Hyppää pääsisältöön

Aviciin kuolema on muistutus siitä, että maailman suurinkin tähti on lopulta vain ihminen

Yksi aikamme suurimmista EDM-tähdistä Avicii menehtyi perjantaina. Artistin menestystarina osoitti myös musiikkibisneksen raadollisen puolen.

EDM-tähti Avicii löydettiin perjantai-iltana kuolleena hotellihuoneestaan. // Kuva: EPA/Christine Olsson

Perjantai-iltana 20. huhtikuuta pop-maailma kohtasi valtavan suru-uutisen. EDM-tähti Tim “Avicii” Bergling oli löydetty kuolleena hotellihuoneestaan. Vain 28-vuotiaana menehtynyt artisti on yksi aikamme menestyneimpiä tähtiä, sillä DJ:n vaikutus elektronisen musiikin kehitykseen 2010-luvun aikana on ollut ohittamaton.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana elektronisen musiikin tekijät ova nousseet DJ-kopeista ja läppäreiden takaa pop-kentän silmissä uskottaviksi artisteiksi. Avicii on yksi EDM-tähdistä, joiden ansioista elektronisen musiikin tekijät ovat nousseet samaan kategoriaan kuin pop- ja rock-tähdet ovat pitkään olleen.

Ujosta ja varautuneesta nuoresta kansainväliseksi megastaraksi

Aviciin 16-vuotiaana alkanut ura räjähti muutamaa vuotta myöhemmin, kun vuonna 2011 hän julkaisi valtavaksi kansainväliseksi hitiksi nousseen Levels-kappaleen. Läpimurron seurauksena nuori artisti ajautui musiikkimaailman, ja erityisesti bisneksen, pyörteisiin.

Aviciista tuli hetkessä yksi maailman suosituimmista artisteista. Loppuvuodesta 2017 julkaistussa Avicii: True Stories -dokumentissa on kuvataan, miten itselleen luonnottomaan tilanteeseen ujon oloinen nuori oli päätynyt. Musiikkibisneksen keskellä varautuneen ihmisen on vaikea sopeutua ympäristöön, jossa artisteilta odotetaan ulospäinsuuntautuneisuutta.

Avicii oli yksi somen aikakauden suurimpia tähtiä. // Kuva: facebook.com/avicii

Hankalien tilanteiden selvittämiseen löytyi ratkaisu, joka pidemmän päälle ei poista ongelmaa. Jännitys ja hermoilu helpottivat alkoholilla.

– Aluksi en uskaltanut juoda, koska pelkäsin mokaavani. Sitten huomasin, että olen todella jäykkä ilman drinkkiä. Löysin taikakeinon ja join muutaman drinkin ennen jokaista keikkaa, Avicii kertoo dokumentissa.

Dokumentissa DJ kertoo keikkailun tuottaneen hänelle aina vaikeuksia, mutta musiikki toi hänelle nautintoa. Jopa vähän pahaenteisesti Avicii sanoo keikkojen soittamisen olevan kuin kuolisi tarkoittaen keikkojen soittamista uskomattomana kokemuksena, jollaista on käytännössä mahdotonta kuvitella.

Raudan ollessa kuuma on taottava

Aviicista kasvoi ilmiö, joka alkoi kiinnostaa ympäri maapalloa. Musiikkibisneksessä on aina elänyt ajatus, että on taottava silloin, kun rauta on kuumaa. Menestyksen nälkä ajoi erityisesti hänen manageriaan Ash Pournouria.

Ennen 2016 aloittamaansa taukoa artisti saattoi tehdä kolmesta viiteen keikkaa viikossa ja samalla työstää toista albumiaan. Hänen terveytensä alkoi reistailla, mutta tiukkaa kiertueaikataulua pidettiin yllä muun muassa kipulääkkeiden voimin.

– En ehtinyt pitää kunnon taukoa ja toipua, vaikka olisi pitänyt, mutta jatkoin kiertämistä, Avicii sanoo.

Suositusta artistista tulee nopeasti tuote ja tulonlähde myös häntä ympäröiville ihmisille. Tähtien ympärillä häärii managereja, tuottajia, promoottereita ja monia muita ihmisiä, joiden elanto on kiinni artistin suosiossa.

Aviciin kaltaisen tähden kiinnittäminen festariesiintyjäksi takaa suuret lipputulot, mutta esiintymisen peruuntuminen tuottaisi valtavat tappiot.

Toisaalta artistit ovat usein hyvin uskollisia faneilleen, joiden pettäminen ei tulisi kuulonkaan, vaikka hyvinvointi olisi jo vaakalaudalla.

Tähti lavalla, tavanomainen nuori somessa

Aviciin kuolema on traaginen myös siinä mielessä, että hän yksi some-aikakauden suurimpia tähtiä. Hänen uransa sai alkunsa MySpace-sivustolta, jossa hän julkaisi ensimmäiset kappaleensa.

Avicii // Kuva: EPA/ BALAZS MOHAI

Some on tuonut artistit aiempaa lähemmäs faneja. Tiivis yhteys fanin ja artistin välillä on näkynyt myös siinä, miten sankoin joukoin Aviciita on muistettu viime päivien aikana. Lukuisat artistit ja sitäkin suuremmat fanimassat ovat ottaneet osaa tähden poismenoon somessa.

Avicii on ensimmäisiä somen aikakaudella menehtyneitä pop-tähtiä, jonka uran aikana hänen faninsa ovat varttuneet. Esimerkiksi Instagramin kautta fanit pystyivät näkemään tähteyden kulissien taakse, kun Avicii jakoi kuvia työskentelystään studiossa tai hetkiä perheensä parissa.

Sosiaalisessa mediassa Avicii näyttäytyi tavallisena nuorena ihmisenä, johon on helppo samastua. EDM-tähden kuolema on siksi tullut erityisen lähelle nuorta yleisöä, joka ei ole aiemmin kohdannut vastaavien idolien poismenoja.

Aviciin tarina on surullinen skenaario siitä, miten äärimmilleen artistin hyvinvointia voidaan menestyksen vuoksi venyttää. Samalla se muistuttaa siitä, että lopulta tähteydenkin taustalla on tavallinen ihminen.

Seuraavan kerran, kun artisti ilmoittaa pitävänsä taukoa keikkailusta ja musiikin tekemisestä, se hänelle suotakoon.

Lue lisää:

Ruotsalainen huippu-dj ja musiikkituottaja Avicii kuoli 28-vuotiaana

DJ Orkidea Aviciista: Hän vauhditti alakulttuurin murtautumista valtavirtaan

Analyysi: Avicii oli nuorten ääni, vaikka viina ei sovi Instagram-aikaan

Lähteet: Avicii: True Stories -dokumentti, 2017