Hyppää pääsisältöön

”Ei me kyllä koko päivää kalastettu” – Osuuskaupan ja rakentajien kaukomatkat tulevat julki lahjustutkinnan sivutuotteena

wikipedian kuva Thaimaasta uudelleenkäyttöoikeuksin
wikipedian kuva Thaimaasta uudelleenkäyttöoikeuksin Kuva: Ijas Muhammed Photography, CC BY-SA 4.0 MOT,Thaimaahan matkustaminen

Valtavan lahjusoikeudenkäynnin sivutuotteena paljastuu Suomen suurimman osuuskaupan HOK-Elannon ja sen yhteistyökumppaneiden yhteinen matkailu kaukomailla. Poliisi tutki ensin lahjusjutussa ilmi tullutta poikkeuksellisen runsasta matkustelua lahjuksina. Tutkinnan edetessä selvisi kuitenkin, että kyse oli yrityskulttuurin piiriin kuuluvasta maan tavasta, ja matkat pudotettiin pois syytteestä.

Helsinkiläinen kauppakeskus Kaari Kannelmäen kaupunginosassa avattiin vuonna 2013. Prisman ympärille useassa vaiheessa kohonnut kauppakeskus oli S-ryhmään kuuluvan HOK-Elannon suurprojekti.

Tammikuussa 2009 Kannelmäen urakoitsija Skanska ja HOK-Elanto pitivät suunnittelupalaverin. Kokouspaikaksi oli valittu Cape Grace -hotelli Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa.

Kaaren lisäksi Skanska on urakoinut HOK-Elannolle muun muassa Prismoja ja S-marketeja.

HOK-Elannon kauppakeskus Kaari Helsingin Kannelmäessä.
Skanskan HOK-Elannolle urakoimaa kauppakeskus Kaarta suunniteltiin muun muassa Kapkaupungissa. HOK-Elannon kauppakeskus Kaari Helsingin Kannelmäessä. Kuva: Yle, Taisto Lapila Kauppakeskus Kaari,Kannelmäki,Prisma-kauppaketju,kauppakeskukset,MOT

Niitä katsomalla ei heti arvaa, että uusia ajatuksia vireillä oleviin HOK-Elannon kauppakeskushankkeisiin on etsitty yhdessä muun muassa Kiinan Shanghaissa Skanskan isännöimällä matkalla vuonna 2007 ja Hong Kongissa vappuna 2008.

Hongkongiin tehdyllä kauppakeskusmatkalla HOK-Elanto ja sen yhteistyökumppanit majoittuivat hotelli Sheratonissa, mutta matkalla tutustuttiin myös Mission Hills Golf Clubiin. Siitä matkaraportti toteaa muun muassa, että kansainvälisten huippupelaajien mukaan nimetyt kentät vaikuttivat hyvin suunnitelluilta ja hoidetuilta.

Poliisi tutki aluksi matkoja lahjuksina

Keskusrikospoliisi alkoi tutkia HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan osuuskaupan urakoitsijoilta ja liikekumppaneilta saamia sponsoritukia kesällä 2012.

Tutkinta toi esiin myös mittavan listan yhdessä nyt syytteessä olevien liikekumppanien kanssa tehtyjä matkoja. Poliisi alkoi selvittää, olivatko matkat lahjuksia.

Epäiltyinä lahjuksina tutkittuja ulkomaanmatkoja oli paljon. Niitä tehtiin Skanskan ja muiden kumppanien kanssa ulkomaille parhaimmillaan 4-5 vuodessa. Myös vuotuinen Lapin matka ja Vuokatin golf-matka kuuluivat kuvioon.

Puolesta matkoista löytyi
hyväksynnät – tutkinta loppui

Tietoa matkojen maksajista ja hyväksyjistä pyydettiin matkakumppaneilta ja HOK-Elannolta itseltään. HOK-Elannon mukaan vanhojen matkojen selvittely oli erittäin työlästä, koska tositteita ei säilytetä näin pitkältä ajalta.

Poliisi ehti tutkia matkoja useita vuosia, ennen kuin selvisi, että ainakin puolet epäillyistä lahjusmatkoista olikin HOK:n itse kokonaan tai osin maksamia tai hyväksymiä työmatkoja. Osasta yhteistyökumppaneiden maksamista matkoista hyväksyntä jäi selvittämättä ja osin riidanalaiseksi.

Rakennusalan ja osuuskaupan
yrityskulttuuri näkyväksi

Matkoista ei lopulta nostettu syytettä lainkaan. Alkoi näyttää siltä, että kaukomatkailu kauppakeskuksiin kuuluikin osuuskaupan yrityskulttuuriin.

Tähän viittaa syytetyn entisen kiinteistöjohtajan ja HOK-Elannon tuolloisen toimitusjohtajan Arto Hiltusen välillä käyty sähköpostittelu. ”Tere! Olen näillä eväillä aikonut kevään palkitsemismatkoja hoitaa”, kirjoitti entinen kiinteistöjohtaja.

Sähköpostissa ehdotettiin keväälle 2006 kauppakeskuksiin tutustumismatkaa Amsterdamiin, hinta-arvio noin 7000-10 000 euroa.

Keväälle suunnitteilla oli 3000-5000 euron arvoinen Rooman matka ja talvella Thaimaahan ja Singaporeen suunniteltu seminaari- ja kauppakeskuksiin tutustuminen. Sen hinta-arviona mainittiin noin 7000-9000 euroa.

HOK Elannon tuolloinen toimitusjohtaja, sittemmin koko SOK:n johtoon siirtynyt Arto Hiltunen vastasi: ”Sopii, ota matalla profiililla, niin kuin ennenkin. Erityisesti tämä Thaimaan reissu.”

”Ei edustusmatkanakaan
tavanomainen tai kohtuullinen”

Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki selvitti vuosi sitten suomaisia lahjusjuttuja. Kimpimäen mukaan syytekynnys yrityskestityksessä jätettiin lakia kirjoitettaessa tarkoituksella korkeammalle kuin virkamiesten kohdalla.

”Lain esitöissä kuitenkin lähdettiin siitä, että reilun kilpailun kannalta runsailla eduilla ryyditetty toiminta ei ole sinällään kannatettavaa.”

Kimpimäki sanoo, että lakia valmisteltaessa vastuu kestitsemisen ja edustuskulujen kohtuullisuudesta jätettiin verottajalle.

MOT:n tietojen mukaan verottaja todella on tutkinut myös Skanskan ja HOK Elannon yhdessä tekemiä matkoja. Kauppakeskusideointi Kiinassa todettiin työmatkaksi, siellä ohjelmassa oli myös järjestetty messuvierailu. Sen sijaan Thaimaan Hua Hiniin tehtyä ostoskeskusmatkaa verottaja ei pitänyt seminaarimatkana lainkaan.

”Vaikka matkaohjelmaan on merkitty tutustumiskäyntejä erilaisiin hotelleihin ja kauppakeskuksiin, ei matkoja voi pitää ensisijaisesti seminaarimatkoina eikä edustusmatkoinakaan tavanomaisena tai kohtuullisena,” kirjoittaa verottaja raportissaan.

Nykyjohdon matkailu
jää piiloon

HOK-Elantoa ei ole missään vaiheessa epäilty rikoksista. Osuuskauppa on oikeusjutussa asianomistajan eli uhrin roolissa.

Rikostutkinnan sivutuotteena paljastui kuitenkin puhtaasti yrityskulttuurin piiriin kuuluvia piirteitä HOK-Elannon toimintatavoista. Rikostutkinta toi esiin johdon hyväksynnällä tehtyjä kaukomatkoja vuosien takaa. Tämä herättää kysymyksen, vieläkö näin runsas matkustelu on hyväksyttyä.

MOT pyysi HOK-Elannolta myös listan yhtiön koko nykyisen johtoryhmän tekemistä matkoista. HOK-Elanto kieltäytyi vedoten yksityisyyden suojaan ja liikesalaisuuteen.

HOK-Elanto ei myöskään antanut haastattelua MOT:lle vedoten keskeneräiseen oikeudenkäyntiin.

Selitys ontuu, koska runsaista kaukomatkoista ei nostettu syytettä. Tämä ei tosin ole estänyt yrityskulttuurin puolelle kuuluvia teemoja nousemasta esiin myös oikeussalissa.

Pääsyytetyn eli entisen kiinteistöjohtajan asianajaja ihmetteli oikeussalissa viime vuoden lopulla lähinnä eksoottisiin kohteisiin suuntautuneita kauppakeskusmatkoja.

”Oletteko oikeasti sitä mieltä että nämä eivät ole palkinto- ja korruptiomatkoja kaikki yhtäältään, en ole esitutkintamateriaalissa havainnut yhtään kauppakeskukseen tutustumismatkaa Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa, Ranskassa, Saksassa, Norjassa, joissa on meitä huomattavasti isommat markkinat ja joiden rakenne vastaa enemmän tätä meidän yhteiskuntaamme.”

Vastauksessaan HOK-Elannon toimitusjohtaja puolusti syytteessä olevan entisen alaisensa kauppakeskusmatkoja.

”Kaikki matkat, joita on tullut tämän prosessin aikana esiin ja jotka minä olen hyväksynyt, ovat hyväksyttäviä”, vastasi HOK-Elannon tuolloinen toimitusjohtaja Matti Niemi. ”On kauppakeskusten osalta todella tärkeää että meillä on käsitys siitä minkälaisia kauppakeskuksia maailmalla erilaisissa markkinatilanteissa on.”

Keskustelu oikeussalissa kääntyi ajoittain myös huumorin puolelle, kun toimitusjohtaja Niemi joutui perustelemaan omaa kauppakeskusmatkaansa, jonka aikana oli käyty myös kalastusretkellä. Tämän vuoden alussa eläkkeelle siirtynyt toimitusjohtaja selitti oikeudessa, että seurue ehti myös kauppakeskuksiin, koska kalastusretki ei vienyt koko päivää.

Ei me kyllä koko päivää kalastettu― Matti Niemi, HOK-Elannon toimitusjohtaja 2007-2017

Niemi ja hänen seuraajansa, HOK-Elannon nykyinen toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen tutustuivat vuonna 2012 kauppakeskuksiin Floridassa. Matka nousi julkisuuteen ensimmäisen kerran jo vuonna 2014, koska osuuskauppamiehet olivat matkalla kansanedustaja Eero Lehden vieraina.

Kutsuja oli Suomen Lehtiyhtymä, jonka omistaja Eero Lehti tuohon aikaan oli. Lehti kertoi MOT:lle, että kutsussa ei ollut mitään poikkeuksellista. HOK-Elanto puolestaan korostaa MOT:lle, että virallinen isäntä oli Lehtiyhtymän toimitusjohtaja Jorma Hämäläinen.

HOK-Elanto maksoi matkan itse. Matkalla majoituttiin Lehden omistamassa kiinteistössä.

Eero Lehti oli tuohon aikaan Keravan kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Lehti omisti myös itse kiinteistöjä Keravan keskustassa.

Floridassa keskusteltiin muun muassa Keravan S-marketin ostosta, joka HOK-Elanto toteutti pian matkan jälkeen.

Oikeussalissa kävi lisäksi ilmi, että matkalla käytiin myös privaatimpaa kiinteistökauppaa, kun osuuskauppamiehet ostivat työmatkalla yksityisen loma-asunnon.

Ohjelman Yhteishyvää osuuskauppamiehille ja rakentajille voi katsoa Yle Areenassa.

Keskustele