Hyppää pääsisältöön

Westworldin ykköskausi oli melkein täydellinen – tappavatko robotit uusissa jaksoissa kaikki?

Westworldin kakkoskausi alkaa maanantaina. Viihdekäyttäjät-podcastilla YleX:n Jussi ja Katri pohtivat, mitä tulevaisuuden robotti-huvipuistossa tapahtuu seuraavaksi.

Westworldin Dolores (Evan Rachel Wood). Kuva: HBO.

Jos et ole nähnyt Westworldin ensimmäistä kautta, sinua on varoitettu: tässä jutussa käydään läpi sen tapahtumia! Lisäksi jutussa spekuloidaan, mitä kakkoskaudella saattaa tapahtua.

Jos robotit hyökkäävät ihmisten kimppuun, ovatko ne hyviksiä vai pahiksia? Tämä kysymys ei tuntunut kovin tärkeältä, kun katsoi HBO:n hittisarja Westworldin ykköskautta. Totta kai robotit ovat hyviksiä!

Sarjassa ihmiset ovat perustaneet huvipuiston, jossa robotit esittävät villin lännen asukkaita ja joutuvat puistossa huvittelevien ihmisten väkivalta- ja seksifantasioiden uhreiksi. Aika nopeasti katsoja tulee vakuuttuneeksi siitä, että robottien kosto on pelkästään oikein.

Siksi ensimmäisen kauden päätteeksi katsoja hurrasi, kun huvipuiston vanhin robotti Dolores (Evan Rachel Wood) tusautti aivot pihalle puiston toiselta luojalta, Anthony Hopkinsin näyttelemältä Robert Fordilta ja puiston robottien kapina ihmisiä vastaan alkoi.

Westworldin ensimmäisen kausi oli loistava kokonaisuus. Välillä katsojan piti olla vähän uskossaan joustava, mitä tulee puiston turvajärjestelyihin – eikö kukaan muka nähnyt hyper-futuristisessa puistossa esimerkiksi valvontakamerasta, miten Maeve kiristi puiston työntekijöitä? – mutta lopussa kiitos seisoi: ensimmäisen kauden viimeinen jakso kietoi langat yhteen ja antoi monta tyydyttävää ratkaisua.

Maeve (Thandie Newton) on robotti. // Kuva: HBO

“Labyrintti” tarkoittaa metaforista matkaa, jonka kuljettuaan robotti saavuttaa tietoisuuden. Ford halusi sovittaa suuren erheensä, puiston avaamisen, mahdollistamalla robottien kapinan. Dolores olikin käynyt keskusteluja itsensä kanssa, minkä oivallettuaan hän pystyi tekemään itsenäisiä päätöksiä. Kuten mahdollisesti pystyy nyt tekemään myös Thandie Newtonin näyttelemä Maeve, joka ei päättänytkään paeta Westworldista vaan halusi jäädä etsimään tytärtään. Mustahattuinen mies (Ed Harris) olikin vanhempi William (Jimmi Simpson). Ihmiset ovat pahoja ja ansaitsevat joutua robottien koston uhreiksi.

Ensimmäinen kausi niitti Emmy-ehdokkuuksia ja palkintoja. Mutta kun Westworldin toinen kausi alkaa maanantaina HBO:lta, herää kysymys: mihin suuntaan sarja voisi jatkua täydellisesti paketoidun ykköskauden jälkeen? Tässä jutussa sekä YleX:n Viihdekäyttäjät-podcastilla pohditaan kakkoskauden mahdollisia tarinoita.

Mihin suuntaan matka jatkuu?

Sarjan luojiin kuuluva Jonathan Nolan on sanonut, että ensimmäisellä kaudella tehtiin matkaa sisäänpäin. Totta: sitä labyrintti-metafora tarkoitti. Kun robotit oppivat tuntemaan kunnolla itsensä, ne saavuttavat tietoisuuden ja voivat tehdä omia päätöksiä eivätkä vain näytellä rooleja ihmisten ohjelmoimissa tarinoissa.

Jos ensimmäisellä kaudella matkattiin sisäänpäin, Nolanin mukaan kakkoskaudella matkataan ulospäin. Se tuntuu loogiselta, sillä ensimmäisen kauden päätteeksi Maeve oli näin lähellä lähteä junalla pois Westworldista muualle maailmaan. Trailereiden perusteella näyttää suorastaan todennäköiseltä, että jotkut puiston hahmot nyt matkaavat muualle länkkäripuistosta.

Mitä muita huvipuistoja nähdään?

Sarjan katsojille on jo kerrottu, ettei Westworld suinkaan ole ainoa Delos-yhtiön robotti-huvipuisto. Toisella tuotantokaudella nähdään samuraiden Shogun World (siihen viittasi robottien kapinan yhteydessä nähty SW-kirjainyhdistelmä).

Voi hyvinkin olla, että Delosin huvittelumaailmasta löytyy useita muitakin teemapuistoja. HBO on julkaissut ennen kakkoskauden starttia tiisaavia videoita, joiden perusteella näyttää todennäköiseltä, että länkkäripuiston ja Japani-teeman lisäksi robottihuvipuistoja löytyy muitakin. Puistoja arvellaan olevansa yhteensä kuusi.

Mikä on Delos?

Jo ensimmäisellä kerralla kerrottiin, että Westworldin omistaa salaperäinen Delos-yhtiö. Mutta mitä se oikeastaan puistolta haluaa? Selvästi huvipuiston pyörittäminen on Delosille vain jonkinlaista sijaistoimintaa, ja oikeasti se on kiinnostunut robottien koodista. Yhtiö yritti salakuljettaa puiston salaisuuksia Peter Abernathy -robotissa ulos huvipuistosta Fordin näpeistä, ennen kuin robottien kapina alkoi ja sotki suunnitelmat.

Mustahattuinen mies eli William on paljastunut Delosin omistajaksi. Hän näyttää kuitenkin olevan kiinnostunut vain puiston tarinoista itsestään, sillä robottien kapinan alkaessa hän suorastaan riemuitsi – vaikka otti robottien luodista osumaa. Voi olla, että Delos-yhtiön sisältäkin löytyy erimielisyyttä ja draamaa.

Onko Ford sittenkään kuollut?

Westworld on tv-sarja, jossa odottamattomia käänteitä ei säästellä. Usein käänteitä on kuitenkin vähän vihjattu etukäteen tapahtuviksi.

Koska tv-sarjojen kuolleiksi luullut hahmot usein paljastuvatkin eläviksi, voi hyvällä syyllä kysyä, palaako joku ykköskaudella kuollut hahmo sittenkin takaisin mähinöihin. Spekulaatioiden kärkikandidaatti on puiston luoja Ford, joka joutui Doloresin ampumaksi. Moni kuitenkin arvelee, että oikeasti Dolores ampui Fordista tehdyn robottiversion.

Robert Ford (Anthony Hopkins) on toinen Westworldin luojista. // Kuva: HBO

Tämä ei tulisi täysin puskista: Fordin salaisessa kellarissa oli tekeillä salaperäinen, uusi robotti, minkä lisäksi Fordin merkitsevä kädenpuristus Bernardin kanssa tuntui vihjeeltä salaliitosta. Ford on nimittäin aiemmin kertonut, että kädenpuristus voisi paljastaa robotin ihmisestä.

Miten robotit toimivat?

Jonathan Nolan on kertonut, että toisella kaudella saamme myös lisätietoa siitä, miten robotit toimivat. Kuolema ei selvästikään ole roboteille samanlainen lopullinen asia kuin ihmisille, koska olemme jo nähneet, miten robotit palautetaan kerta toisensa jälkeen henkiin.

Nolanin mukaan roboteilla on etuja ja haittoja ihmisiin verrattuna. Tästä opimme tulevina viikkoina lisää.

Miten robottien kapinassa käy?

Se on ehdottomasti ykköskauden jäljiltä suurin kysymys. Robottien kapina alkoi ihmisille täysin yllättäen Fordin gaalassa, joten puiston vieraat ja Delos-yhtiö eivät ole osanneet varautua siihen, että robotit hyökkäävät yhtäkkiä ihmisten kimppuun.

Toisaalta Delos vaikuttaa olevan valmis koviin otteisiin, joten niin ihmisten kuin robottienkin verenvuodatusta lienee luvassa Westworldin kakkoskaudella.

YleX:n Viihdekäyttäjät-podcastin tuoreessa jaksossa ruoditaan Westworldia! Jussi Latvala ja Katri Norrlin käyvät läpi ykköskauden parhaat hetket ja kakkoskauden kiinnostavimmat spekulaatiot. Tämän lisäksi Viihdekäyttäjät myös dubbaavat kohtauksen Westworldistä suomeksi.

Lue myös:

Viihdekäyttäjät aloittavat uuden popkulttuuri-podcastin – ja paljastavat nyt, mitä pärinä tarkoittaa