Bassaler.
Areena 90 päivää.
klo 20.55 Koudelka Pyhää maata kuvaamassa
(Koudelka Shooting Holy Land, Israel/Saksa/Tšekki, 2016) Kohteensa näköinen ja oloinen dokumenttielokuva valokuvaajasta jaetulla maalla, odottamassa ja etsimässä tähtäimeensä maisemia ja kuvia, jotka kertovat elämästä muurin varjossa, ihmisten tuhoamasta maisemasta. Legendaarinen tšekkivalokuvaaja Josef Koudelka oli paikalla kun Varsovan liiton joukot miehittivät Prahan, nyt hän kuvaa Israelissa uuden muurin pystytystä. "On tärkeää säilyttää terve raivo niin pitkään kuin mahdollista", 78-vuotias Koudelka sanoo. "Paikassa on kuva, joka odottaa minua, ja sinne on mentävä niin monta kertaa että saan sen kuvan." Hiljaisuutta arvostavan, valokuvien voimaan ja katseeseen luottavan dokumenttielokuvan on ohjannut israelilainen Gilad Baram.
Areena 90 päivää.
klo 22.10 Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (12)
(Uusinta sunnuntailta 29.4.)

Valokuvaaja Josef Koudelka. Kuvan otti dokumenttiohjaaja Gilad Baram.
Josef Koudelka Pyhällä maalla. Valokuvaaja Josef Koudelka. Kuvan otti dokumenttiohjaaja Gilad Baram. Kuva: Gilad Baram valokuvaajat,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Josef Koudelka,Pyhä Maa,Koudelka Pyhää maata kuvaamassa (dokumenttielokuva)
 • Kymmenen timanttista keikkaa, kymmenen artistia

  Kotimaiset huiput ainutlaatuisilla keikoilla G Livelabissa.

  Timanttinen keikka -musiikkiohjelmassa nähdään kotimaisia artisteja ainutlaatuisella klubikeikalla. Teema tiistaisin 23.10. alkaen klo 22, Areenassa pysyvästi Timanttinen keikka -sarja on kunnianosoitus suomalaiselle musiikkimaailmalle ja tarjoaa elämyksiä, joita ei muuten voi kokea. Artistit esiintyvät akustisesti tai puoliakustisesti ja yllättävilläkin kokoonpanoilla.

 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!