Hyppää pääsisältöön

Tunnistatko haamuvärinän? Ilmiö on tuttu suurimmalle osalle älypuhelimien käyttäjistä – ja se kertoo siitä, että toivomme jonkun kaipaavan meitä

Ronja salmi katsoo kameraan.
Viidennessä jaksossa someaddikti Ronja Salmi kokeilee myös itse, millaista on olla somelakossa. Ronja salmi katsoo kameraan. Kuva: HMG valokuva / Hanna-Maria Grönlund Ronja Salmi,Mitä mietit, Ronja Salmi?

Mitä mietit, Ronja Salmi? -sarjan viidennessä jaksossa Ronja Salmi selvittää, mitä on someaddiktio ja miten siitä voi päästä eroon. Salmi pistää itsensä peliin ja elää viikon ilman somea. Ilman vierotusoireita se ei suju.

Salmi tapaa ohjelmassa muun muassa peliriippuvaisia auttavan Sosped säätiön suunnittelijan Helmi Korhosen, jonka mukaan sosiaalisen median toimintalogiikassa on vahvaa koukuttavuutta ja monenlaisia riippuvuustekijöitä.

– Jokainen pieni notifikaatia, joka somessa on, antaa meille palkinnon aivoihin. Se kertoo meille, että jes, olen onnistunut. Tein jotain hyvin, joku kaipaa minua ja olen hyvä tyyppi, Korhonen sanoo.

Tällaiset palkinnot ruokkivat aivoissa addiktiota. Jäämme kiinni someen sen antaman hyvänolon tunteen vuoksi.

Moni älypuhelimen omistaja tunnistanee myös haamuvärinän – siis tunteen siitä, että puhelin värisi taskussa, mutta kun puhelinta katsoo, mitään ei olekaan tapahtunut.

– Suurin osa ihmisistä, joilla on älypuhelin, kokee välillä haamuvärinää. Ihminen kokee tarvetta siihen, että varmasti nyt joku kaipasi minua, Korhonen kertoo.

Miten sitten someriippuvuus määritellään? Missä menee raja? Korhosen mukaan aika on huono mittari, sillä jollakin kaksi tuntia voi olla kriittinen, toisella kahdeksan tunnin someilu ei aiheuta mitään ongelmia.

– Riippuvuus tulee siinä vaiheessa, kun somesta ei halua tulla pois eikä pärjää ilman sitä, Korhonen sanoo.

Entä mitä on FOMO? Se selviää Korhosen haastattelusta alta olevalta videolta.

Katso illan Mitä mietit, Ronja Salmi? maanantaina 23.4. TV2:ssa jaYle Areenassa klo 21.30. Lähetyksen jälkeen on Ronja Salmen IG-live, ja aihe jatkuu myös podcastin puolella tiistaina Yle Areenassa klo 21.30.

Yle TV2