Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Isis – Raqqan painajainen

Raqqalainen Muhammed ja hänen kolme lastaan istuvat puun juurella
Isis tuhosi entisen vihanneskauppiaan Muhammadin perheen elämän. Raqqalainen Muhammed ja hänen kolme lastaan istuvat puun juurella Kuva: Antti Kuronen / Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: Isis - Raqqan painajainen

TV1 torstaina 2.8.2018 klo 22.05 - 23.00, uusinta keskiviikkona 8.8. klo 23.40
Katsottavissa Areenassa

Syyrian Raqqa oli terrorijärjestö Isisin pääkaupunki lähes neljän vuoden ajan. Millaista oli elää kaupungissa?

Noin neljännesmiljoonan asukkaan Raqqa on raunioina sodan jäljiltä. Isis ajettiin kaupungista lokakuussa 2017 länsiliittouman vapautusoperaatiossa. Yhdysvaltojen ilmaiskut ja Isisin räjähteet tuhosivat suurimman osan kaupungin rakennuksista.

Ulkolinjan ohjaaja Antti Kuronen matkasi Raqqaan pian vapauttamisen jälkeen.

Syyrian Raqqa oli Isisin pääkaupunki lähes neljä vuotta. Millaista oli elämä siellä?
Hasan seisoo Isisin entisen mediakeskuksen katolla. Terrorijärjestö kuvasi todennäköisesti teloitusvideoita rakennuksessa. Hasan eli Isisin naapurissa kolme ja puoli vuotta. Syyrian Raqqa oli Isisin pääkaupunki lähes neljä vuotta. Millaista oli elämä siellä? Ulkolinja,Ulkolinja: Raqqan painajainen

Milloin isän sormet kasvavat takaisin?

Dokumentissa Raqqan asukkaat kertovat hirmuvallasta.

"Minun on selitettävä 4-vuotiaalleni, kuinka Isis katkoi minulta ja hänen äidiltään käden ja jalan. Hänen on opittava ymmärtämään, kuinka paha Isis oli", kertoo entinen vihanneskauppias Muhammad. Hänen tyttärensä on kysynyt, milloin isän sormet kasvavat takaisin.

Ohjelmassa tavataan myös terroristijärjestön entinen lapsisotilas, Isis-taistelijan puoliso ja paikallisessa vankilassa istuva Isisin jäsen. Tunisialainen isis-puoliso kertoo tulleensa huijatuksi. "Islamilaisessa valtiossa ei ollut kyse uskonnosta, vaan rahasta."

Eurooppalaistaustainen terroristiryhmän jäsen puolestaan kertoo, miksi tuhannet nuoret saapuivat Euroopasta Raqqaan.

Syyrian Raqqa oli Isisin pääkaupunki lähes neljä vuotta. Millaista oli elämä siellä?
14-vuotias Muhammad oli Isisin lapsisotilas. Hän oli 11-vuotias kun terrorijärjestö valtasi hänen kotikaupunkinsa ja teki hänen koulustaan jihadistiopiston. Muhammad jatkoi Isisin taistelijakouluun ja jo 12-vuotiaan hän oli rintamalla. Syyrian Raqqa oli Isisin pääkaupunki lähes neljä vuotta. Millaista oli elämä siellä? Ulkolinja,Yle TV1,Ulkolinja: Raqqan painajainen
Syyrian Raqqa oli Isisin pääkaupunki lähes neljä vuotta. Millaista oli elämä siellä?
Satoja Isisin entisiä jäseniä istuu paikallisissa vankiloissa Raqqan alueella. Dokumentissa haastatellaan logistiikkaketjussa toiminutta eurooppalaista terroristia. Syyrian Raqqa oli Isisin pääkaupunki lähes neljä vuotta. Millaista oli elämä siellä? Ulkolinja,Yle TV1,Ulkolinja: Raqqan painajainen

Videot tehokas propaganda-ase

Raqqassa kuvausryhmä löysi vankilan, Isis-tuomarin toimiston ja mediakeskuksen, jossa mahdollisesti kuvattiin teloitusvideoita. Mediakeskuksesta kuvausryhmä löysi Isisin propagandamateriaalia sisältäviä dvd-levyjä. Tämä harvinainen materiaali kuvaa Isisin toimintaa Raqqassa.

Isisin niin kutsuttu Islamilainen valtio, tai kalifaatti, oli ainutlaatuinen salafi-jihadismin historiassa. Arviolta yli 30 000 ihmistä noin sadasta eri maasta on matkannut kalifaattiin. Vaikka niin kutsuttu kalifaatti on tuhottu, muisto siitä elää propagandavideoissa. Videot ovat tehokas ase jihadismia levittäville vuosikausiksi.

Syyrian Raqqa oli Isisin pääkaupunki lähes neljä vuotta. Millaista oli elämä siellä?
Raqqa oli neljännesmiljoonan asukkaan kaupunki ennen terrorijärjestö Isisiä. Nyt se on lähes autio. Suurin osa asukkaista pakeni ennen vapautusoperaation viimeistä vaihetta, joka alkoi kesällä 2017. Kaupungin jälleenrakentaminen on valtava haaste. Syyrian Raqqa oli Isisin pääkaupunki lähes neljä vuotta. Millaista oli elämä siellä? Ulkolinja,Yle TV1,Ulkolinja: Raqqan painajainen

Koteja ja kouluja rakennettava

Raqqan asukkaat puhuvat kaupungin jälleenrakentamisen tärkeydestä. "Jos kaupunki jää raunioiksi, katkeruus valtaa ihmiset. Se johtaa terroriin", sanoo tuhoutunutta taloaan tarkasteleva mies.

"Toivon, että rakennettaisiin kouluja, joissa opiskellaan tavallisia asioita, kuten matematiikkaa ja maantietoa. Sen Isis vei lapsilta", kuuden tyttären isä Muhammad toteaa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Antti Kuronen. Kuvaus: Ghadi Boustani ja Antti Kuronen. Tuotanto: Yle, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran toukokuussa.2018.

Teksti: Antti Kuronen