Huhtikuun 22. päivänä, aivan sisällissodan lopputaistelujen kynnyksellä, säveltäjä Toivo Kuulan epätoivo on syvimmillään. #musiikinkevät1918
Säiniöllä, kymmenen kilometrin päässä Viipurista oli yhä hiljaista. Kotonaan punaisia jo kaksitoista päivää piileskellyt Toivo Kuula ei saanut mistään tietoa sodan etenemisestä. Hän hiipi pihamaalla tai seisoi parvekkeella yrittäen kuulemansa perusteella päätellä mitä tapahtuu.
Sisällissodan loppu kuitenkin häämötti, mutta sitä Toivo ei tiennyt. Valkoisten piiritysrengas Viipurin ympärillä oli kiristymässä. Viipuri oli kuitenkin vahvasti linnoittautunut kaupunki, joka oli valmistautunut torjumaan myös saksalaisten maihinnousun.

"Tänäpäivänä iltapuolella vihdoinkin alkoi kuulua jotakin vähän voimakkaampaa. Mikäli suunnasta ja kuulumisesta saan selvän, pitäisi taistelun olla Kämärän kylässä, Kämärän asemalta noin 5-6 km pohjoiseen.
Muutamien tykinlaukausten jälkeen alkoi kuulua kiväärin laukauksia ja sen jälkeen on kuulunut etupäässä kuularuiskujen ahkeraa toimintaa, joka tänne on illan tyyneydessä kuulunut sangen selvästi.
Kumpa tämä nyt jo olisi hyökkäys todellista laatua, joka jossakin tuntuisi, so. panisi Wiipurin telkien sisään, niin sittenhän se alkaisi jotain olla, mutta jos se on, niinkuin tähän asti vain pieni mielenosoitusretki ja tämän jälkeen taas painuu entistä hiljaisemmaksi, niin ei tule elämisestä sitten enään mitään.

Sammuu näet se viimeinen toivo Karjalan rintaman valkoisiin. Sillä sen pitäisi tulla myrskytuulten lailla, jotta punaisemme saisivat sotatöitä, eikä olisi heillä aikaa hakea käsiinsä miehiä kaikkien talojen rinteiltä.
Kumpa se nyt olisi jotain."
Seuraa Alma ja Toivo Kuulan elämää sisällissodan kuukausina 1918 Säiniöllä ja Viipurissa.
Lähteet
Kansalliskirjasto. Toivo Kuulan kirjeet.
Koivisto, Juhani: Tuijotin tulehen kauan, Toivo Kuulan lyhyt ja kiihkeä elämä. WSOY. Porvoo 2008.
Wikiwand Antrean taistelut
Wikipedia Antrean taistelut
Linkit
Wikiwand Säiniö - Yläsäiniö
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?
Museovirasto CC BY 4.0