Hyppää pääsisältöön

Prisma: Eläinäidit – Miten emo suojelee ja kasvattaa poikastaan?

Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa seurataan emon ja poikasen välistä suhdetta.
Merisaukkoemo opettaa itsenäistyvälle poikaselleen hyödyllisiä taitoja. Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa seurataan emon ja poikasen välistä suhdetta. Kuva: Oxford Scientific Films 2015 Yle TV1,Prisma: eläinäidit

TV1 keskiviikkoisin 18.7. - 1.8.2018 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 13.45 ja tiistaisin klo 22.35
Areenassa 8 päivää

Eläimen emo on kuin ihmislapsen äiti – tunnollinen ja huolehtivainen. Emon turvissa on poikasen hyvä olla.

Poikasen kriittisin hetki on heti syntymisen jälkeen, jolloin sen ja emon välille syntyy elintärkeä side. Emo auttaa jälkeläisensä pystyyn, opastaa sen ruokailemaan ja suojelee sitä monin tavoin.

Dokumenttisarjassa tutustutaan emon ja poikasen suhteeseen.
Dokumenttisarjassa tutustutaan emon ja poikasen suhteeseen. Kuva: Oxford Scientific Films 2015 Yle TV1,Prisma: eläinäidit
Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa seurataan emon ja poikasen välistä suhdetta.
Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa seurataan emon ja poikasen välistä suhdetta. Kuva: Oxford Scientific Films 2015 Yle TV1,Prisma: eläinäidit

Oranki kasvattaa viisi vuotta

Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa tutustutaan eläinmaailman äiteihin ja luonnon vahvimpaan siteeseen poikasen syntymästä asti aina pesästä lähtöön saakka. Samalla tavataan toinen toistaan verrattomampia emoja.

Emon ja poikasen välinen suhde vaihtelee lajien välillä. Jotkin sittiäisnaaraat hylkäävät munansa ennen kuin poikaset edes kuoriutuvat. Kaniemot vieroittavat jälkikasvunsa neljän viikon jälkeen.

Oranki sen sijaan kasvattaa ainokaista poikastaan viisi vuotta. Ensimmäisten neljän kuukauden aikana emo ei päästä otettaan poikasesta kertaakaan.

Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa seurataan emon ja poikasen suhdetta.
Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa seurataan emon ja poikasen suhdetta. Kuva: Oxford Scientific Films 2015 Yle TV1,Prisma: eläinäidit

Emo näyttää esimerkkiä

Dokumenttisarjan ensimmäisessä osassa selvitetään, miten emon ja poikasen suhde vahvistuu. Toisessa osassa seurataan poikasen varttumista ja sitä, kuinka emo opettaa kasvavaa poikastaan – nerokkaillakin tavoilla.

Päätösjaksossa nähdään poikasen varttumista kohti itsenäisten elämän alkua. Emo välittää tietonsa ja taitonsa uudelle sukupolvelle esimerkkiä näyttäen – olipa kyseessä sitten saalistus tai vaarojen välttäminen.

Animal Mums. Tuotanto: Oxford Scientific Films/ITV, Iso-Britannia, 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran keväällä 2018.

Dokumenttisarjassa tutustutaan emon ja poikasen suhteeseen.
Dokumenttisarjassa tutustutaan emon ja poikasen suhteeseen. Kuva: Oxford Scientific Films 2015 Yle TV1,Prisma: eläinäidit
Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.