Huhtikuun 23. päivänä Toimen Tytöt -partioon kuuluva Katarina lähetetään töihin sotasairaalaan. #musiikinkevät1918
Helsingin valtauksesta oli kulunut kymmenen päivää. Säveltäjä Jean Sibeliuksen 15-vuotias tytär Katarina oli koko kevään halunnut tehdä jotain hyödyllistä. Ensin hän oli ollut täyttämässä sotilaille patjoja ja tyynyjä. Nyt hänet lähetettiin partiolippukunta Toimen Tyttöjen mukana siivoamaan sotasairaalaa.
Katarinan lisäksi Toimen Tyttöhin kuului myös Glory Renvall, oopperalaulaja Aino Acktén ja senaattori Heikki Renvallin 17-vuotias tytär. Glory kävi samaa Helsingin Suomalaista yhteiskoulua kuin Katarina.
Katarinan päiväkirjasta on säilynyt tältä päivältä vain ensimmäinen sivu.
”Tänään olin scouttien kanssa inventteeraamassa garnisoonisairaalaa. Se oli ryssien jäliltä niin, että voi kuvailla minkämoista – kauhistus sentään!
Kuljettaessani spottlådoja [sylkykuppeja] löytyi yhdestäkin jotain vaaleanruskeata homehtumistilassa olevaa apokryfistä smörjaa.
Ja ”Skladovaja” jota ei oltu desinfioitu löyhkäsi ihanasti.
Sitten Glory, Saara ja minä mentiin Fazerille (huom! Viaton seura…”
Näyttelijä ja teatteriohjaaja Glory Leppänen kertoi myöhemmin muistelmissaan, millaista oli olla partiotyttönä Helsingin rautatieasemalla toimivassa sotasairaalassa.
”Keskellä asemahallia oli kioskin kokoinen puinen rakennelma. Se oli kattoa myöten tungettu täyteen käytettyjä lakanoita, pyyhkeitä ja vuodevaatteita. Pakaasin puoleiseen siipirakennukseen, toiseen kerrokseen oli äkkiä pystytettävä sairaala, ja nämä puolipitoiset vuodevaatteet oli sijattava vuoteisiin. Muita ei ollut. Torakat vilisivät vaatekasojen lomitse, mutta mikään ei auttanut, työhön oli ryhdyttävä. Osastot tulivat ”valmiiksi”. Onneksi niihin ei milloinkaan sijoitettu ainoatakaan potilasta.”

Partiotytöt saivat olla myös todistamassa valkoisen sotasankarin Aarne Sihvon saapumista Helsingin rautatieasemalle.
”Kevätauringon helottaessa istuimme ”osastomme” edessä peltikatolla ja seurasimme näytelmää aseman toisella laidalla. Aarne Sihvo, Karjalan sankari, ilmielävä kalterijääkäri saapui Helsinkiin. Sihvo sai osakseen myrskyisät suosionosoitukset”, Glory Leppänen kertoi muistelmissaan.
Seuraa Katarina Sibeliuksen päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hän kirjoittaa seuraavaksi 25. huhtikuuta.
Lähteet
Sibelius, Katarina: Päiväkirja 1918. Käsikirjoitus. Kansallisarkisto.
Leppänen, Glory, Elämäni teatteria. Otava. Helsinki 1971.
Linkit
Sibelius.fi Katarina Ilves
Wikipedia Aarne Sihvo
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?