Hyppää pääsisältöön

Laulu sisällissodasta – Paleface kerää tarinoita ja antaa äänen menneisyydelle

Paleface kerää tarinoita ja tekee laulun sisällissodasta.
Rap-artisti Paleface kerää tarinoita ja tekee laulun sisällissodasta. Paleface kerää tarinoita ja tekee laulun sisällissodasta. Yle TV1,Paleface,Laulu sisällissodasta

TV1 tiistaisin 21.7. - 4.8.2020 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaisin klo 13.30, Areenassa

Mitä meidän pitäisi muistaa tai tietää sisällissodasta? Minkälaisen laulun siitä voisi tänä päivänä laulaa?

Onko mahdollista tehdä sata vuotta myöhemmin yksi, yhteinen laulu, johon kaikki osapuolet mahtuvat? Näitä kysymyksiä käsitellään Laulu sisällissodasta -sarjassa.

Rap-artisti Paleface, Karri Miettinen kerää säkeistöjä varten sisällissodan tarinoita ympäri Suomea. Samalla piirtyy kuva siitä, mitä sata vuotta sitten tapahtui.

Iso yhteinen nimittäjä

Laajan kuvan muodostaminen sisällissodasta ja sen meihin jättämistä jäljistä ovat niitä asioita, jotka kannustivat Karri Miettistä tarttumaan aiheeseen.

”Suomen sisällissota on ollut minulle etäinen juttu. Olen tullut ihmisoikeusaktivismin pariin jo nuorena ja ollut tietoinen monista sodista esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa. Mutta sama tieto suhteessa omaan kulttuuriin on puuttunut”, Miettinen sanoo.

”Sisällissota on pimeä paikka historiassamme ja samalla iso yhteinen nimittäjä. Se on vaikuttanut siihen, minkälaisia me suomalaiset olemme ja millainen maa Suomi on. Ja totta kai se on kiinnostava aihe runoilijalle tarttua.”

Mitä suomalaiset tietävät?

Miettinen on huomannut sarjaa tehdessään, että osa suomalaisista ei tiedä sisällissodasta oikeastaan mitään, kun taas toisilla sen taakka kulkee mukana suvussa ja uusien sukupolvien mielissä edelleen raskaana.

”Yhdessä sarjan haastattelussa ystäväni, samaa ikäpolvea kuin minä, purskahti itkuun. Heidän suvussaan tämä on edelleen kipeä asia”, Miettinen sanoo.

Tarinoita sisällissodasta löydetään tapaamalla ihmisiä, kaivamalla arkistoja, kuuntelemalla vanhoja ääninauhoja ja käymällä tapahtumapaikoilla.

Mitä meidän pitäisi sisällissodasta muistaa, minkälainen laulu siitä laulaa?
Mitä meidän pitäisi sisällissodasta muistaa, minkälainen laulu siitä laulaa? Kuva: Jussi Nahkuri Yle TV1,Laulu sisällissodasta

Sarjassa luetaan muun muassa nuoren, valkoisten puolella olleen tytön päiväkirjoja sekä vankileirille joutuneen miehen salakirjeitä vaimolleen. Ohjelmassa tutustutaan vastakkaisilla puolilla taistelleisiin veljeksiin sekä taltioidaan sitä, kuinka eri taiteentekijät ja historioitsijat nyt käsittelevät sata vuotta sitten käytyä sotaa.

Musiikki viihdyttää ja lohduttaa

Matkan varrella Miettinen joutuu myös kyseenalaistamaan omat näkemyksensä. Pitäisikö jotkut ajatukset ajatella aivan uusiksi? Kuinka selvää oli se, kenen joukoissa seisot?

Palefacen tekemässä laulussa yhdistyvät nuoremman sukupolven ääni ja rap-musiikki sekä mieskuoro Ylioppilaskunnan Laulajat.

”Musiikin tehtävänä on viihdyttää, toimia tiedotusvälineenä ja tuoda lohtua sekä olla tarvittaessa työkalu, jonka avulla voi käsitellä jotakin traumaa tai surua”, Miettinen sanoo.

”Toivoisin, että tämä laulu toimisi ennen kaikkea sellaisena.”

Käsikirjoitus: Riika Nikkarinen ja Karri Miettinen. Kuvaus: Petteri Lappalainen. Leikkaus: Anne Halttunen. Tuottaja: Tuuve Piispa. Tuotanto: Yle, 2018. Sarja on esitetty edellisen kerran Ykkösellä vuonna 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.