Hyppää pääsisältöön

Valokuvan mestareita Robert Frankistä Josef Koudelkaan

Magnum-kuvatoimiston kuvaajia yhteispotretissa. Kuvan otti Eliott Erwitt.
Magnum-kuvatoimiston kuvaajia yhteispotretissa. Kuvan otti Eliott Erwitt. Magnum-kuvatoimiston kuvaajia yhteispotretissa. Kuvan otti Eliott Erwitt. Kuva: Elliott Erwitt / Magnum Photos Magnum Photos,valokuvaajat,dokumenttielokuvat,kuvatoimistot,Elliott Erwitt,Magnum – elokuvia ikuistamassa

Robert Frank, Robert Mapplethorpe, Robert Doisneau, Josef Koudelka, Raghu Rai...
Teemalla nähdään huhti–toukokuussa uusia dokumenttielokuvia maailmankuuluista valokuvaajista.

21.4. klo 21 Teemalauantai: Amerikan kuvia
Robert Frank ja hänen ihailijansa Jim Jarmusch: kauniita, omaäänisiä, surumielisiä kuvia Amerikasta.
klo 21 Don’t Blink: Robert Frank
(USA 2015) Kohteensa näköinen ja oloinen dokumenttielokuva legendaarisesta valokuvaajasta ja elokuvantekijästä Robert Frankistä (s. 1924). Levottoman Amerikan kauniita ja kaoottisia kuvia säestää runsas soundtrack, jolla soivat mm. Rolling Stones, Velvet Underground, Bob Dylan ja Patti Smith. Ohjaus Laura Israel.
Areena 90 päivää.
klo 22.20 Muukalaisten paratiisi (S)
(Stranger Than Paradise, USA 1984) Teemalauantaissa nähdään Robert Frank -dokumentin jälkeen Jim Jarmuschin “robertfrankilainen” läpimurtoelokuva Muukalaisten paratiisi. Elokuvan kuvat voisivat olla peräisin Robert Frankin valokuvateoksesta The Americans. Pääosissa John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson.
Areena 30 päivää.

Raghu Rai ja hänen tyttärensä Avani Rai. Kuva dokumenttielokuvasta Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (2017).
Raghu Rai ja tytär Avani Rai. Raghu Rai ja hänen tyttärensä Avani Rai. Kuva dokumenttielokuvasta Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (2017). Raghu Rai,valokuvaajat,valokuvat,dokumenttielokuvat,Teemalauantai,Avani Rai

su 29.4. klo 12.00
Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (12)
(Raghu Rai, An Unframed Portrait, Intia 2017) Intialais-suomalaisena yhteistyönä valmistunut dokumenttielokuva Intian kuuluisimmasta valokuvajournalistista, niin Bhopalin myrkkykatastrofin uhreja kuin Äiti Teresaa ja Dalai-lamaa kuvanneesta, yhä aktiivisesta Raghu Raista. Raita kutsutaan "Intian valokuvauksen isäksi", ja itse Henri Cartier-Bresson värväsi Rain Magnum-toimiston kuvaajaksi. Viime syksynä valmistuneen muotokuvan on ohjannut Rain tytär, siksi se yltää virallista potrettia syvemmälle ja lähemmäksi. Ohjaus Avani Rai.
Areena 6 kuukautta.

Robert Mapplethorpen omakuva. Kuva dokuemnttielokuvasta Robert Mapplethorpe: Look at the Pictures (2016).
Robert Mapplethorpen omakuva. Robert Mapplethorpen omakuva. Kuva dokuemnttielokuvasta Robert Mapplethorpe: Look at the Pictures (2016). valokuvaajat,valokuvat,dokumenttielokuvat,Robert Mapplethorpe,Robert Mapplethorpe: Look at the Pictures

ti 1.5. klo 21.00
Mapplethorpe: Look at the Pictures (16)
(USA 2016) Moraalin ja seksuaalisuuden rajoja tutkinut valokuvaaja Robert Mapplethorpe oli sekä arvostettu että kiistelty taiteilija jo elinaikanaan, ja arviointi jatkuu yhä. Fenton Baileyn ja Randy Barbaton dokumenttielokuva tarkastelee perusteellisesti Mapplethorpen elämää ja taiteellista työtä, eikä siinä väistellä myöskään taiteilijan ristiriitoja eikä epämiellyttävyyksiä.
Areena 90 päivää.

Robert Doisneaun valokuva Le baiser de l'hotel de ville. Kuva dokumenttielokuvasta Kameran takana Robert Doisneau.
Robert Doisneaun kuuluisin valokuva. Robert Doisneaun valokuva Le baiser de l'hotel de ville. Kuva dokumenttielokuvasta Kameran takana Robert Doisneau. Robert Doisneau,valokuvat,dokumenttielokuvat,Pariisin kaupungintalo,Kameran takana Robert Doisneau

ti 8.5. klo 21.00
Kameran takana Robert Doisneau
(Robert Doisneau, le révolté du merveilleux, Ranska 2016) Henkilökuva legendaarisesta valokuvaajasta Robert Doisneau’sta, jonka ikoninen kuva Le baiser de l’hôtel de ville tunnetaan ympäri maailman. Ohjaus Clémentine Deroudille.
Areena 90 päivää.

Marilyn Monroe Sopeutumattomien kuvauksissa.
Eve Arnold kuvasi Marilyn Monroen Sopeutumattomien kuvauksissa. Marilyn Monroe Sopeutumattomien kuvauksissa. Kuva: Eve Arnold / Magnum Photos Marilyn Monroe,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,valokuvaus,Eve Arnold,Magnum Photos,Sopeutumattomat,kuvatoimistot

12.5. klo 20 Teemalauantai: Magnum-kuvaajien ilta
Kolme dokumenttia maailmankuulusta Magnum-kuvatoimistosta: illan ensimmäinen dokumentti kertoo elokuvien kuvausten taltioinnin historiasta, kahden muun aiheena ovat yhä aktiiviset Magnumin mestarikuvaajat tšekkiläinen Josef Koudelka ja intialainen Raghu Rai.
klo 20 Magnum – elokuvia ikuistamassa
(Le Cinéma dans l'oeil de Magnum, Ranska 2017) Illan ensimmäinen dokumentti kertoo maailmankuulun Magnum-kuvatoimiston ja elokuvanteon yllättävänkin kiinteästä suhteesta, Ingrid Bergmanista ja Robert Capasta James Deaniin ja Dennis Stockiin, Sean Conneryn James Bondista Kate Winsletiin. Erityisen legendaarinen tapaus oli Sopeutumattomat: Marilyn Monroen, Clark Gablen, Montgomery Cliftin ja muiden tähtien lisäksi lisäksi kuvauspaikalla olivat kaikki Magnumin kuuluisimmat valokuvaajat Henri Cartier-Bressonista Eve Arnoldiin. Magnumin kuvaajien ja elokuvien yhteys on jatkunut myös Hollywoodin kulta-ajan jälkeen. Muun muassa Josef Koudelka on jatkanut tätä hienoa perinnettä 1990-luvulla Euroopassa Theo Angelopoulosin kanssa. Ohjaus Sophie Bassaler.
Areena 90 päivää.
klo 20.55 Koudelka Pyhää maata kuvaamassa
(Koudelka Shooting Holy Land, Israel/Saksa/Tšekki, 2016) Kohteensa näköinen ja oloinen dokumenttielokuva valokuvaajasta jaetulla maalla, odottamassa ja etsimässä tähtäimeensä maisemia ja kuvia, jotka kertovat elämästä muurin varjossa, ihmisten tuhoamasta maisemasta. Legendaarinen tšekkivalokuvaaja Josef Koudelka oli paikalla kun Varsovan liiton joukot miehittivät Prahan, nyt hän kuvaa Israelissa uuden muurin pystytystä. "On tärkeää säilyttää terve raivo niin pitkään kuin mahdollista", 78-vuotias Koudelka sanoo. "Paikassa on kuva, joka odottaa minua, ja sinne on mentävä niin monta kertaa että saan sen kuvan." Hiljaisuutta arvostavan, valokuvien voimaan ja katseeseen luottavan dokumenttielokuvan on ohjannut israelilainen Gilad Baram.
Areena 90 päivää.
klo 22.10 Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (12)
(Uusinta sunnuntailta 29.4.)

Valokuvaaja Josef Koudelka. Kuvan otti dokumenttiohjaaja Gilad Baram.
Josef Koudelka Pyhällä maalla. Valokuvaaja Josef Koudelka. Kuvan otti dokumenttiohjaaja Gilad Baram. Kuva: Gilad Baram valokuvaajat,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Josef Koudelka,Pyhä Maa,Koudelka Pyhää maata kuvaamassa (dokumenttielokuva)

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa