Hyppää pääsisältöön

Skanskan entinen ja nykyinen johto puhuvat ristiin lahjuskäräjillä – ”ei ollut tästä minkäänlaista käsitystä”

Piirros oikeuden istunnosta
Piirros oikeuden istunnosta Kuva: Camilla Arjasmaa MOT,oikeudenkäynti

Skanska Talonrakennusta ja Skanskan kahta entistä ja kahta nykyistä johtajaa syytetään Helsingin käräjäoikeudessa yli 60 000 euron arvoisten lahjusten antamisesta elinkeinoelämässä. Oikeussalinauhoitteista käy ilmi, että nykyisen ja entisen johdon välillä on selkeä näkemysero siitä, miten paljon kukakin tiesi käräjillä puitavasta urheilusponsoroinnista. Kaikki kiistävät lahjussyytteet.

Helsingin käräjäoikeudessa arvioidaan sitä, oliko rakennusliikkeen tärkeän asiakkaan eli HOK-Elannon avaintyöntekijälle kohdistunut vuotuinen 12 000 euron sponsorointi tavanomaista vai ei.

Rakennusliike Skanska on syytteen kattamina vuosina tukenut suurilla summilla myös muuta urheilua: jääkiekkoseura Oulun Kärpät sai yli 20 000 euroa vuonna 2006 ja koripalloseura Pussihukat 10 000 euroa vuonna 2008. MOT:n tietojen mukaan HOK-Elannon tuolloisen kiinteistöjohtajan perheen saama ratsastussponsorointi oli kuitenkin monena vuonna Skanskan suurin yksittäinen tukikohde.

Syyttäjä pitää Skanskan maksamaa yhteensä yli 60 000 euroon kohonnutta sponsorointia lahjuksena, jonka tarkoitus on ollut saada osuuskauppa HOK-Elanto suosimaan Skanskaa urakoissaan. Skanskan mukaan kyse oli normaalista urheilusponsoroinnista.

Skanskan entinen ja
nykyinen johto todistivat ristiin

Oikeudessa Skanskan entiset ja nykyiset johtajat antavat vastakkaiset kuvat siitä, ketkä tiesivät rahojen saajan.

Nykyinen toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti kertoi oikeudessa keväällä, että tiesi vain ratsastusjoukkueen sponsoroinnista, ei siitä kenelle rahat päätyvät. ”Vuonna 2011 minulla ei ollut tästä minkäänlaista käsitystä”.

Piirroskuvassa Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti
Skanskan nykyinen toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti ja hänen edeltäjänsä puhuivat oikeudessa ristiin. Piirroskuvassa Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti Kuva: Camilla Arjasmaa MOT

Skanskan toimitusjohtajan paikalta vuonna 2011 erotettu Juha Hetemäki kuvasi asian toisin.

Hetemäki kertoi, että tärkeän asiakkaan avaintyöntekijän tukemisesta käytiin kertaalleen keskustelu myös isommalla johtajajoukolla. ”Keskustelu, jonka muistan, oli 2010 Lontoon Management Meetingin yhteydessä, bussimatkalla, siinä oli X, Särkilahti ja Y. Ja siinä todettiin, että voidaan sponsoroida.”

Skanskan sisäinen tarkastus
tuomitsi sponsoroinnin

Vasta vuonna 2012 Skanskan sisäinen tarkastus suositteli tuen välitöntä lopettamista. Raportin mukaan ”näyttää epäsoveliaalta, että Skanska sponsoroi henkilöä, jolla on niin läheiset suhteet Skanskaan”.

Raportissa moitittiin sitä, että sponsoroinnin oli sallittu jatkua vuosia eikä kukaan Skanska Suomessa ollut kiinnittänyt asiaan huomiota.

Svenssonit ovat tiukentaneet
meillä sponssisääntöjä.
― Skanskan entinen aluejohtaja 2009

Oikeudenkäynnin ja laajan esitutkinnan myötä on käynyt ilmi, että asiakkaan tukeminen vuodesta toiseen kuitenkin tuotti päänvaivaa ruotsalaisomisteisessa Skanskassa.

Vuonna 2009 Skanskan Etelä-Suomen toimitilarakentamisen aluejohtaja kysyi toimitusjohtaja Juha Hetemäeltä sähköpostilla, miten suhtautua HOK-Elannon tuolloisen kiinteistöjohtajan sponsorointipyyntöön.

Yhtiössä oli uudet sisäiset ohjeet ja aluejohtaja tiedusteli, onko sponsorointi niiden mukaista : ”Jos ei ole niin onko joku muu muoto, joka saattaisi toimia asiakastarpeiden tyydyttämisessä?”

Toimitusjohtaja Hetemäki vastasi, että asia on vaikea.

Aluejohtaja tulkitsi tilanteen niin, että ruotsalaisomistajat ovat suitsineet firman toimia. ”Svenssonit ovat tiukentaneet meillä sponssisääntöjä”.

Sponsorointiohjeiden muuttuminen
hoitui sanamuotoja muuttamalla

Vuotuinen tuki jatkui tästä keskustelusta huolimatta. Sponsorointisääntöjen muuttaminen vaikutti tukeen lähinnä niin, että summa maksettiin urheiluseuralle, joka tilitti tuen edelleen HOK-Elannon silloiselle kiinteistöjohtajalle.

Juuri tästä tietoisuudesta Skanskan entinen ja nykyinen johto antoi oikeudessa vastakkaisen todistuksen.

Piirroskuvassa oikeudessa Skanskan entinen tj. Juha Hetemäki
Entinen toimitusjohtaja Juha Hetemäki kertoi oikeudessa, että kiistelllystä sponsoroinnista keskusteltiin myös nykyisen toimitusjohtajan läsnäollessa. Piirroskuvassa oikeudessa Skanskan entinen tj. Juha Hetemäki Kuva: Camilla Arjasmaa MOT,Skanska

Tutkinnan alussa rikoksesta epäiltynä olivat vain Skanskan entiset johtajat. Skanska avusti poliisia lahjustutkinnassa ja toimitti poliisille materiaalia.

Skanskan nykyjohdon asema muuttui rikoksesta epäillyksi vasta lahjustutkinnan loppuvaiheessa. Poliisi sai pakkokeinoja käyttämällä haltuunsa myös Skanskan arkistoidut sähköpostit. Uusien tietojen perusteella syyttäjä päätti nostaa syytteet myös nykyistä toimitusjohtaja Tuomas Särkilahtea ja toista yhtiön johtoryhmän nykyistä jäsentä vastaan.

Skanskan mukaan se ei voinut toimittaa näitä sähköposteja itse, koska sillä ei ilman viranomaisvaltuuksia ollut niihin pääsyä.

Syyte kohdistuu vuosiin 2006-2012, jolloin Skanskan ja HOK-Elannon yhteistyö oli erityisen tiivistä. MOT:n tietojen mukaan syytteen alaisina vuosina Skanskan laskutus HOK Elannolta nousi pitkälti yli sataan miljoonaan euroon.

Samaan aikaan HOK-Elannon silloisen kiinteistöjohtajan perheen urheiluharrastus oli monena vuonna koko Skanskan suurin yksittäinen sponsorointikohde.

Skanska kommentoi asiaa MOT-ohjelmalle vain kirjallisesti. Sen mukaan johtajien vastakkaisten puheiden ja esitutkinnassa julkiseksi tulleiden sähköpostien esiin nostaminen ei anna oikeaa kuvaa asiasta, sillä esille tuodaan vain valikoituja kohtia oikeudenkäyntiaineistosta.

Oikeudenkäynti Skanska Talonrakennusta sekä useita muita lahjuksen antamisesta syytettyjä vastaan jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa kesään saakka.

MUOKATTU klo 14.19:
Täsmennetty, että kyse on HOK-Elannon entisestä kiinteistöjohtajasta.

Muokattu klo 21.36 Sitaattia, jossa Skanskan entinen toimitusjohtaja luettelee bussimatkalla olleita henkilöitä, on muokattu niin, että siinä käytetään kahdesta oikeussalinauhalla esiintyvästä nimestä vain symbolisia kirjaimia X ja Y eikä titteleitä kuten tekstissä alunperin.

Keskustele