Hyppää pääsisältöön

Hevosmies ja laulaja Kari Vepsän filosofia: "Kukaan ei selviä elämästä helpolla"

Laulaja ja hevoskouluttaja kari Vepsä
Laulaja ja hevoskouluttaja kari Vepsä Puoli seitsemän,Kari Vepsä

Pitkän uran tehnyt Kari Vepsä tunnetaan nykyisin paremmin hevoskouluttajana kuin laulajana. Hänen elämänfilosofiansa on, että elämä ei ole kenelläkään helppoa. Omaan elämään on silti osunut myös paljon hyviä asioita.

Vepsä aloitteli musiikkiuraa jo 1970-luvulla, mutta vasta 1990-luvulla ammattikoulun tietotekniikan lehtorin virka vaihtui ammattimuusikoksi.

– Se tie oli käyty jo. Se opettajan työ ei enää antanut minulle sellaista enää, ja ajattelin että katotaan kuinka käy.

Ajattelin että katotaan kuinka käy

Tuolloin Vepsä asui Haminassa, ja yksi musiikkiuralle kannustajista oli lauluntekijälegenda Vaikko Lavi. Vepsä pääsi myös näkemään, miten Lavin laulut syntyivät.

– Kun Veikko hyräili siellä siellä olohuoneessa ja laitteli tekstiä, niin Sylvi, hänen vaimonsa, huuteli keittiöstä, että ei se noin voi olla. Laula se tällä tavalla, ja tee teksti noin! Eli Sylvi on tehnyt tällä tavalla Veikon lauluja.

Vaikka Vepsä on kiitollinen siitä, että on saanut tehdä unelmiensa työtä, on hänen elämänfilosofiansa synkänpuoleinen: “Kukaan meistä ei selviä elämästä helpolla”.

– Olen sitä mieltä, että vaikka kuinka näyttäisi hyvältä, niin jossain vaiheessa tulee seinä vastaan jokaisella meistä, jos ei muuta niin iän myötä. Päivistä pitää yrittää vaan nauttia.

Jossain vaiheessa tulee seinä vastaan jokaisella meistä

Näin Kari Vepsä neuvoo elämässä selviämisessä:

Tara-tytär mukana uudella levyllä

Yksi Vepsän uusia ilon aiheita on uusi albumi Vierivät kivet ja se, että mukana levyllä on oma tytär Tara.

– Kuulin tyttäreni demon ja ajattelin, että hitsit, onko tuo Tara joka laulaa. On pakko tehdä yhdessä joku juttu. Aivan uskomatonta! Isällä tuli kyyneleet.

Kari Vepsän toinen suuri unelma on hevoset ja niiden kouluttaminen. Vepsästä on tullut tunnettu hevosmiestaitojen opettaja ja ongelmahevosten kouluttaja. Vepsä käsittelee noin sata hevosta vuodessa.

– Ei ole ongelmahevosia. On vain hevosia, joilla on ongelma. Ja yleensä ongelma on se ihminen. Ei vaan toimi kommunikaatio, ja kumpikaan ei ymmärrä toistaan. Hevonen on vaarallinen otus, jos sitä ei kouluteta. Eikä se ole hevosen vika.

Hevonen on vaarallinen otus, jos sitä ei kouluteta. Eikä se ole hevosen vika

Toinen tytär Siri mukana ratsastuskisoissa

Viime vuodet Vepsä on ollut mukana myös MM-tason Lännenratsastuskisoissa Suomen maajoukkueessa. Mukana on myös Vepsän toinen tytär, Siri.

– Kyllä mä otan tyttäreltä myös ohjeita vastaan. On hän sen verran parempi mua. Välillä tietysti neuvotellaankin, mutta isä-tytär suhde on ihan hyvä.

Kyllä mä otan tyttäreltä myös ohjeita vastaan. On hän sen verran parempi mua

Seuraavat EM-kisat järjestetään elo-syyskuun vaihteessa Saksassa. Mukana joukkueessa on myös iskelmäkonkari Kari Vepsä.

Katso Kari Vepsän koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän